ФСБ: Над 260 хил. мъже са напуснали Русия след мобилизацията

Известни са най-малко пет случая с граждани, на които им е забранено да напуснат страната
26 сеп 2022 10:45, Йоана Цонева
362
ФСБ: Над 260 хил. мъже са напуснали Русия след мобилизацията
Снимка: БГНЕС

Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) съобщи, че 261 000 мъже са напуснали Русия след обявяването на "частична" мобилизация. Това съобщи източник от президентската администрация (AП) пред "Новая газета. Европа".

Още в сряда, когато са започнали да постъпват данни от силите за сигурност за броя на мъжете, които напускат Русия, в президентската администрация са започнали дискусии за затваряне на границите за мъже на „военна възраст“. В последната справка на ФСБ от 25 септември фигурира числото 261 хиляди, което е броят на напусналите страната от сряда до събота.

Източникът на "Новая газета. Европа" в президентската администрация се съмнява в достоверността на данните на ФСБ, тъй като досега граничната служба на ФСБ "не е е работила толкова бързо". През пролетта службите повече са разчитали на данните, получени от клетките на мобилните оператори, които, обаче, идват със закъснение.

Въпреки това, казва източникът, „атмосферата в администрацията на президента е такава, че силите за сигурност и Министерството на отбраната ще успеят да убедят Путин да затвори границите, преди да е станало късно.

Още по темата
Изданието отбелязва, че ръководителите в президентската администрация нямат срещи с президента за втората половина на септември. „В началото на месеца се срещаха няколко пъти седмично“. – обяснява събеседникът на „Новая газета. Европа“, коментирайки съобщенията на журналистката Фарида Рустамова. Ден по-рано тя, позовавайки се на три източника, разказа, че след обявяването на мобилизацията Владимир Путин е отишъл на почивка във Валдай за една седмица.

В администрацията на президента все още не са виждали проекта за указ на държавния глава за затваряне на границата, но по информация в руските медии се очаква ограниченията да влязат в сила още в сряда. Междувременно вече са известни най-малко пет случая със спиране по границите на граждани, които не са били мобилизирани, но отговарят на критериите за мобилизация. На ГКПП им било съобщено, че имат забрана за напускане на страната на основание решение на военното окръжие.

Първото, макар и неофициално съобщение за вече съществуващи ограничения за напускане на страната дойде от брифинг на военния комисар на Ростовка област Игор Егоров, който каза, че забрана за пътувания в чужбина няма, но който желае да пътува, първо трябва да получи разрешение от военното окръжие.

Днес също стана известно , че някои граждани, които попадат под критериите за „частична“ мобилизация и се опитват да напуснат Русия, са започнали да издават уведомления на границите, според които им е забранено да напускат въз основа на решение на военния комисариат. Вече са регистрирани поне пет подобни случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джендъризмът в Русия рязко се е повишил вследствие на мобилизацията и вече изпреварва нивата от Западна Европа.
246
11
 
1
 
! Отговори
Наше дело правое преди 1 година
ВВП изчисти Русия от власовците. Предателите в затвора за 10 години или да мишкуват завинаги в ЕС
245
2
 
4
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Съветникът на Зеленски Алексeй Арестович заяви, че могат да бъдат мобилизирани още 5,5 милиона украинци, включително всички студенти, включително и момичета.
244
2
 
2
 
! Отговори
Радославчо преди 1 година
Мамин глуппчо, я пробвай да редактираш страница на Уикпедия и брой от 1-до 60 и после влез да видиш пак дали са запазени промените??? Разбираш ли сега защо ти викам Мамин? М? ;)
243
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англииската специално уикипедия е надежден източник не случайно имаш доло цитирания и източници които всеки може да провери.
242
9
 
3
 
! Отговори
РосАтом преди 1 година
Да взривим Ню Йорк с 150МТ Хайдроджен Бомба - ударната вълна ще пометете Чикаго, ще счупи прозорци в Лос Анжелис и ще изправи мозъчните гънки на Бай Дрън и Камила Кошута :)))
241
1
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 255: Уикипедия не е достоверен източник защото там всеки може да си пише каквото иска. Ако беше учил щеше да знаеш, че за дипломни работи е забранено да се ползва източник писан от непроверен индивид. Ако Русия имаше подобна технология досега да я е ползвала, а не да праща още стотици хиляди техни да умират!
240
0
 
1
 
! Отговори
260 преди 1 година
Но ти няма да си една от спасените души.... почивай в мир ;)
239
7
 
3
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Е, и? Това е все едно да напуснат 12000 българи, ако приемем, че сме 7 милиона. Бълха я ухапала Русия при 142 милиона население.
238
0
 
11
 
! Отговори
смях преди 1 година
***, ти си фосил от социалистическа България. Пишеш на западен компютър или телефон. Ползваш западни технологии от интернета до колата ти. Дрехите ти, които мечтаеш да купиш са в бутици на западните фирми. Храната, която ядеш е в западните магазини със западно качестно, но мечтаеш за свят на путиN, в който един нацист е готов да убива братята си, само защото не му играят по свирката. Готов си да чистиш с белина друг българин, защото презира путиN. Ти си готов за руски солдат. Запиши се.
237
0
 
11
 
! Отговори
260 преди 1 година
260хил избягали - 260хил спасени живота.
236
6
 
2
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Обявите мобилизация в ЕС ,да видим колко ще избягат и тук ?!
235
0
 
2
 
! Отговори
да ви преди 1 година
се изходим на цензурата
234
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В дегестан и чечня като им спрат тока и ония полугрямотните се връщат в пещерно каменният строй
233
0
 
12
 
! Отговори
Ердоган преди 1 година
С нетърпение очаквам истинските български патриоти като Костадинов да обяват "неутралитет", да изкарат България от НАТО и да им спретнем една Армения. Може и няколко референдума да им пуснем.
232
3
 
1
 
! Отговори
До Кори преди 1 година
Кори, не бъди ***, не чети уикипедия, използвай някоя и друга гънка в птичия си мозък.....
231
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минимално месечно заплащане на редник с всички добавки-2800 долара,еднократно при мобилизиране-5000 долара,при раняване в бойни действия-50000 долара,при смърт на военнослужащ-103000 долара!
230
0
 
4
 
! Отговори
До смях преди 1 година
Собствен народ не се убива с белина, *** да.... Запада има история 20 минути и света ще запомни само толкова.... уви :))))
229
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво ще правят пак рускините...
228
1
 
6
 
! Отговори
България не е русия преди 1 година
ГЕРБ и ДПС (условно минават за про-ЕС и про-НАТО) , ПП и ДБ (тия са си про-НАТО и про-ЕС партиите) както и да се върти и суче взимат 80% от гласовете. Янев, Копейкин и БСП вземат са тия дето обират главно про-путинския вот и не събират 20%. Останалите малки партийки не си струва да се споменават.