Шеф на руска оръжейна фирма арестуван по подозрение в измама

Случаят бил свързан със сделки за износ за страни от НАТО
20 сеп 2022 13:58, Елка Василева
13
Шеф на руска оръжейна фирма арестуван по подозрение в измама
Снимка: архив, БГНЕС

Следствените власти в Русия арестуваха управителя на голяма оръжейна фирма по подозрение в измама, предаде ДПА, като се позова на медийна информация.

В. "Комерсант" съобщи, че Юрий Шумски, генерален директор на завода "Я. М. Свердлов" – едно от най-големите руски предприятия за производство на експлозиви, е бил арестуван.

Според информацията случаят е свързан със сделки за износ за страни от НАТО, осъществени чрез посредници в Швейцария, Австрия и други държави.

Властите казват, че става дума за измама, при която между 7 и 10 процента от договорните суми са били източвани чрез фиктивни компании.

Разследването е било поискано от руския депутат Дмитрий Кузнецов. Той е призовал да се проучи износът на експлозиви за България, Великобритания, Сърбия и Кипър. Според него експлозивите биха могли да се използват за военни цели във "враждебни страни от НАТО".

Шумски е бил назначен за директор в началото на годината, малко преди да започне войната в Украйна, след като при неговия предшественик е имало поредица взривове и пожари в завода.

Дори след нахлуването на Русия в Украйна е имало редица инциденти в руски предприятия от отбранителната промишленост, което е довело до спекулации за саботаж.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Юри Шумски преди 1 година
Не бе, вместо експлозив слагах глина от река волга в снарядите и бомбите, че по евтино, па тоя късия почна войната в Украйна и ме фанаха
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, вместо да изисквате и у нас да се третират така измамите, вие сте тръгнали да се правите на оригинални... Ей заради такива няма никога да се оправи тази страна.
5
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Не 85% от висшите офицери са си направо за разстрел.
4
1
 
3
 
! Отговори
Корнелия преди 1 година
Русия не изнася оръжие за Украйна, това си инсинуации, базирани на погрешни интерпретации на някои факти.
3
1
 
7
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Най ме е страх от счупен врат по време на тренировка по джудо, или отрязана глава от стик по време на игра на хокей, чак спрях да спортувам, колегата еленовъд пък се притеснява вече да погале еленче, че да не свърши разпран от еленов рог, изобщо при нас всеки с проблемите си..
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да залагаме - катастрофа, паднал от сграда, отровил се, случайно дръпнал спусъка, ял отровни гъби
1
1
 
13
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Ох, добре че бункера е едноетажен!