ФСБ: Над 260 хил. мъже са напуснали Русия след мобилизацията

Известни са най-малко пет случая с граждани, на които им е забранено да напуснат страната
26 сеп 2022 10:45, Йоана Цонева
362
ФСБ: Над 260 хил. мъже са напуснали Русия след мобилизацията
Снимка: БГНЕС

Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) съобщи, че 261 000 мъже са напуснали Русия след обявяването на "частична" мобилизация. Това съобщи източник от президентската администрация (AП) пред "Новая газета. Европа".

Още в сряда, когато са започнали да постъпват данни от силите за сигурност за броя на мъжете, които напускат Русия, в президентската администрация са започнали дискусии за затваряне на границите за мъже на „военна възраст“. В последната справка на ФСБ от 25 септември фигурира числото 261 хиляди, което е броят на напусналите страната от сряда до събота.

Източникът на "Новая газета. Европа" в президентската администрация се съмнява в достоверността на данните на ФСБ, тъй като досега граничната служба на ФСБ "не е е работила толкова бързо". През пролетта службите повече са разчитали на данните, получени от клетките на мобилните оператори, които, обаче, идват със закъснение.

Въпреки това, казва източникът, „атмосферата в администрацията на президента е такава, че силите за сигурност и Министерството на отбраната ще успеят да убедят Путин да затвори границите, преди да е станало късно.

Още по темата
Изданието отбелязва, че ръководителите в президентската администрация нямат срещи с президента за втората половина на септември. „В началото на месеца се срещаха няколко пъти седмично“. – обяснява събеседникът на „Новая газета. Европа“, коментирайки съобщенията на журналистката Фарида Рустамова. Ден по-рано тя, позовавайки се на три източника, разказа, че след обявяването на мобилизацията Владимир Путин е отишъл на почивка във Валдай за една седмица.

В администрацията на президента все още не са виждали проекта за указ на държавния глава за затваряне на границата, но по информация в руските медии се очаква ограниченията да влязат в сила още в сряда. Междувременно вече са известни най-малко пет случая със спиране по границите на граждани, които не са били мобилизирани, но отговарят на критериите за мобилизация. На ГКПП им било съобщено, че имат забрана за напускане на страната на основание решение на военното окръжие.

Първото, макар и неофициално съобщение за вече съществуващи ограничения за напускане на страната дойде от брифинг на военния комисар на Ростовка област Игор Егоров, който каза, че забрана за пътувания в чужбина няма, но който желае да пътува, първо трябва да получи разрешение от военното окръжие.

Днес също стана известно , че някои граждани, които попадат под критериите за „частична“ мобилизация и се опитват да напуснат Русия, са започнали да издават уведомления на границите, според които им е забранено да напускат въз основа на решение на военния комисариат. Вече са регистрирани поне пет подобни случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските агенти искат да превземат съседните държави.
286
10
 
7
 
! Отговори
72949 преди 1 година
До До плюещите Русия а ти не дей да бъркаш пропагандата с истината, колко от тия 3.5 мил. да насилствено песелени от армината на другарката п....кова. И като погледнеш данните на КПП-тата на БГ ще видиш, че само през нашата старна са минали над 150 хиляди украинци. Явно повече от половината са решили да минат или останат при нас и в Полша няма никой.Ония там ладели дето са по 1 - 2 милиона са нищо.АМАН ОТ ПРОДАЖНИ КАЛИНКИ ТУКА
285
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да Мариупол е почти възстановен и готов за живеене.. можете да го гледате в тубата имат си канал..
284
17
 
15
 
! Отговори
До плюещите Русия преди 1 година
Не гледайте в чуждото канче. По добре вижте колко мъже са избягали от Украйна. А всъщност според данни на ООН най много украински бежанци са отишли в...Русия, точно така не бъркам казах че ООН го твърди 3 500 000 (три милиона и половина) украинци са избягали в Русия от началото на войната. Останалите емигранти в Европа са около 300 хиляди. Защо всички (почти) бягат към Русия ? Нали според вас либерастийте там е много зле ? Между другото Мариупол е почти възстановен. Има кадри. Но не ви изнася ?
283
5
 
12
 
! Отговори
тасс преди 1 година
Повече няма връщане в Русия.Който се върне 10г.затвор в Сибир.Билетите са еднопосочни и доживотни.
282
5
 
13
 
! Отговори
никой преди 1 година
народ не е стадо, както го третират диктаторите, и никой няма да отиде доброволно да мре за Путин. за българските русофили не знам
281
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще останат само тьотки - ха-ха-ха. Дано повече руснаци се спасят от безобразията на бункерното джудже - не желая злото на обикновените хора. Слава на Украйна!
280
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе знаем... при това цялата тая *** се е настанила в коментарите...
279
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 295Евала топ коментар! $$$
278
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Окраина колко са избягалите? В България кипи хора от Окраина с ласкави коли? В Европа също..
277
1
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Мужиците не бягат, просто военкоматите са разположени по границите и мужиците са на опашка за доброволци.
276
8
 
5
 
! Отговори
111 преди 1 година
До Кори 293. За руснаците не знам, но за украинците съм сигурен, че страната им е най-велика. Даже и поздрава им е такъв ... нацистки.
275
9
 
9
 
! Отговори
111 преди 1 година
А колко украинци напуснаха украйна след 24.02. или те само на почивка тръгнаха с багажници пълни с долари.
274
1
 
12
 
! Отговори
*/* преди 1 година
Те по-умните руснаци още март месец се спасиха
273
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем скоро Русия под 100 милиона и разпад след това.
272
2
 
4
 
! Отговори
Лорер преди 1 година
Нали ви казах, че идват руските емигранти.
271
1
 
11
 
! Отговори
Кагебист преди 1 година
Значи са три пъти повече.
270
2
 
11
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 292 , въпросът е че това са руснаци! Те са нещо "по-иначе", те могат цял живот да живеят и ползват благата на чужбините, но си остават шовинисти! Той избягал за да не живее в Русия, но изобщо не се съмнява че от Русия по-велико няма. Такива са опасни, това е рисков контингент.
269
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВКАРАЙТЕ КОПЕЙКИТЕ И ЩЕ ВИДИТЕ НАКЪДЕ ЩЕ НАПУСКАТЕ И ВИЕ
268
1
 
1
 
! Отговори
до 291 преди 1 година
Газта си я плащахме-колкото поискат-толкова! А като погледнеш навсякъде по света колкото мъже-толкова и жени.Избор голям,има за всички.Който си търси-намира.