Жозеп Борел: Путин не блъфира за ядреното оръжие

Той призова лидерът на Русия да постигне мир чрез преговори
24 сеп 2022 13:29, Нели Христова
114
Жозеп Борел: Путин не блъфира за ядреното оръжие
Снимка: БГНЕС

Жозеп Борел заяви пред BBC, че войната е достигнала "опасен момент".

Думите му идват, когато Русия започва частична мобилизация и се придвижва към анексиране на четири региона на Украйна.

Путин се сблъска с неуспехи на бойното поле, като силите му бяха отблъснати от украинска контраофанзива.

"Със сигурност това е опасен момент, защото руската армия беше притисната в ъгъла, а реакцията на Путин – заплашването с използване на ядрено оръжие – е много лоша", каза Борел.

Седем месеца от началото на нахлуването на Русия в Украйна анализаторите са съгласни, че силите на президента Путин са изостанали, но Борел е на мнение, че трябва да се постигне "дипломатическо решение", което "запазва суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

"В противен случай можем да завършим войната, но няма да имаме мир и ще имаме друга война", каза той.

В рядко обръщение към нацията по-рано тази седмица Путин обяви, че страната му има "различни оръжия за унищожение" и ще "използва всички средства, с които разполага", добавяйки: "Не блъфирам".

"Когато хората кажат, че това не е блъф, трябва да ги вземете на сериозно", каза Борел.

В същата реч президентът Путин обяви повикването на 300 000 руснаци, които са отбили задължителна военна служба, което предизвика протести и съобщения за хора, които бягат от страната, за да избегнат изпращането им на фронтовата линия. Тези действия дойдоха  след бърза контранастъпление, при което Украйна твърди, че е отнела повече от 8000 кв. км (3088 кв. мили) обратно от руските сили.

Сега в четири окупирани региона се провеждат самозвани референдуми за присъединяване към Русия. Украйна осъди това като опити за анексиране и съобщи, че въоръжени руски войници ходят от врата на врата и събират гласове.

Борел отхвърли опасенията, че оръжейните доставки на ЕС са на изчерпване и каза, че съюзът трябва да продължи да предоставя военна подкрепа на Украйна, както и да прилага икономически санкции срещу президента Путин и неговите съюзници и да провежда дипломатическа дейност.

Той призна, че растящите цени на енергията, причинени от конфликта, са повод за безпокойство.

"Хората в моята страна ми казват, че цената на газа означава, че не можем да продължим да работим, не можем да продължим да управляваме моя бизнес", каза испанският политик, добавяйки, че е чувал подобни опасения от лидери от Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия.

Борел призова президента Путин да изиграе ролята си за постигане на решение чрез преговори, като каза, че "за да танцувате танго, имате нужда от двама".

"Всички, които са ходили в Москва, в Кремъл, за да говорят с Путин, се връщат със същия отговор: "Аз (Путин) имам военни цели и ако не ги постигна, ще продължа битката. Това със сигурност е тревожна посока, но ние трябва да продължим да подкрепяме Украйна", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
3
 
! Отговори
СЛАВА УКРАИНЕ!!! преди 1 година
Ми хубаву...
58
1
 
2
 
! Отговори
Път преди 1 година
Стана време да се приберат по бункерите.
57
4
 
16
 
! Отговори
Борелчо преди 1 година
и да потъне Европа, и газ да няма, и безработицата сред младите да стане 80%, той ще си чете книжките на виличката на Средиземно море, ще си пие конячето. Още някоя година да чете мантрите дето му ги подават от Вашингтон и пенсийката е уредена. А Украйна и всичко останало кучета ги яли.
56
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво казва Борел? Нищо ново - войната продължава, докато Русия капитулира. Употребата на ядрено оръжие не е проблем... Даже е съзнателно търсено решение - обстрелването на Запорожката АЕЦ от украинците е доказателство за провокативните намерения на обезумелия колективен Запад. Единствено масовите протести за мир могат да възпрат безумните чудовища, за които човешкият живот не струва нищо.
55
6
 
7
 
! Отговори
Алкохолния крал преди 1 година
на Европа, Жозеп, щял да надпие Путин и така да приключи конфликта. Това е нивото на идеите в ЕС парламента Хаха
54
5
 
