Путин отивай в окопите: В Русия избухнаха протести срещу мобилизацията

Хиляди демонстранти са арестувани
Обновена: 21 сеп 2022 22:52 | 21 сеп 2022 21:40, Нели Христова
635

В цяла Русия избухнаха протести, след като президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната.

Още по темата

Близо 300 хил. войници от запас ще бъдат пратени на фронта в Украйна, а тази новина накара руснаците да изкупят самолетните билети до дестинациите, които все още допускат пътници от Русия.

Във вътрешността на страната пък бяха организирани протести. Коренспондентът на The Guardian Андрю Рот съобщава в Twitter, че стотици руснаци са протестирали в Москва срещу заповедта за мобилизация, скандирайки "Не на войната", "Путин отивай в окопите!" и "Живот за нашите деца". По думите му обаче демонстрацията в Москва бързо е била прекратена от полицията. 

Според група за защита на правата на човека над 1200 души в цяла Русия са били задържани след като са участвали в протести срещу мобилизацията.

Независимата група за наблюдение на протестите OVD-Info каза пред агенция Ройтерс, че е има информация за арести в близо 38 различни града.

В Русия неразрешените митинги са незаконни.

 

Най-много хора са били задържани в столицата Москва - 337, пише "ОВД-Инфо" на сайта си. Следва вторият по големина руски град - Санкт Петербург, с 301 извършени ареста. В Екатеринбург са били задържани 40 човека, в Перм - 23, в Уфа - 22, а в Красноярск - 19. "Говорил съм с десетки хиляди протестиращи срещу Путин в Москва и Санкт Петербург. Не беше достатъчно. Десетилетие по-късно ще са необходими стотици хиляди. Кремъл вярва, че малко руснаци ще рискуват безопасността и свободата си заради Украйна", написа в Twitter легендата на шахмата Гари Каспаров, който преди дни беше на посещение в България.

Видео, който също се разпространява в социалните мрежи, показва как полицията отвежда момиче, което е в безсъзнание. Има твърдения, че то е било убито, но засега те не са потвърдени.

*информацията е актуализирана към 22,53

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


635
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ви използва както и САЩ също. Използват наивните европейци. Тече Украинизация. Особено това се отнася за източна Европа за България Полша Чехия и Словакия. Дори и Сърбия. Украинизация !!!
372
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До П. Петров Германия загуби ВСВ и Хитлер изби милиони. Не виждам някой да ги мрази. Русия беше обругавана незаслужено преди конфликта в Украйна. Целта е поробване на руския народ и заграбване на богатствата му. След Германия САЩ и украинците се опитват да направят това.
371
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има още много подобни протести и бунтове, но бункерния пcиxoпат има 2 милиона и половина милиционери...
370
2
 
5
 
! Отговори
Поляк преди 1 година
До 408 В грешка си.Поляк съм и ако мразех и злобеех по адрес на българите както твърдиш, нямаше да живея и седя в Бг. Също така ако ми беше безразлично бъдещето на Бг нямаше да се вълнувам от такива като теб защото човек се вълнува и засяга само от хора за които му пука.Останалите ги пускаш по пързалката. А Ганио не е измислен от поляците нали. Но лъжливи поляци-както си написал вече е нещо друго нали :)) айде със здраве остони и продължавай да ни информираш за парното в Москва
369
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колега гейовете нямат жени.
368
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна нарича България отпадъци, а поляк ганио. Браво бе демокради.
367
2
 
0
 
! Отговори
До "коментатори преди 1 година
Знаете ли къде са жените ви сега ?... Е затова мислете . Иначе сте всички големи разбирачи .
366
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Париот е душа дава за наука за свобода но не сройта душа братя а душата на народа.
365
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стотици поляци англичани и американци са загинали в украйна за бог да прости.
364
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парното в Москва вече е пуснато факт.
363
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо на първо не си поляк но си злобен по начина по който наричаш българите. Второ каквото и да стане ще има да кажем че победи Украйна за Полша какво едно нищо. Украйна ви използва вас много хитро и Запада но ще се окичи с победата.
362
1
 
8
 
! Отговори
Поляк преди 1 година
До 401.Ти като си такъв патриот и разбира кажи кои пръв прави опит да освободи БГ от турско робство още в средновековието и втори въпрос-кажи кои ще поддържа БГ изтребители във въздуха докато пристигнат ефовете-нека позная-лъжливите получи нали ганио:)
361
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждаш три еднаква поста. В първия и втория има грешки. На третия човека е успял да се пребори с коректора. Отиваш да го цитираш. Нарочно цитираш сгрешеното вместо верното. Ти си на нивото на Сорос коректора. Ти си от слепците с очи. Мене ме болят очите и греша. Но внимавай коректора за твоите очи и ти и всички слепци с очи.
360
2
 
3
 
! Отговори
Поляк преди 1 година
Да спрат какво на Полша патриотично-тока и газта както на България ли? Не бои се балгарино и гледай себе си а не Полша ганио че много знаеш и много разбираш и за това си на този хал. С на гол в гз чифте пищови.А колкото до вината ние поляците чакаме с нетърпение последния руSSки салдат да стигне PL граница на колело веейки белият баирак, *** майняма да го дочекоме:)))
359
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз вече лайкове не слагам те са умишлено манипулирани. И на избори няма да ходя да ви гласуват укрите.
358
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Необразованите и не информираните информират информираните.
357
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти гледай да не спрат и полша поляко лъжлив.
356
1
 
6
 
! Отговори
Поляк преди 1 година
Абе освен парното в рашистан нешо др има ли за пускане или всичко друго е в режим на спиране а? Хххх
355
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Москва вече са пуснали парното нобв сольнечная България е бая хладбичко. Що тъй.-- пуснато е ама друг път. наредбата гласи ако температурите не надхвърлят +8 градуса целзий 5 поредни дена ще има парно. дотогава студ в панелките.
354
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо системно пречите на хората да си изкажат мненията после да сложат лайк и тъй нататък.