Много руснаците пътуват до вилите си, за да избегнат мобилизацията

Едва 29% от руснаците имат задгранични паспорти
26 сеп 2022 16:33, Анисия Иванова
175
Много руснаците пътуват до вилите си, за да избегнат мобилизацията
Снимка: БГНЕС

Руснаците се приспособяват към реалността на мащабната мобилизация на президента Владимир Путин, докато властите в четири окупирани украински региона продължават гласуването за анексиране, сочено от Киев и неговите съюзници като измама.

За милионите хора, които до голяма степен са защитени от реалността на кървавата седеммесечна война на Кремъл, речта на Путин в сряда - обявяването на "частична мобилизация", насочена към 300 000 човека - беше шок.

Някои мъже, които се страхуват от наборна служба, бягат от страната със самолет или с автомобили, а други се укриват от потенциалните известия за призоваване. Останалите обаче нямат друг избор, освен да приемат новата реалност.  

Страните, граничещи с Русия, от Финландия и балтийските държави до Грузия и Казахстан, съобщават за увеличен трафик на автомобили. Самолетните билети са напълно разпродадени за дни на рекордни цени.  

"Когато човек види билети до Истанбул за 1 милион рубли (17 200 долара), това е умопомрачително. Видях го със собствените си очи. Това е лудост", казва 33-годишният Григорий, мениджър, който работи във финансовия сектор в Москва.

"Беше почти невъзможно да се намерят билети преди 27 септември на нормална цена. Тази дата е психологически важна за мнозина, защото на този ден приключват референдумите в Донбас", каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Някои страни, включително Полша и балтийските държави, заявиха, че няма да предлагат убежище или хуманитарни визи на руснаците, които се опитват да избягат от скорошната мобилизация на Путин, а само на тези, които последователно са демонстрирали позиция срещу войната.  

Още по темата
Коментарът на Григорий показва, че руснаците са наясно с гласуванията, които се провеждат в Донецк и Луганск, както и в окупираните Херсон и Запорожие. Референдумите бележат нова ескалация на войната.

Григорий е избрал да остане засега и да се опита да излети през октомври, след като работодателят му е предложил преместване в Източна Европа. Преди това той планира да ограничи пътуванията извън дома си и да избягва обществения транспорт, за да не получи мобилизационно известие. Той и другите интервюирани отказват да посочат пълните си имена от съображения за сигурност.

Референдумите, осъдени от ООН, Г-7 и други съюзници на Украйна, започнаха в петък и се очаква да продължат до вторник. Съобщава се, че въоръжени войници стоят на стража близо до служителите в окупираните територии, докато те обикалят от врата на врата, за да събират бюлетините. Войници от Чеченската република осигуряват охраната на някои избирателни секции в Енергодар, по думите на техния лидер Рамзан Кадиров.

Мнозина се опасяват от ескалация на военните действия скоро след гласуването. В речта си Путин заяви, че е готов да използва целия военен арсенал на Русия, включително ядрени оръжия, за да защити "териториалната цялост на нашата страна", като намекна, че това може да включва и новооткритите региони, които ще бъдат присъединени към Русия.   

Напускането на Русия все още е сравнително лесно, тъй като мъжете, дори и в наборна възраст, могат да пътуват, докато не получат лично известие за мобилизация.  

Въпреки това граничният контрол става все по-труден. На границата мъжете вече се сблъскват с въпроси относно военния си статут.

Така 36-годишният Федор, който работи в киноиндустрията в Москва, разказва, че в четвъртък той и десетки други мъже в наборна възраст са били задържани за повече от два часа на сухопътната граница с Естония. Граничните служители отнели за известно време паспортите и задавали въпроси дали мъжете са служили в армията и дали имат някаква военна специализация.

Тези, които са служили в миналото, са били задържани още по-дълго, но по-късно всички са били пуснати да си тръгнат, казва Федор. Според множество свидетели подобни разпити се случват и на летищата.   

Едва 29% от руснаците притежават задгранични паспорти, сочат данните на държавния социологически институт ВЦИОМ. Много от тях няма къде да отидат, ако им се наложи да напуснат страната, и нямат пари, за да финансират дълъг престой извън страната. Затова някои от тях пътуват в рамките на Русия, за да избегнат потенциалните известия за призоваване.  

