Русия влиза ол-ин, ще се стигне ли до ядрен конфликт?

Малцина разбират дълбочината на манията на Кремъл, пише Андрю Рот
21 сеп 2022 14:43, Нели Христова
215
Русия влиза ол-ин, ще се стигне ли до ядрен конфликт?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин бе притиснат в ъгъла в Украйна. И, типично за себе си, руският лидер е готов да ескалира напрежението, може би дори да стигне до ръба на ядрена война, вместо да признае поражение.

Седем месеца след като Путин започна инвазията си, руските войски бяха изтласкани обратно в района на Харков, а украинските сили настъпват в Луганск и притискат войските и линиите за доставки в Херсон.

Не е невъзможно Русия да загуби територии, които държи от 2014 г., ако силите на Путин не могат да спрат контранастъплението на Украйна.

Изправен пред унижение, Путин отправи нова заплаха: провеждане на "референдуми" в регионите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, което може да доведе до анексирането им от Русия до началото на следващата седмица.

В съзнанието на руския лидер това би превърнало "специалната военна операция" в Украйна в отбранителна война в Русия, отваряйки възможността за пълна мобилизация, обявяване на война и дори ядрен удар.

Маргарита Симонян, главен редактор на държавната телевизия RT и ярък лобист за войната, каза: "Съдейки по това, което се случва и това, което предстои да се случи, тази седмица бележи или прага на нашата неизбежна победа, или на прага на ядрена война. Не виждам трети вариант."

Няма никакво съмнение, че планът на Русия - провеждане на фалшиви референдуми за анексиране на украински територии и заплаха с масивна военна ескалация - е просто изнудване. Украинците бързо разпознаха в това опит за спиране на контранастъплението. "Украйна има пълното право да освободи своите територии и ще продължи да ги освобождава, каквото и да каже Русия“, каза Дмитро Кулеба, украинският външен министър.

Но от февруари насам стана ясно, че малцина всъщност разбират дълбочината на манията на Кремъл по Украйна или желанието на Путин да пропилее живота и благосъстоянието на руснаците, както и собственото си наследство, за да упражнява волята си над своя съсед.

Още по темата

Стратегията на Кремъл е изпълнена с риск. Новите анексии биха могли допълнително да подкопаят руския контрол върху територии като Крим, като убедят Украйна и Запада, че Москва отправя празни заплахи и намалят колебанието да си върне територията, официално анексирана от Русия.

Но последната заплаха ултиматум ли е, за да се спаси Русия от поражение? Или Русия е готова да стигне докрай?

И двете може би са верни. Ако Украйна и западните поддръжници мигнат (което е малко вероятно), Путин ще бъде щастлив, казват анализатори. Ако не, добре, каквото и да последва, ние не сме виновни, смятат от Кремъл.

Александър Баунов, руски политически анализатор, пише: "Действията на Москва следователно са предприети или за прекратяване на войната възможно най-скоро или, ако това не проработи, да се прехвърли вината за това върху други хора и да се обърне нахлуването на Русия на съседна държава в отбранителна война. Москва се надява, че това разграничение ще направи конфликта по-легитимен в очите на обикновените руснаци, оставяйки на Кремъл свободата да взема каквито решения иска и да предприема каквито мерки сметне за необходими."

Путин понякога е наричан експерт в стратегията на "ескалация до деескалация" – предотвратяване на конфликт чрез заплаха с масивно отмъщение.

Но изглежда Путин не иска да намали ескалацията. По-подходящо описание на стратегията му може да бъде "спечели или ескалирай". И както казва Симонян: Русия влиза ол-ин.

Коментарът е на коренспондентът на The Guardian в Москва Андрю Рот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
10
 
! Отговори
Киро Истината преди 1 година
Не разбирам защо великата руска армия не можа вече 7 м. да се справи с тази държава.Нали били 2 ако не и първи в света и НАТО се страхували от тях за цяла Европа.Май причината е, че винаги когато са побеждавали са сривали градове съд земята и не знаят да водят такъв тип война.Паркетните им генерали също са известни с идиотските си изцепки още от времето на освободителната война.Няма управия в Украйна,някой упорито го искаше и ето резултата.Вековни проблеми са натрупвани там
180
13
 
