Бивш руски офицер: Познавам армията отвътре, Путин ще изгуби

Родителите му го смятат за предател, няма да се учуди, ако майка му го издаде
26 сеп 2022 15:35, Елка Василева
263
Бивш руски офицер: Познавам армията отвътре, Путин ще изгуби
Снимка: архив, БГНЕС

Щом чул как президентът на Русия Владимир Путин обявява "частична мобилизация" за войната в Украйна, Алекс - бивш руски офицер, скочил в колата си и карал чак до Финландия само с един куфар багаж.

Още по темата
"Не искам да убивам хора от моя славянски народ, мои братя и сестри", казва за АФП четирийсетгодишният военен от резерва, настанен в скромна хотелска стая в северната страна, където е пристигнал в четвъртък.

"Изпитвам физическо отвращение да се намирам сред наши, руски граждани, които подкрепят войната", обяснява Алекс, който работи като инженер по информатика.

Родом от Крим - полуостров в Южна Украйна, анексиран от Русия през 2014 г., Алекс говори от първо лице, без да разкрива изцяло самоличността си, от страх да няма последици за жена му и дъщеря им, които е бил принуден да остави в Русия.

"Първият застрашен"

"Те са заложнички - само да се появи (някъде) лицето ми, има риск да идат в затвора", казва бившият военен.

Заради офицерското си минало Алекс се страхува, че е сред онези, които Русия смята да мобилизира за украинския фронт. "Служил съм в армията осем години (. . .) Имам офицерско звание. Аз съм първият застрашен", посочва той.

Според него "всичко се променило", след като в деня след обявяването на мобилизацията участвал в демонстрация в Санкт Петербург и видял колко малко негови съграждани се събрали.

Тогава осъзнал, че "вече нищо не може да се направи" за Русия, и днес е сигурен, че страната ще се срине: "Знам какво представлява руската армия отвътре, дълбоко убеден съм, че Путин ще изгуби".

"Роби, които не искат да се бият, никога през живота си няма да победят когото и да било", уверява бившият офицер.

Роден в кримския град Севастопол преди разпадането на Съветския съюз, Алекс прекарва известно време с украински паспорт, но започвайки военна кариера, не успява да запази двойното си гражданство.

Днес родителите му го смятали за "предател" и той "нямало да се учуди", ако майка му го издаде на руското разузнаване ФСС - Федералната служба за сигурност.

През юли, когато рестрикциите по границите заради КОВИД-19 са отменени и влизането във Финландия отново става възможно, Алекс започва да работи за доброволческа мрежа, наречена "Рубикус". Тя подпомага  украинци, евакуирани насила в Русия,  да напуснат федерацията.

"Домът" срещу "отечеството"

За целта получава туристическа шенгенска виза, с която може да придружава украинци до Финландия и Естония.

Алекс е разтревожен от решението на Хелзинки скоро да блокира влизането на руски граждани с такива визи - гласът му се разтреперва, щом заговори за украинците, опитващи се да бягат.

"Украйна е моето отечество. А Русия е моят дом. В този момент моят дом убива моето отечество", отронва той.

Изправена пред приток на руснаци на границата й след заповедта на Владимир Путин за мобилизация от сряда, Финландия заяви в петък, че "значително ще ограничи" достъпа им до северната страна, станала още през лятото транзитен коридор за останалата част от Европа.

Алекс казва, че разбира опасенията на Хелзинки, но смята, че това е грешка. "Повечето минаващи границата (. . .) не искат да убиват, не искат да служат на режима", изтъква бившият офицер.

По думите му Западът не бива да вижда във всеки руснак виновник за войната в Украйна. Затваряйки границите, Западът "отхвърля" руснаците, "които все още вярват в него", казва той.

Днес Алекс прави всичко възможно, за да изведе семейството си от Русия. Сигурен е в едно: че не иска никога вече да живее в тази страна.   

