Бивш руски офицер: Познавам армията отвътре, Путин ще изгуби

Родителите му го смятат за предател, няма да се учуди, ако майка му го издаде
26 сеп 2022 15:35, Елка Василева
263
Бивш руски офицер: Познавам армията отвътре, Путин ще изгуби
Снимка: архив, БГНЕС

Щом чул как президентът на Русия Владимир Путин обявява "частична мобилизация" за войната в Украйна, Алекс - бивш руски офицер, скочил в колата си и карал чак до Финландия само с един куфар багаж.

Още по темата
"Не искам да убивам хора от моя славянски народ, мои братя и сестри", казва за АФП четирийсетгодишният военен от резерва, настанен в скромна хотелска стая в северната страна, където е пристигнал в четвъртък.

"Изпитвам физическо отвращение да се намирам сред наши, руски граждани, които подкрепят войната", обяснява Алекс, който работи като инженер по информатика.

Родом от Крим - полуостров в Южна Украйна, анексиран от Русия през 2014 г., Алекс говори от първо лице, без да разкрива изцяло самоличността си, от страх да няма последици за жена му и дъщеря им, които е бил принуден да остави в Русия.

"Първият застрашен"

"Те са заложнички - само да се появи (някъде) лицето ми, има риск да идат в затвора", казва бившият военен.

Заради офицерското си минало Алекс се страхува, че е сред онези, които Русия смята да мобилизира за украинския фронт. "Служил съм в армията осем години (. . .) Имам офицерско звание. Аз съм първият застрашен", посочва той.

Според него "всичко се променило", след като в деня след обявяването на мобилизацията участвал в демонстрация в Санкт Петербург и видял колко малко негови съграждани се събрали.

Тогава осъзнал, че "вече нищо не може да се направи" за Русия, и днес е сигурен, че страната ще се срине: "Знам какво представлява руската армия отвътре, дълбоко убеден съм, че Путин ще изгуби".

"Роби, които не искат да се бият, никога през живота си няма да победят когото и да било", уверява бившият офицер.

Роден в кримския град Севастопол преди разпадането на Съветския съюз, Алекс прекарва известно време с украински паспорт, но започвайки военна кариера, не успява да запази двойното си гражданство.

Днес родителите му го смятали за "предател" и той "нямало да се учуди", ако майка му го издаде на руското разузнаване ФСС - Федералната служба за сигурност.

През юли, когато рестрикциите по границите заради КОВИД-19 са отменени и влизането във Финландия отново става възможно, Алекс започва да работи за доброволческа мрежа, наречена "Рубикус". Тя подпомага  украинци, евакуирани насила в Русия,  да напуснат федерацията.

"Домът" срещу "отечеството"

За целта получава туристическа шенгенска виза, с която може да придружава украинци до Финландия и Естония.

Алекс е разтревожен от решението на Хелзинки скоро да блокира влизането на руски граждани с такива визи - гласът му се разтреперва, щом заговори за украинците, опитващи се да бягат.

"Украйна е моето отечество. А Русия е моят дом. В този момент моят дом убива моето отечество", отронва той.

Изправена пред приток на руснаци на границата й след заповедта на Владимир Путин за мобилизация от сряда, Финландия заяви в петък, че "значително ще ограничи" достъпа им до северната страна, станала още през лятото транзитен коридор за останалата част от Европа.

Алекс казва, че разбира опасенията на Хелзинки, но смята, че това е грешка. "Повечето минаващи границата (. . .) не искат да убиват, не искат да служат на режима", изтъква бившият офицер.

По думите му Западът не бива да вижда във всеки руснак виновник за войната в Украйна. Затваряйки границите, Западът "отхвърля" руснаците, "които все още вярват в него", казва той.

Днес Алекс прави всичко възможно, за да изведе семейството си от Русия. Сигурен е в едно: че не иска никога вече да живее в тази страна.   

