Русия и Украйна се споразумяха да разменят 200 пленници

Според Ердоган, това е една от най-мащабните размени от войната
20 сеп 2022 13:15, Петя Славова
25
Русия и Украйна се споразумяха да разменят 200 пленници
Снимка: БГНЕС

Русия и Украйна се споразумяха да разменят 200 пленници в една от най-мащабните размени по време на седеммесечната война, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред американска телевизия.

Ердоган направи това изявление след разговори с руския президент Владимир Путин миналата седмица в рамките на регионална среща на върха в Узбекистан.

Още по темата

Турският държавен глава не предостави пълни подробности за размяната, като нарече хората, които ще бъдат разменени, "заложници" и не каза колко са от всяка страна.

"Двеста заложници ще бъдат разменени по споразумение между страните. Мисля, че ще бъде направена значителна крачка напред", заяви Ердоган пред телевизия PBS късно в понеделник.

Турция се опитва да запази неутралитет в конфликта, като доставя на Киев бойни безпилотни самолети и се въздържа от водените от Запада санкции срещу Москва.

Ердоган заяви, че е останал с "впечатлението", че Путин е готов да прекрати войната, предава БГНЕС.

"Имахме много обширни разговори и той всъщност ми показва, че е готов да сложи край на това възможно най-скоро", каза Ердоган.

"Това беше моето впечатление, защото начинът, по който се развиват нещата в момента, е доста проблематичен".

Ердоган заяви, че връщането на завзетите от Русия земи ще бъде важна част от всяко трайно примирие.

"Ако ще се установява мир в Украйна, разбира се, връщането на завладените земи ще стане важно", каза той.

Запитан неколкократно дали Путин трябва да носи отговорност за нахлуването в Украйна, Ердоган заяви, че няма полза да се заема страна.

"Ние няма да защитаваме нито един лидер. Вместо това трябва да търсим решение, което да удовлетворява всички засегнати страни".

Ердоган неколкократно се опита да организира среща в Турция между Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски за преговори за примирие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
МАКЕДОНСКИ ПРЕМИЕР преди 1 година
"ЗАД АНТИБЪЛГАРСКАТА ИСТЕРИЯ В РС МАКЕДОНИЯ ПРОТЕСТИТЕ И ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА АНУЛИРАНЕ НА ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО С БЪЛГАРИЯ СТОИ РУСИЯ, КОЯТО ОТ ДЪЛГО ВРЕМЕ РАБОТИ ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА РЕГИОНА!!!!"- ИЗКАЗВАНЕ НА БИВШИЯТ МАКЕДОНСКИ ПРЕМИЕР ВЛАДО БУЧКОВСКИ ПРЕД СВЕТОВНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ !!!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не знаете, част от "пленените" руснаци са от екипажи на руски търговски кораби на ремонт в Украйна преди началото на специалната операция!!!
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 Няма по-куха организация от ШОС,Реално няма никакво единство по нито един въпрос, икономически, военен, политически.Събират се на седенка един път годишно. Гласуванията в ООН отнасящи се до Русия , никой от ШОС не подкрепи руснаците, май само в това са единни!
16
19
 
2
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Руснаците преди размяната да дадат на укрите бавнидействаща отрова като арсеник например или Тофанова вода.
15
1
 
15
 
! Отговори
Научете историята преди 1 година
Степан Бандера е прекарал втората световна в немски концлаер.
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
14, още преди повече от месец, след разговора си с Президента Путин, Ердоган радостно се похвали на журналистите, че самият Путин лично го е поканил на срещата на ШОС. Сияеше от задоволство. И още нещо важно: Путин го е поканил експромт - без предварителна консултация с другите лидери на ШОС, което говори за многократно порасналата роля лично на Путин в организацията. И още: Си Джинпин не бе излизал от КНР години наред и отиде в Самарканд, за да разговаря с Президента Путин лично.
13
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10. Мдааа, по всевъзможен начин се опитват да не отразят и да омаловажат срещата на ШОС в Самарканд. Иначе биха ни информирали, че Иран е подписал меморандум за присъединяване. Турция май и тя се кани. С една дума, ШОС застрашава хегемонията на САЩ и васалите му ЕС, Япония, Великите брити и т.н., затова и не се отразява от нашите *** на краварска хранилка.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Путин иска да срещне клоун, в Москва има няколко първокласни цирка.
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересът на САЩ се обяснява съвсем просто: в Украйна има 31,1 милиона хектара обработваема земя в частна собственост, от които 17 млн.хектара са собственост на три големи американски мултинационални корпорации. Kомпаниите Cargill, Dupont и Monsanto са закупили повече селскостопански земи в Украйна, отколко изобщо има в цяла Италия. В крайна сметка излиза, че Белият дом просто само защитава интересите на американския бизнес,а не проявява декларирания хуманизъм по отношение на простите украинци.
10
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От втора по сила в света руската армия дегенерира до втора по сила в Украйна.
9
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно изкривяване на реалността са думите "на регионална среща на върха в Узбекистан". Думите се отнасят за срещата на върха на лидерите на ШОС в Самарканд, където в лична среща разговаряха двамата най-големи в света в момента - Владимир Путин и Си Джинпин. ШОС днес е по-значителна от маргиналната G-7.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган: Няма да се отчитаме пред ЕС за участието си в срещата на ШОС.ЕС ни задържа 52 години, не ни позволява да се доближим до него, а след това пита:Защо се срещнахте с тази или онази страна?. Водейки преговори в този момент, ние не сме под опеката на ЕС.Ние се срещаме с всички страни в света. Аз се срещам с господин Си Дзинпин, аз се срещам с господин Путин, аз се срещам с господин Моди.Аз водя преговори с всички страни в света.Защото ние сме част от този свят, категорично заяви Ердоган.
7
9
 
13
 
! Отговори
Анатема преди 1 година
Хитлер никога не се е правил на защитник на православието,за разлика от антихристаПутин!И двамата носят смърт за нашата религия!
6
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган е най-адекватния съвременен политик на световната сцена.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анатема... А Баце , 13г. , анатемосва българският народ , и докара държавата до НАЙ-БЕДНА И НАЙ-КОРУМПИРАНА . Единствената му цел беше : Другите държави да са добре , и да го тупат по рамото , и да чува само ''браво'' , от примитивните като него лидери в ЕС !!!Аман от Барековци !
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анатема... А за Германия и Хитлер , нещо да кажеш , Супер-анатема ?
3
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСИЯ ГУБИ ВОЙНАТА НЕОБРАТИМО И ЕРДОГАН СЕ ОПИТВА ДА В СПАСИ С ПРЕГОВОРИ
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Путин иска да срещне клоун, ще избере най добрия...
1
13
 
11
 
! Отговори
Анатема преди 1 година
Антихристът Путин осми месец пали и граби православни земи!Да гори в Гейената ВоВеки !Анатема!