44-годишният Сергей, бизнесмен от Липецк в Централна Русия, казва, че засега се е преместил в своята "дача" или лятна вила, която няма официален адрес. Той не приема телефонни обаждания от непознати номера и планира да се държи настрана.

На 21 септември след заповедта на Путин за мобилизация в цяла Русия се проведоха протести срещу мобилизацията, а някои бюра за изготвяне на документи бяха подпалени. Демонстрациите продължиха в Санкт Петербург и Москва в събота.

Със сигурност има много руснаци, които или са приели възможността, че ще бъдат мобилизирани, или са готови да се включат доброволно. Русия е предложила заплати за наборниците, равни на тези, които получава наетият по договор военен персонал, което е няколко пъти повече от средното за Русия.

Някои магазини, в които се продава военно оборудване, твърдят, че с настъпването на есента се наблюдава рязко увеличение на търсенето на топло бельо и други консумативи.

"Те купуват тактическо оборудване, дрехи, обувки, раници", казва по телефона управителят на магазин за армейски запаси в Челябинск, в руския регион Урал.

Първите дни на мобилизацията са на границата на хаоса. В някои региони всички мъже, които евентуално могат да бъдат призовани, получиха заповед да не напускат. Други, като Москва, нямаха ограничения. Областите Татарстан и Самара първо наложиха, а след това премахнаха ограниченията.

Мобилизация тече и в Крим, анексиран от Москва през 2014 г., и в други окупирани в момента територии, където мъжете получават руски паспорти при призоваването им.  

Според неправителствената организация "Крим SOS" около 90% от мъжете, призовани от Крим, са етнически татари - тюркоезични мюсюлмани, които живеят в Крим от векове. До четвъртък след призива на Путин за мобилизация са се свързали с около 5000 татари, заяви групата, без да разкрие как е стигнала до тази цифра.

Русия не е разгласила етническата принадлежност или други демографски параметри на мобилизираните лица.

В петък президентът Володимир Зеленски призова украинските мъже "да се скрият от руската мобилизация с всички средства".

"Имам проста молба към всички наши хора във временно окупираната територия: направете главното - спасете живота си и ни помогнете да отслабим и унищожим окупаторите", каза той.

Зеленски заяви, че всички украинци, привлечени в армията на Путин, трябва "да саботират всяка дейност на врага, да възпрепятстват всички руски операции, да ни предоставят всякаква важна информация за окупаторите - техните бази, щабове, складове с боеприпаси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
17
 
2
 
! Отговори
За какво воюват преди 1 година
Опълченците от Донецк и Луганск воюват за свободата си. Ако не искаха да воюват щяха да хвърлят оръжието и да се разбягат. А те воюват. И то не защото Путин така е заповядал. След осем години обстрел от укронацистите населението на Донецк и Луганск вече не иска да живее в една държава с тях. И руската армия ще им помогне да победят.
107
14
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Работя в международна фирма. Има(ше) и офис в Украйна. Там имах няколко колеги. Като започна конфликта ги питах една седмица по-късно къде са. Двама от тях ми казаха, че са отишли някъде в провинцията, далече от Киев, за да не ги викнат да се бият.
106
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 88 нали уж ЕС даваха ограничен брой визи на руснаците? Май пак пуснахте фейкнюз и опорка
105
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия никога не е побеждавала... САМА... враговете си.
104
2
 
11
 
! Отговори
баи киро преди 1 година
бегане му е маиката че идеш ли на фонта тор ще станеш или расфасован герои,Песков предложил на коцето от возраздане да му набере доброволци за фронта копеикин казал нашите са *** бъзливи само по форумите драскат за друго не стават,а колко хубаво щеше да стане малко русофили да идат за тор на фронта ама неисе шубето си е голям страх
103
10
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До ПРОФЕСОР Х: Да, такива са евроатлантиците. Затова търсят будали да воюват вместо тях. Следва пълна подкрепа. Напред срещу Русия.
102
18
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 100: *** си ти, драги. Не оплаквай Русия - Русия винаги е побеждавала враговете си.
101
7
 