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бившата чистачка на Путин. Познавам тоалетната му отвътре, Путин ще загуби
114
0
 
1
 
! Отговори
До Кори преди 1 година
Хахахаххахахахаххахаха! Съжалявам те, но в същото време ти се смея :D Не се обиждай. :D
113
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Роби, които не искат да се бият, никога през живота си няма да победят когото и да било", уверява бившият офицер.
112
13
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Вече седем месеца Украйна не може да се справи с агитката на Спартак Москва.
111
5
 
14
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Шенгенски 3-тополовц, Европа (вкл. България) е 100% нахранена и 100% електрифицирана. И ще продължи да бъде така - това са богати и организирани държави. Ти кажи в твоята Русия, какви са тези проценти. И какви са прогнозите за зимата.
110
21
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Предателите обикновено имат само един вариант да оцелеят след като избягат. Както се казва "никой не харесва предателите, но всеки се възползва от услугите им". Във финландия въпросния офицер, който е предал родината си, няма друг шанс, освен да тръгне да злослови и да стане център на внимание за медиите, които да му дадат гласност и да му плащат.
109
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до БобчоТоя който се е отказал от първоначалните си намерения да ги кара с мекия брус тия мизерници и сега е решил да ги приключи окончателно. Други т пи въпроси да имаш?
108
2
 
2
 
! Отговори
Костов преди 1 година
Не всички руснаци са ***.И при тях както в България има около 10% *** и още толкова пълни ***.Тези идиотизирани индивиди,почти винаги гласуват и така оформят бъдещето на младите,за съжаление.!Когато младите осъзнаят кой ги проваля ще си направят изводите!
107
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
леле!..Некой следи "на живо" "ПроСоТо" и тура ФИЛТЪР пред писаниците му..Много юнашко,нема що!
106
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя па намери къде да избяга, Финландия още миналата седмица обяви че затваря сауните и спира уличното осветление щото енергия йок, поне да се беше запазил със свещи да не ходи като слепец в тъмното.
105
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко, което не се харесва на родните русoфилистици е пропаганда.
104
3
 
5
 
! Отговори
до Русороби преди 1 година
Наистина вярвам,колко за зле хората,които мразят,но ти мина и моите очаквания.С тази омраза няма да разбереш откъде ще ти дойде най-лошото.Такива като тебе и хапчетата не помагат.Съжалявам такива типове,честно......
103
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин заслужава място в мавзолея на Червения площад. Трябва да извадят мумията на Ленин и един ден, когато Джерзински даде знак отгоре Путин да го положат на мястото, което заслужава. Пък и Ленин се компрометирал като дал независимост на Финландия и Украйна. Не може такъв предател да стои повече в мавзолея.
102
4
 
9
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До БобиКакво говориш, само в САЩ има 3 млн. руснаци; в Европа също са милиони; в България са половин милион. Ако ги изгонят обратно в руско и те си поискат западния стандарт на който вече са свикнали, какво ще става в русията?
101
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя съвсем е превъртял!
100
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да видимИ защо тогава добричкия и супер, ултра, хипер въоръжен с най модерното оръжие на света гледа отстрани как украинчетата се мъчат 7 месеца срещу 200 000 зле въоръжени руснаци а не е отишъл досега да ги отърве, а?
99
7
 
18
 
! Отговори
Бесен преди 1 година
Добре дошли в руския свят! Моля всички русофили - капрофили - да прочетат внимателно тази статия!
98
29
 
7
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 година
Дааааа и всички ти повярвахме, че бягаш, за да не убиваш хора от твоя славянски народ, твои братя и сестри.....Въобще не е от страх,не нееееееееее.А ние ядем доматите с колците...
97
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите така и не разбраха, че в 21ви е абсурдно да се водят войни за заграбване на територии и да се убиват десетки хиляди млади хора, заради болните амбиции на един изперкал дъртак в Кремъл. Путин убива и Русия с тази война.
96
8
 
23
 
! Отговори
Русороби преди 1 година
Скъпи *** на режима на Путин, бъдете мъже бе, поне един път в живота. Вземете си бохчите в чемодан и украинския фронт да се биете с гнусния Запад. Слезнете от западните си автомобили и се бийте. Тук само плювате като махленски бабички. Да, ама не ви стиска, защото сте ***. с главно П. За нищо не ставате, асоциални типове сте и неудачници в живота. Все ви е крив някой, не търсите причината за своите незгоди у ВАС. Затова умрете за П.,...н и право в АДА. Оставете нормалните хора намира.