Владимир Путин и Си Цзинпин - едно все по-неравностойно партньорство

В отношенията Русия-Китай все повече се усеща, че Москва е младшият партньор
16 сеп 2022 10:39, Анисия Иванова
205
Владимир Путин и Си Цзинпин - едно все по-неравностойно партньорство
Снимка: БГНЕС

Представете си едно гигантско махало, което се люлее бавно, насам-натам. Залюлява се в едната посока и Русия гледа на запад към Европа, а страната вижда себе си като неотменна част от европейската цивилизация. Друг път махалото се люлее в обратна посока и Русия гледа на изток. Нейните управници заклеймяват западната цивилизация, западните ценности и заявяват, че бъдещето на Русия е в Азия. С Владимир Путин начело руското махало твърдо се е люшнало на изток, пише в свой анализ Стив Розенберг Би Би Си.

Това едва ли е изненадващо: решението му да нахлуе в Украйна превърна Русия в парий за Запада, а страната му бе засегната от западни санкции. Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Путин "диктатор-убиец"; министър-председателят на Обединеното кралство Лиз Тръс по-рано го нарече "отчаян измамник".

Китайският президент обаче използва съвсем различен език.

"Мой скъп стар приятел!" - възкликва Си Цзинпин, когато двамата лидери се срещнаха в кулоарите на регионална среща на върха в Самарканд, Узбекистан.

От своя страна президентът Путин похвали "приятелството между Китай и Русия" и тяхното "стратегическо всеобхватно партньорство".

Двамата лидери споделят сходни възгледи за света. И двамата пропагандират идеята за алтернативен световен ред: "многополюсен свят", в който техните държави действат като противовес на Запада, по-специално на Съединените щати. И така, дали става въпрос за "най-добри приятели завинаги" (BFF)?

Не съвсем. Първо, в глобалната политика рядко съществуват "BFF". И второ, това са все по-неравностойни отношения. Нахлуването на Путин в Украйна, което не премина по план, отслаби Русия. Кремъл признава, че руската армия е понесла "значителни загуби", а западните санкции оказват силен натиск върху икономиката. В отношенията между Русия и Китай все повече се усеща, че Русия е „младшият” партньор. По време на срещата им Путин призна, че Китай има "въпроси и опасения" относно ситуацията в Украйна. Това беше неочаквано признание от страна на Кремъл, че т.нар. специална военна операция на Русия предизвиква известно безпокойство в Пекин.

След като изгори мостовете със Запада и предизвика енергийна война с Европа, Путин се опитва да се насочи на изток (не че има голям избор). Той се надява да преориентира руската икономика и да намери нови пазари за руските нефт и газ. Това е доста голямо предизвикателство.

"Надеждата е, че този завой ще проработи и ще донесе надеждни дивиденти за Русия. Но аз не виждам как това ще се е случи", смята Сергей Радченко, професор в департамента за напреднали международни изследвания на "Джон Хопкинс". "Това, от което Русия се нуждае, в крайна сметка е на Запад: неговите технологии, неговите пазари. Русия се нуждае от западни технологии, за да разработва нефтени и газови находища на брега, и има голяма въпросителна дали Москва ще може да направи това без подкрепата на Запада. Много е трудно да се промени посоката на газовите потоци. Съветският съюз и Русия прекараха десетилетия в изграждане на мрежи от газопроводи към Европа и именно там се намира физическата инфраструктура. Много е трудно да се преориентират руските енергийни пазари към Азия", казва Радченко.

Срещата на върха, на която присъстват Путин и Си, е среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Наред с Русия и Китай в нея членуват четири централноазиатски държави - Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан, както и Индия и Пакистан.

За президента Путин събитието е възможност да покаже, че въпреки международните санкции и опитите на Запада да изолира Русия заради нахлуването в Украйна, Москва все още има силни приятели.

"Русия обича да изтъква, че изолацията ѝ от Запада е само на Запад и че светът е многополюсен", отбелязва професор Радченко. "Но това, което е интересно в случая, е, че целият баланс на силите в ШОС и в Централна Азия се променя и се отдалечава от Русия. Путин е в Самарканд в момент, в който руският лидер е в разгара на война, която губи. В същото време за първи път държавите в Централна Азия провеждат собствена политика. Това се забелязва най-вече при Казахстан, който е много настойчив и напорист в отношенията си с Русия. След като Русия нахлу в Украйна, Казахстан не оказва подкрепата, на каквато се надяваше Путин. Налице са интересни промени в баланса на силите".

Тъй като Кремъл популяризира своя завой на изток, си струва да си припомним един ключов момент за Русия. Тази държава - най-голямата в света - се простира на два континента - Европа и Азия.

Вместо да спира махалото, за Русия е по-удачно да го остави да се люлее, защото е стратегически по-разумно страната да гледа и в двете посоки./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
7
 
3
 
! Отговори
20 кметски преди 1 година
съветници в няколко руски области повдигат искане Путин да бъде свален от президентския му пост. Заради нанасяне на тежки щети на Руската Федерация. Руски контрактници, преоблечени в женски дрехи се предават в плен на украинските войски. Кадировците служат като военна полиция, ловят дезертьори и ги връщат на бойната линия. От Харков руснаците отстъпиха, изоставяйки бойна техника. На юг до Херсон 8000 руснаци са сгащени в чувал на брега на Днепър. Да избират в плен или...
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SOS 99 - Аха! За това ли китайците преди 1 седмица показаха редица най-разнообразни военни роботи и роботчета, каквито няма в нито една натовска армия, и в японската - също? Защото всичко им идва от Запаза...... Разбирам...... )))
93
10
 