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
13
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Държавата това съм аз !
94
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък чух друг Алекс ,че отива на фронта с желание .
93
8
 
18
 
! Отговори
Путин загуби преди 1 година
Войната вече не е Русия срещу Украйна а Русия срещу Путин !
92
11
 
7
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 година
Вместо Алекс можехте да го кръстите Каспър, по му отива. Слаби сценаристи с нулево въображение.
91
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напоследък само такива смешни пропагандни статийки публикувате. Що не давате подробности за украинската,, контраофанзива '' май бързо спаднаха гумите?
90
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе, дезертираш, добре, но поне си затваряй човката от срам
89
6
 
18
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Който убие Путин, ще запише името си със златни букви в човешката история! Аз ще закача портрета му на стената до семейните снимки. Това ще е човека спасил стотици хиляди млади животи. Благодарение на него ще се родят милиони деца. Яко, а!?
88
6
 
19
 
! Отговори
до Бобчо преди 1 година
Дори този руснак да не е реална личност... всичко в публикацията е абсолютно вярно и правдиво... Бягат ли руснаците от мобилизацията... бягат масово с хиляди...? Убиват ли хиляди от руския бaшибозук в Украйна... убиват...?
87
7
 
9
 
! Отговори
280 хиляди преди 1 година
като него за 5 дена офейкаха ....а той е човек от армията виждащ как всичко колапсира пред очите му !
86
5
 
13
 
! Отговори
Да видим преди 1 година
МиГ-29к - най-модреният руски изтребител - произведени 81 бройки. СУ-57 - единственият им стелт самолет - произведени 16 бройки от които 10 са тестови. СУ-то можем да кажем ,че има минимални шансове , но МиГовете са на платформа от 77-*** година. По-зле са и от грипен и от юро файтър. Пред Ф-22 и Ф-35 са като сглобени от шпреплат. ЕС има на въоръжение 600 юрофайтъра. 300 грипена. 200 F-22-ku (най-якият самолет правен някога). 800 (!!) f-35-чки срещу които руснаците НЯМАТ ШАНС. русия е обречена
85
10
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Поредната манипулация на амиркано мекерета Алекс хванисе за палците баи *** дати изкара ориза от велигдена
84
3
 
8
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Космонавт, отдавна апелирам да си направят един ДНК тест. За да видим етническите и оттам географските граници на нещото зовящо себе си "Россииийй". Пример могат да дадат Путин, Шойгу, Лавров .... Да го видим това племе "росссиянии", колко е и дали изобщо има чисти такива?
83
5
 
14
 
! Отговори
смях преди 1 година
Рая на света руZия, се затвори. Вътре царува мир м/у чеченци, дагестанци, олигарси, иркутци, руси, украинци и над тоя рая властва путанаил. метафората със сатанаил е търсена.
82
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтина пропаганда за евтини хора каквито са трето половите.
81
3
 
13
 
! Отговори
Йосиф преди 1 година
Путин си играе с огъня. Определено ще загуби защото тук не става въпрос само за Украйна а за Европейският съюз и НАТО. Още нещо хората руснаците не искат война. Руснаците вече не са добре дошли в Европейският съюз вече три месеца не съм виждал руски тираджия в Европейският съюз камионите изчезнаха от ЕС.
80
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом родителите му го смятат за предател смятате какъв бо лук е тоя Алекс.
79
12
 
5
 
! Отговори
Какво съвпадение преди 1 година
"Изпитвам физическо отвращение да се намирам сред наши, руски граждани, които подкрепят войната", обяснява Алекс, който работи като инженер по информатика. - ама каква съвпадение само. Нашия офис планктон също изпитва отвращение, към всичко национално и патриотично. По логиката на умнокрасивитета, само абсолютни *** могат да обичат родината си, докато когато си умен, красив, либерален, толерантен можеш да обичаш целия свят... освен собствената си държава и народ, разбира се.
78
4
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Колко е трудно да си "нормален", в Тюрьмата на народите! А тук някакъв даже се изхожда, че щом той е шофьор и карал камион, значи и този щом е офицер, било нормално да убива, или да бъде убит! Изперкала работа !
77
6
 
12
 
! Отговори
Али преди 1 година
Започна се ... Още от самото начало на окупацитя писах, че това ще е началото на разпадането на Руската федерация. Ако ЕС изкара зимата, това ще е края на Русия.... За съжаление
76
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро месомелачката за руските македонци ще заработи с пълна пара.