Войната в Украйна ескалира, а това може да засегне доставките на газ и петрол

Служебното правителство опитва да се справи с кризите
23 сеп 2022 22:51, Петя Славова
42

Ескалацията на войната може да засегне не само доставките на газ, но и на петрол, работата на електроцентралите и доставките по море. Това заяви държавният глава Румен Радев след консултациите във връзка с международното напрежение.

Президентът беше категоричен, че България няма да признае референдума в части от Украйна за присъединяване към Русия. Ескалацията на конфликта в Украйна създава заплаха за сигурността, убеден е държавния глава.

България няма да признае референдума за присъединяване към Русия на контролираните от руски сили Донецка и Луганска област и части от Запорожка и Херсонска област, заяви президента Румен Радев след края на консултативната среща, на която бяха обсъдени последиците от ескалацията на войната в Украйна.

"Разумът отстъпва на оръжията. Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Колкото и абсурдно да звучи, тази заплаха не трябва да бъде пренебрегвана. Като част от ЕС България подкрепя санкциите срещу Русия, но Европа е длъжна да търси активно механизми за минимизиране на последиците, защото "сама застрашава своя индустриален капацитет", а цената ще се плати от гражданите", подчерта държавният глава.

Още по темата

Служебното правителство полага всички усилия да смекчи ефектите от тези кризи в своите времеви и нормативни рамки. Служебният премиер Гълъб Донев пък увери, че се работи по всички сценарии при евентуална ескалация.

"Това, което правителството прави, е абсолютно всички системи, които биха били засегнати да бъдат подготвени ьа да осигурим всичко необходимо за българския бизнес и българските граждани и за доставките на газ и на суров петрол ще бъдат осигурени, българските граждани ще бъдат обезпечени", каза служебният премиер.

Именно заради опасността от ескалация страната ни ще укрепи допълнително националната си отбрана.

"Българската армия е в ежедневния си ритъм. Казах само, че е засилено наблюдението и разузнаването на източния фланг. Не е необходимо да се прави каквато и да е проверка, ние си изпълняваме нормалната ежедневна дейност. Да, мобилизацията носи риск със себе си за националната сигурност, но заплаха от пряко въвличане на България в конфликта засега няма", убеден е служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

А в изявлението си президентът Румен Радев отправи и призив към бъдещите управляващи - да намерят опорни точки за стабилна коалиция, така че да има редовно правителство, което да се бори с кризите.

Радев заключи, че е "критично важно" България да има парламент и редовно правителство и да се постигне такава избирателна активност, че да даде легитимност на следващото Народно събрание да взема тежки стратегически решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.