9
 
! Отговори
ПРОФЕСОР Х преди 1 година
Армия от меки китки....бяга,още преди да се е събрала....ако стигнат до фронта,трябва да им слагат памперси....
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 88 женати е рускиня колкото аз съм тракторист
99
10
 
2
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Анонимен 96: 100 хиляди избягали? Хайде направи ги един милион, ще изглежда още по внушително. Такива г'лупости се пишат, евроатлантическата пропаганда стига до пълна истерия.
98
7
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Фейк нюз.
97
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 "Цифрата на убитите руснаци ще скочи много много над тази в момента 54 000. Освен това този огромен брой войници ще влоши още повече плачевната логистика на руснаците. Ще останат без храна, без патрони и без гориво... както е и до сега" ахаха това е пример за глyпaв американофил. Не може да мисли и попива всичко от украинската пропаганда , ахаха голяма си oвцa , 100% си с 3 кобиваксини. Ей това е бъдещето на България ей такива като тебе дето немогат да мислят - пълни oлuгoфpeнu
96
2
 
2
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Ердоган ще върне всички избягали, мога да се обзаложа. Подозирам, че рязко ще се смесят със сирийците и хайде към България.
95
15
 
4
 
! Отговори
Кой как воюва преди 1 година
Ако Русия воюваше в Украйна както САЩ, досега Киев отдавна да е сравнен със земята. Руската армия се стреми (доколкото е възможно) да пази мирното население. Изгорената земя е тактика на американската армия. За сравнение: Ракка в Сирия 2018. В края на август 2018, ООН излезе с изявление, критикуващо коалицията на САЩ. Хуманитарна мисия на ООН, заяви, че е шокирана степента на разрушение, което надминава всичко, което сме виждали досега.
94
5
 
5
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До Анонимен. Глупости, избягаха само олигарсите, дето имат къщи по островите и къде ли не и пари по разни банки извън Русия. Така се оставя дом и се бяга към неизвестното без пари, без сигурност. А тези, които протестират по площадите, и те ли са съгласни с войната?
93
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 000 руснаци вече са избягали в Турция Уж запд загнивал , в Америка било голяма беднотия ... Вижте в ютюб как руснаците бягат в САЩ през Мексико Летят до Мексико и през Тихуана се опитват да минат в САЩ Ако успеят да заблудят американския полицай на границата и минат заветната линия . скачат от колата , вдигат ръце и викат -'' Искам политичиско убежище '' и тогава полицаят няма право да ги върне назад Вижте в ютюб -'' В США через Мехико ''
92
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тези сега са били съгласни с войната, но не са съгласни да воюват. Има разлика и то огромна :)" - Звучи логично, но отново се пропуска главния момент. След като не искаш война, защо пречиш на войниците на вражеската армия да избягат от вражеската държава? Ако не искаш война, тогава дори ще им помагаш да избягат, а не да ги спираш на границата. Извод - ЕС иска война... :) ... т.е. САЩ иска война, а ЕС сме се навели и изпълняваме. Все пак това ни е ролята - на васал. За съжаление е така... :)
91
18
 
3
 
! Отговори
Слугинаж преди 1 година
Поредната русофобска статия. За толкова години гражданска война в Украйна как не се намери един наш журналист, който да отиде на място в Донецк и да покаже резултатите от обстрела на укронацистите. Жалка работа е нашата журналистика. Всеки се и сложил тенекият отзад и не смее да каже нещо срещу укронацизма.
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виж сега, тия руснаци, дето сега се тъпчат по граничните пунктове, аз лично не бих ги пуснал никъде. До вчера подкрепяли Путин, ама сега, като им връчили призовката и реват като карпатски мечки защо ЕС, Грузия и подобни не ги пускат. Я се замисли, защо даже разни Азербайджан и Киргизстан им хлопват вратата, а? Защото трябва да сърбат, каквото са надробили. Като са подкрепяли Путин - хайде сега ръждивият калашник, торбичка сухари и срещу хаймарсите.
89
1
 
6
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Защо не пратят всичките ОМОНаджии на фронта вместо укриващите се. Те са армия над 300 000 човека. Вместо да бият сънародниците си, да ходят да се правят на мъже на украинците.