14
 
! Отговори
Борел си вЕрва преди 1 година
толкова колкото Зеленката когато е яко нашмъркотен. Само дето Борел е алкохолик.
53
3
 
14
 
! Отговори
Бай Борел преди 1 година
се бил много изневрил защо в Африка харесвали повече Лавров от него. Ами защото ти, дядо Жоз, представляваш онези сили които са ги поробвали и експлоатирали. Затова!
52
3
 
13
 
! Отговори
Той е на възраст преди 1 година
в която не се притеснява че ще го пратят да се бие. На добра заплата е и на стабилна работа. Стига да върви по свирката на големия брат, всичко е 6. Та това и прави, играе си ролята дядото актьор.
51
2
 
9
 
! Отговори
А дед Жозеп преди 1 година
блъфира ли за петте водки дето изпи тази сутрин хахаха
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
борел каза че ще се видим на поле боя украина ще въюва до последният укроп а сега говори за преговори ти не си никакъв политик видя зора а сега преговори путин не иска преговори иска да си достигне целите вие хвърлата в огъня бензин
49
3
 
15
 
! Отговори
сиромах преди 1 година
На някои взеха да им увират главите!Когато руснаците предлагаха преговори,им се отговори,че всичко ще се реши на бойното поле!Сега ,когато се хвалят,че контранастъплението на украинците е много успешно взеха да омекват и да говорят за мирни преговори.Какво си мислят,че руснаците ще продължават да се молят да се прекратят оръжейните доставки и да воюват срещу цялото НАТО и САЩ до безкрай,май няма да се получи по този начин!
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин може да не използва ядрено оръжие в Украйна, ама в България така ще тресне, че няма да ви видя вече по тия форуми да драскате.
47
4
 
14
 
! Отговори
бе то преди 1 година
До Анонимени япония нямаше ядрени оръжия но америка ги бомбандира ,нали ? на война като на война ! когаро зеления заплашва , че ще реши проблема русия и ще вземе крим да не мислиш , че путин ще остави нещата без отговор . а за допломатическо рещшение европа имаше достатъчно време да потвърди ПИСМЕННО пред русия , че украйна ще остане независима и да съблюдава минските споразумения на които беше гарант но не изиска от украйна да ги спазва !!
46
3
 
9
 
! Отговори
до 52 преди 1 година
ти вече се оссра с глупостите си за ядрено унищожаване на укр. Русия даже дава и паспорт на много украинци и русофобоковците не забелязват статистиката че цивилните жертви са сравнително малко даже по малко от загиналите руски войници според зелката
45
3
 
12
 
! Отговори
зъбете му се преди 1 година
още поддлогги на бай биде и настина ще има мечка с ботуши гази
44
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и да се нacepe от яд... не може да използва ядрено оръжие срещу Украйна... Там е пълно с етнически руснаци, а освен, това Украйна не притежава такива оръжия. Освен това е абсурдно да се обръща внимание на подобни заплахи, защото по тази логика Путин може да залашва всяка една държава, която няма ядрени ракети и бомби. До края на годината сатрапа ще бъде ликвидиран.
43
2
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Само йодните таблетки няма да ви помогна, защото освен , че загинат хора, радиацията ще бъде много висока . Не е зле малко да прочетете по физика и биология преди да се пишат разни врели некипели!
42
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45 Да не би Русия да е закупила някакви много модерни оръжия от Иран и аз да не съм разбрал? Защото Русия и модерно оръжие са взаимно изключващи се неща.
41
7
 
11
 
! Отговори
999 преди 1 година
От седем месеца Путин предупреждава Запада да не прекрачва определени линии при помощта си за Украина.Западът ги нарушаваше с все по- модерни и мощни оръжия и други видове военна помощ за Украина,от което нищо не последва.Отказват се преговори,Русия,руснаците и Путин са демонизирани в медиите.Какво знае Борел и какво не ни казват,че вече говори за реална ядрена заплаха и,че този път Путин ще натисне копчето?Има ли тайни срещи и договорки между великите сили?
40
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука се получава малко магически кръг. Запада вика на Путин: преговаряй, а в същото време вика на Зеленски: няма да преговаряш. Е как по-точно да стане тогава. Руснаците с кой да преговарят, с Марсианците ли?