21
 
! Отговори
Z преди 1 година
Трябва да не си с всичкия си да не вземеш насериозно Владимир Путин- велик Руски държавник и политик, които го е доказал. А нашите атлантически политици какво доказаха, че са крадци, лъжци, измамници както и партньорите им в ЕП.
179
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еб***хти налоумното заглавие
178
1
 
3
 
! Отговори
Неграмотник преди 1 година
До 109. Какви неграмотници има и ръсят мозък. Ти си идин от тях.
177
8
 
20
 
! Отговори
Жорж 31 преди 1 година
До 185. Явно не разбират руски, речта на Путин беше много ясна, добре поднесена, както и речта му преди да започнат военни действия на 24.02.,или не разбират руски или т ака им се изнася.
176
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното неразбираемо боботене на английските пудели.
175
8
 
16
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
До 188 Запази твоето мнение за теб, не го налагай на другите. Много добре виждаме, какво става, как запада постоянно доставя оръжие, как Америка постоянно подстрекава, как никой не говори за мир. Тази думичка Мир, е табу за всички от ЕС, Англия, САЩ, как наркомана постоянно лъже и настройва всички срещу руснаци.
174
7
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ядренна воина ще има и на територията на европа
173
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се съди от досегашните им 'безаналогови оръжия", най-вероятно ядрените им рекети ще паднат в някое предградия на Москва. Ако въобще излетят.
172
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВСИЧКИ ЗНАЯТ"ПУТИН Е АНТИХРИСТА!"Прекалени го надценяваш. Антихриста, макар и отрицателен персонаж е велик воин, който, почти ще успее да завладее света. Той не се страхува да влезе директно в боя.Путин е нещастно комплексирано джудже. " Бункерно същество" . И все пак ще остане в историята. Ще постигне това, което враговете на Русия, не успяха да направят 300 години. Той ще унищожи Русия окончателно.
171
7
 
13
 
! Отговори
Американец преди 1 година
Всички соростарии ,драскащи по вестниците да заминават към ФАЩ,че да се прочисти България от говедофашистки ***!
170
12
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Всички пролетарии ,драскащи по вестниците да заминават към Русия,че да се прочисти България от рускофашистки ***!
169
14
 
9
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
"Русия влиза ол-ин, ще се стигне ли до ядрен конфликт?"-- Ще се стигне само ако, в отчаянието си, паниката и злобата глобалистите посегнат към ядрено оръжие. И Путин ясно им го каза. Слушайте му речта и не правете на ударени. Коя поред статия с такива лъжливи инсинуации пускате?
168
5
 
10
 
! Отговори
ВСИЧКИ ЗНАЯТ преди 1 година
ПУТИН Е АНТИХРИСТА!
167
18
 
13
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Ауу кво си върна украина я четете малко повече по точно руснаците се издърпват и им дадоха площ 80 на 100 км и им остават 500 на 800 км площ който са им важните....След референдума някой трябва да изгори кой ли ше е?Има само един.... ЗЕЛЕНИЯ ще го обърнат ще му отворят бузките и welcome.Аа доколкото знам краварите още си пазарят от Русия стоки като титан и други неща така че стига сте лопали професори и вярвали на цялата евроукраинска пропаганда
166
3
 
13
 
! Отговори
ол-ин? преди 1 година
Русия влиза ол-ин :) ? Това на какъв език е?
165
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДругТова че ще изчезнете звучи добре. Кога ще започвате да изчезвате?
164
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не пишете глупости русия не може да загуби война не слушайте разни *** ако продължаваме да слушаме американците ще ни натресат трета световна война
163
11
 
21
 
! Отговори
Смех преди 1 година
След малко отстъпление всички укротролове зареваха в екстаз. Русия губи войната. Я четете малко история как се е развивала Втората Световна! Ще не ревахте така когато американците ги биха в Сирия и Афганистан? Трябваше да ревете с пълни гърла. Че накрая си тръгнаха от Афганистан защото ги биха и си зарязаха там дори и техниката. Бягаха та даже не се обръщаха назад. И сега искат всички роби бързо да го забравят. Не бе не се е случвало никога това. А във Виетнам как беше? И от там си тръгнаха бити
162
6
 
15
 
! Отговори
Друг преди 1 година
Заради такива ще изчезнем! Малки човечета с големи празни кратуни!