Скок на наемите, очаква се и вълна от руснаци, които ще дойдат в България

Клиенти от Русия вече се обаждат с желание за намиране на жилище под наем
23 сеп 2022 13:53, Анисия Иванова
118
Скок на наемите, очаква се и вълна от руснаци, които ще дойдат в България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Клиенти от Русия вече се обаждат с желание за намиране на жилище под наем в България, в различни части на страната - основно в София, главно заради по-добрите възможности за наемане на офиси и комуникации в столицата. Очаква се вълна от руснаци, които ще дойдат в България по примера на украинците, които продължаваме да имаме като клиенти за наеми и за малък брой покупки, откакто започна войната на 24 февруари. България ще привлече хора с добри финансови възможности – от средния към висок сегмент, основно от големите градове в Русия. Това прогнозира Никола Стоянов, основател на агенция за имоти, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

След решението за частична мобилизация в Русия реакциите са разнопосочни, но повечето от познатите и бизнес партньорите ми очакваха, че ще се случи нещо подобно. Голяма част от руснаците, с които съм поддържал контакти през годините, вече не са в Русия, сподели събеседникът.  

Още по темата

Процесът на изтичане на хора и капитали от Русия започна още от март месец насам.  Голяма част от  програмистите и хора в IT индустрията си предислоцираха позициите, където работят. Буквално в цяла Европа има движения на такива хора. Това са хора, които също могат да работят и от дистанция. Голяма част от техните фирми предприеха такава стратегия за преместване в други страни. Ще има засилване на тази тенденция, но само ако не бъдат затворени границите. Това се очаква да се случи всеки момент и вероятно съвсем скоро ще има някаква забрана за напускане на Русия.

Предвид факта, че  украинската вълна от февруари  и март предизвика напрежение на наемния пазар в България, както и обстоятелството, че в момента сме и в период, в който студентите стават много активни в наемането на квартири, събеседникът посочи, че засиленото търсене е станало причина за значително вдигане на цените на квартирите.  

"Смятам, че ако има напрежение на пазара на недвижими имоти, то ще бъде по-скоро в наемните цени, които ще отидат нагоре може би с 10-15%, а може и повече в зависимост от това колко ще бъде напливът и дали ще има такъв. Но не очаквам да има липса на жилища на пазара под наем”, каза Стоянов.

Събседникът разказа, че от 2015 година насам се наблюдава тенденция за продажби от руски собственици на български имоти. Този тренд продължи до тази година, до началото на февруари, след което започна леко да намалява. Много хора прецениха, че е по-добре да си оставят някакво жилище в Западна Европа като място, където да могат да се преместят при нужда.

"Сега вече след обявяването на мобилизацията смятам, че голяма част от руснаците, които нямат спешна нужда да продават, ще прекратят продажбата и ще оставят този имот като място, където биха могли да дойдат при нужда”.  

Украинските граждани, които се преместиха в България, са по-скоро хора, които нямат дългосрочни планове да пребивават в нашата страна и ще продължат да са клиенти на наемния ни пазар. Много малка част от тях закупиха имоти. Предполагам, че ако войната продължи по-дълго, вероятно ще се случи този сценарий тези хора да започнат да купуват имоти в големите градове Варна, Бургас и София, каза експертът.

Къде мигрират руснаците след началото на войната и защо Дубай е предпочитано място за заможните руснаци?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
1
 
! Отговори
Каква вълна? преди 1 година
От туристи? От пенсионери, които предпочитат да живеят в България? От дезертьори? От бизнесмени инвеститори? Или от руснаци, които са ни дошли на гости с танкове?
101
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се забрани издаването на визи за руските от.падъци, робски мижитурки!! Това не е народ, даже не са нация-крепостни са все още!!!!Ей затова руските шутки не са мъже, украинците си извоюваха свободата на "Майдана" след зверското потушаване на мирните протести, но руските *** няма да го направят-щото са прости и страхливи фУтки!!! Затова памперса ги праща на заколение смирени!!!! Овце
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се забрани издаването на визи за руските от.падъци, робски мижитурки!! Това не е народ, даже не са нация-крепостни са все още!!!!
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не се очаква...рашките далеч от България. Да си одат у северна корея...близичко им е
98
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 99 "очаква се вълна от руснаци, но засега няма нито един хахахаха" А откъде си толкова сигурен че няма?
97
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: 101 А първо как ще разберем дали семейството е украинско или руско? Само питам. За мен няма значение какво е семейството, тъй че въпросът ти е излишен.Бих дал на тези които си плащат редовно наема. Не че имам какво да им дам.
96
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да се мисли и съдейства за преговори и прекратяване на тая безсмислена война (нито Путин оправдавам, нито Зельото, нито международните фактори, дето се правиха на глухи, когато говореше Путин, а Зельо така и не подписа минските споразумения, въпреки обещанието му, явно не му позволиха на палячото), ще се чудим кого къде да настаняваме, а от едни други страни ще изпращат оръжия, т.е. ще наливат масло в огъня ужким с цел помощ. Дори не са европейски страни. Като в стая с криви огледала..
95
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако давате апартамент под наем, на украинско или на руско семейство бихте го дали?
94
0
 
13
 
! Отговори
Ванко преди 1 година
Какво става днеска,наблюдавам мощна синхронизирана атака на строително имотната мафия,отвсякаде ни заливат статии как имотите поскъпват и как наемите ще поскъпват и се задавало още повече да поскъпват..........ГОЛЯМА АКТИВАЦИЯ.....
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
очаква се вълна от руснаци, но засега няма нито един хахахаха
92
3
 
6
 
! Отговори
путин е глупав преди 1 година
и пак се оказва ,че с мобилизацията путин вместо да стресне украинците паникьоса руснаците.
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По стара руска традиция руснаците,където пристигнат не си тръгват.Чакат руската армия да посрещнат.И тя не след дълго идва.Украйна,Грузия Молдова знаят.Може и без референдум да минат.
90
0
 
6
 
! Отговори
PL преди 1 година
А като мине някоя др годинка и като ревнат че тук са депресирани и Фиутин ке доде и тук референдум и,, спец акция да провежда.
89
1
 
10
 
! Отговори
абв преди 1 година
Алчният хазяин потрива ръце в знак на одобрение.
88
1
 
4
 
! Отговори
Сиси преди 1 година
Нямаме толкова хотели, нали там ще ги настаняваме
87
7
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Не ги пускайте, прекратете издаването на визи! Ще направят хиляди бели и после не можем да ги изгоним!
86
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ха ха колко удобно, още не са дошли, ама наемите скачат
85
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкин да приюти десетима руснача в палата си на варненското езеро!
84
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не разбирам, България не издава визи на руснаци от бая време, как точно ще влязат тия руснаци?
83
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брокита, то визи трябвате бе момчета и момичета. Кой ще им даде в тази ситуация ? Правете си лъжливите статии малко по-правдоподобни !