3
 
! Отговори
Цървул преди 1 година
Няма партньорство, когато си наведен напред със свалени *** и усещаш топъл дъх в своя врат.Накратко с 3 думи, това е *екс!Сега Путин ще разбере как се чувства Кабаева!
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия не се научи - ...чието население просперира". е те тва е "вица на деня"! бих казал - чието население... вече не гладува!
91
0
 
13
 
! Отговори
До SOS преди 1 година
Говориш все едно че НИКОГА не си ходил в САЩ и мнението ти за тая "Велика" сила е само от Холивудски филмчета за Спайдърмен и Авенджърсите..... Живях там 17 г. така че ще ти го кажа накратко - В грешка си . Велика грешка.....
90
12
 
2
 
! Отговори
SOS преди 1 година
Пропуснах Китай,който е на нивото на Европейския Съюз. Но по отношение на научните постижения,всичко идва от Запада--САЩ и Европа.
89
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя па с тая външна тоалетна. Боже колко сте злееее
88
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай винаги ще предпоче покупателната способност и мащаба на европейските пазари. Просто лавират в момента и се правят на ощипани. Като Турция
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАЗТРЕВОЖИХА СЕ ЕСЕС ОВЦЕТЕ. ШОС ИМ ГРЕБЕ ОТ МЕДЕЦА КОЙТО СВЪРШВА. ЗАБУТАХА ГИ ВЪВ 15ти ВЕК НА ***, ПОЛОВИНАТА ЩЕ ТРЪГНАТ КЪМ СВЕТИ ПЕТЪР ТАЯ ЗИМА. РУСИЯ И КИТАЙ ЩЕ СМАЧКАТ ДЖЕНДЪРИЯТА ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ, КАТО УПОТРЕБЕНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ.
86
1
 
13
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Много... ама много им се иска на САЩ сътрудничество между Русия и Китай да не се случи..... Щото тогава здравата ще го закъсат. Та затова са тея медийни атаки и политикономически прогнози. Ония ако се договорят ще го направят и без мнението на "Обед/и/нения Запад. ВАЖНОТО Е простолюдието на тоя Запад да не се усети че затъва все повече в миззерия бедност и глад.... Че тогава ще хвърчат политици от прозорците на министерствата си.
85
13
 
5
 
! Отговори
SOS преди 1 година
Има една велика сила--САЩ. Има и две сили,които са след нея--Европейски Съюз. Бензиностанцията с ракетите е слаба ракия.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия не се научиАбе те непрекъснато мачкат и ограбват Русия, как да се възстанови Русия и просперира населението, като непрекъснато я задушават и не ги оставиха на мира?
83
7
 
5
 
! Отговори
Русия не се научи преди 1 година
Руснаците така и не се научиха че е важна не пропагандата, плюенето и конспиративните теории а да покажеш един успешен модел на просперитет. Китай го показа това- Една история на успеха на една недемократична държава чието население просперира. А в Русия половината население използват външна тоалетна!
82
5
 
9
 
! Отговори
Юлиян до 76 преди 1 година
Донякъде вярно.Промишлеността я ликвидираха в огромна степен американските''съветници''по времето на Елцин.Така ги''съветваха'',че практически унищожиха икономиката им.Добре,че дойде Путин,та да спре ''съветването''.Със селското стопанство се справиха,сега''в движение''трябва да се справят и с тези отрасли където изостават.Всеки един период на санкции е помагал за възраждането на промишления потенциал на Русия.Още по времето на Сталин и големият напредък в тежката промишленост.И сега ще успеят.
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименСпециално дадоха репортаж и документален филм от мястото в Русия, където са навлезли киайци, това са предимно средно ниво китайци и бедни китайци, занимащи се със земеделие и търговия и са много малко като бройка, само смях може да предизвика пропагандата и лъжите, че китайци били завладели Русия, видиш ли! Повтаряте лъжливата пропаганда като папагали, без дори да проверите дали е истина!
80
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абсалютни цървулье, и едните и другите, не мое да клатат америка и европа, шот умират прави! ... и некой пише "китайските технологи", таково животно - нема!
79
6
 
3
 
! Отговори
Ако въобще преди 1 година
в един момент Китай не нападне Русия заради Сибир , най доброто на което Русия може да се надява като взаимоотношения е васална зависимост от Китай !
78
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се говори за партньорство между Русия и Китай е просто смешно. Партньорството предполага някаква все пак равнопоставеност, взаимност, някакви договорки. В момента дори президентът на Казахстан унижава Путин и то публично. Другарят Си е типичен китаец - усмихнат, вежлив и когато кученцето Путин е послушно, му дава по някое кокалче. През останалото време му помпа суровините за жълти стотинки - той за друго не му е и нужен.
77
4
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
Не съм го казвал, но пак ше повторя! За рашиста остава само и единствено да се научи да мие стъклата на китайските коли по бензиностанциите! Това им е бъдещето! Не е лошо бъдеще! и дори понякога китайците даже и бакшиш дават! Не винаги де! Та така!!!!
76
0
 
4
 
! Отговори
Оп Са преди 1 година
Погледнете снимката, тя казва всичко за международната политика, всички без главните са с маски! Това е достатъчно да стане напълно ясно има ли дву, три или мултиполюсен модел, Всички са ЕДНО! Няма Китай, няма Русия, няма САЩ, няма ЕС! Има единна олигархия затънала до шия във властта и своята посредственност!!!!