Скок на наемите, очаква се и вълна от руснаци, които ще дойдат в България

Клиенти от Русия вече се обаждат с желание за намиране на жилище под наем
23 сеп 2022 13:53, Анисия Иванова
118
Скок на наемите, очаква се и вълна от руснаци, които ще дойдат в България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Клиенти от Русия вече се обаждат с желание за намиране на жилище под наем в България, в различни части на страната - основно в София, главно заради по-добрите възможности за наемане на офиси и комуникации в столицата. Очаква се вълна от руснаци, които ще дойдат в България по примера на украинците, които продължаваме да имаме като клиенти за наеми и за малък брой покупки, откакто започна войната на 24 февруари. България ще привлече хора с добри финансови възможности – от средния към висок сегмент, основно от големите градове в Русия. Това прогнозира Никола Стоянов, основател на агенция за имоти, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

След решението за частична мобилизация в Русия реакциите са разнопосочни, но повечето от познатите и бизнес партньорите ми очакваха, че ще се случи нещо подобно. Голяма част от руснаците, с които съм поддържал контакти през годините, вече не са в Русия, сподели събеседникът.  

Още по темата

Процесът на изтичане на хора и капитали от Русия започна още от март месец насам.  Голяма част от  програмистите и хора в IT индустрията си предислоцираха позициите, където работят. Буквално в цяла Европа има движения на такива хора. Това са хора, които също могат да работят и от дистанция. Голяма част от техните фирми предприеха такава стратегия за преместване в други страни. Ще има засилване на тази тенденция, но само ако не бъдат затворени границите. Това се очаква да се случи всеки момент и вероятно съвсем скоро ще има някаква забрана за напускане на Русия.

Предвид факта, че  украинската вълна от февруари  и март предизвика напрежение на наемния пазар в България, както и обстоятелството, че в момента сме и в период, в който студентите стават много активни в наемането на квартири, събеседникът посочи, че засиленото търсене е станало причина за значително вдигане на цените на квартирите.  

"Смятам, че ако има напрежение на пазара на недвижими имоти, то ще бъде по-скоро в наемните цени, които ще отидат нагоре може би с 10-15%, а може и повече в зависимост от това колко ще бъде напливът и дали ще има такъв. Но не очаквам да има липса на жилища на пазара под наем”, каза Стоянов.

Събседникът разказа, че от 2015 година насам се наблюдава тенденция за продажби от руски собственици на български имоти. Този тренд продължи до тази година, до началото на февруари, след което започна леко да намалява. Много хора прецениха, че е по-добре да си оставят някакво жилище в Западна Европа като място, където да могат да се преместят при нужда.

"Сега вече след обявяването на мобилизацията смятам, че голяма част от руснаците, които нямат спешна нужда да продават, ще прекратят продажбата и ще оставят този имот като място, където биха могли да дойдат при нужда”.  

Украинските граждани, които се преместиха в България, са по-скоро хора, които нямат дългосрочни планове да пребивават в нашата страна и ще продължат да са клиенти на наемния ни пазар. Много малка част от тях закупиха имоти. Предполагам, че ако войната продължи по-дълго, вероятно ще се случи този сценарий тези хора да започнат да купуват имоти в големите градове Варна, Бургас и София, каза експертът.

Къде мигрират руснаците след началото на войната и защо Дубай е предпочитано място за заможните руснаци?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Да идва които преди 1 година
Иска в турското WC без това остана само cгаn
21
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Възможно е също като дойдат и руски бежанци да има побой и погроми с украйнците. Обаче за това никой не се сеща. Питайте бай ви SS той ги разбира тия работи .
20
4
 
15
 
! Отговори
тя преди 1 година
Да дойдат , но за разлика от украинците няма да се правят на бежанци и да виснат на врата ни !
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога бабите рентиери ги чакат. Първо бяха бежанци от Босна, Сърбия, Албания, Косово, Сирия, Турция, Украйна ....ще ви кажа една публична тайна ... Никой не иска да остане в тая проклета държава, дори и ***.
18
2
 
15
 
! Отговори
555 преди 1 година
журналята и агентите на недвижими имоти и да ги изпратим на северния полюс, няма да почувстваме липсата им
17
7
 
13
 
! Отговори
Вълнолом преди 1 година
Очаква се вълна, ама друг път! РуSSнаците ще дойдат ако ги пуснат и им дадат визи. А това няма как да се случи защото нямат статут на бежанци. Ако не искат да се бият да ходят да протестират против "специалната военна операция". Ама то вече и промитите мозъци от блатная осъзнаха, че това си е вече война. Явно не им се мре заради имперските амбиции на кремълското джудже.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никакви фейкове не са ,един двустаен приличен в центъра на Варна е 600лв.преди беше 450лв,загрява ми телефона от търсене.купи си за 150 000евра тогава.
15
5
 
14
 
! Отговори
SS преди 1 година
Както писа бай ви SS неотдавна крайния резултат ще бъде от руски бежанци . Ще кажат бягаме от Путин и ще трябва да ги храним и тях .Като прибавим и миграционният натиск от турската граница се оформя зловеща картинка .
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са собственици на близо половин милион имоти в България,ако сега почнат да изкупуват още и масово тръгнат насам се очертава да бъдат най голямото малцинство в България което не е лошо!
13
4
 
10
 
! Отговори
буци преди 1 година
важното е, че европско е независимо от Русия! Рецесията, глада, недостига на ток, ресурси, храни не е важен. Така каза мумията зад океана, а нашата генеколожка го повтаря, всички ние ръкопляскаме! Това е ЕС! Да живее независимостта!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са лъжи на алчните брокери. Гладен брокер наеми и сделки сънува.
11
6
 
13
 
! Отговори
сина преди 1 година
веднага да настаним руснаците по хотелите, да си пият водката с урките! Нали са братски народи /те са един народ де/, ама мумията зад океана им мъти мозъка на урките...
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7С какво ще дойдат, нали няма полети от Русия.)))))))))От Белград и Истанбул има полети.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега и на тях ли ще трябва да плащаме - да ходят или да се бият в Украйна или да свалят пcиxoто от власт нали те започнаха тая война
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В скоро време руснаците ще бъдат най-големите нарушители на държавната ни граница. Ще се бият с афганци и иракчани кой пръв да прескочи оградите.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво ще дойдат, нали няма полети от Русия.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквали вълна от руснаци, които ще дойдат в България. Същата като руската вълна по морето ни през лятото ли? Прогнозисти, блин.
5
4
 
13
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Opкитe отвъд Урал!!!
4
3
 
27
 
! Отговори
Бандити преди 1 година
Фейковете на брокерите,нямат край.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са пълни глупости. Никой няма да дойде в България или ако дойдат няма да се задържат за дълго както по голяма част от украинците или си заминаха за Украйна или се преместиха в други държави.