ФСБ: Над 260 хил. мъже са напуснали Русия след мобилизацията

Известни са най-малко пет случая с граждани, на които им е забранено да напуснат страната
26 сеп 2022 10:45, Йоана Цонева
362
ФСБ: Над 260 хил. мъже са напуснали Русия след мобилизацията
Снимка: БГНЕС

Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) съобщи, че 261 000 мъже са напуснали Русия след обявяването на "частична" мобилизация. Това съобщи източник от президентската администрация (AП) пред "Новая газета. Европа".

Още в сряда, когато са започнали да постъпват данни от силите за сигурност за броя на мъжете, които напускат Русия, в президентската администрация са започнали дискусии за затваряне на границите за мъже на „военна възраст“. В последната справка на ФСБ от 25 септември фигурира числото 261 хиляди, което е броят на напусналите страната от сряда до събота.

Източникът на "Новая газета. Европа" в президентската администрация се съмнява в достоверността на данните на ФСБ, тъй като досега граничната служба на ФСБ "не е е работила толкова бързо". През пролетта службите повече са разчитали на данните, получени от клетките на мобилните оператори, които, обаче, идват със закъснение.

Въпреки това, казва източникът, „атмосферата в администрацията на президента е такава, че силите за сигурност и Министерството на отбраната ще успеят да убедят Путин да затвори границите, преди да е станало късно.

Още по темата
Изданието отбелязва, че ръководителите в президентската администрация нямат срещи с президента за втората половина на септември. „В началото на месеца се срещаха няколко пъти седмично“. – обяснява събеседникът на „Новая газета. Европа“, коментирайки съобщенията на журналистката Фарида Рустамова. Ден по-рано тя, позовавайки се на три източника, разказа, че след обявяването на мобилизацията Владимир Путин е отишъл на почивка във Валдай за една седмица.

В администрацията на президента все още не са виждали проекта за указ на държавния глава за затваряне на границата, но по информация в руските медии се очаква ограниченията да влязат в сила още в сряда. Междувременно вече са известни най-малко пет случая със спиране по границите на граждани, които не са били мобилизирани, но отговарят на критериите за мобилизация. На ГКПП им било съобщено, че имат забрана за напускане на страната на основание решение на военното окръжие.

Първото, макар и неофициално съобщение за вече съществуващи ограничения за напускане на страната дойде от брифинг на военния комисар на Ростовка област Игор Егоров, който каза, че забрана за пътувания в чужбина няма, но който желае да пътува, първо трябва да получи разрешение от военното окръжие.

Днес също стана известно , че някои граждани, които попадат под критериите за „частична“ мобилизация и се опитват да напуснат Русия, са започнали да издават уведомления на границите, според които им е забранено да напускат въз основа на решение на военния комисариат. Вече са регистрирани поне пет подобни случая.


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, истина е че руснаците след 1917 година не са се вдигали срещу властта. Ясно е , че ще бъдат смазани от военните и полицията. Не са научени на протести, не са свободни да изразяват мнението си, не могат все още, рискуват живота си, както беше у нас преди 1989. Дали ще се промени нещо там - не е ясно. Никой не е на ясно с истината в Русия, всичко е покрито под завеса от лъжи, измами, неясни за самите руснаци. Тежко им.
316
0
 
2
 
! Отговори
Az преди 2 месеца
Революция трябва да стане от вътре в Русия. Руския народ трябва да се вдигне срещу управлението и да го свали най-после.
315
1
 
1
 
! Отговори
Териториален преди 2 месеца
260 000 избягали, 10 000 000 присъедини.... Сами си правете сметка кой губи войната.....
314
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха кажи че не сме една кръвна група и с един генетичен код.Народ мачкан десетилетия разбира безсмислието да протестира и единственната форма на несъгласие тихото измъкване.Българите тази форма на несъгласие са я овладяли до съвършенство и затова в момента имаме над 2 мил емигрирали.Руснаците и беларусите се се учат от челния българси опит и напредват в учението.Някъде беше публикувано че освен България и Русия е държава с намалящо население или изчезващи държави.Ние си имаме Борисов Русия Путин
313
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Щом руските служби казват 260 хиляди, значи са 2 милиона и 260 хиляди напусналите.
312
0
 
6
 
! Отговори
Мужик преди 2 месеца
Ха ха ха, айде сега ми разправяйте пак за 80 процента подкрепа на Путин и спцианaлната му операция. Кухи русофилчета!
311
0
 
7
 
! Отговори
ГОЛЯМ МАЙТАП преди 2 месеца
ТОВА НЕ Е ДА ДРАСКАШ ЗЕТКИ И ДА ВЕЕШ ГЕОРГИЕВСКИ ЗНАМЕНА. ДА СЕ ВОЮВА ТРЯБВА И ПАТРИОТАРИТЕ ХУКНАХА НА ТУМБИ КЪМ ЛОШИЯ ЗАПАД
310
1
 
13
 
! Отговори
Шизофрения преди 2 месеца
Всичко читаво се изнася от рая на Путин,само нашите рускофашисти му пляскат.Защото никога не са живяли в Русия.
309
0
 
13
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
В Русия вече никой не говори за емиграция!Тече евакуация!
308
0
 
8
 
! Отговори
РУСКИТЕ ЕМИГРАНТИ преди 2 месеца
и техните наследници в цял свят са повече, отколкото руснаците в Русия. Русия има територия и ресурси за половината земно население. Но липсва култура, морал и градивна философия в сегашните управници. Затова Русия системно губи най ценния си ресурс, руснаците с творческо мислене. Това са половин % от населението. Останалите чакат някой да им каже какво да правят
307
0
 
7
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 2 месеца
"Доброволците" ги събраха извън блатная. ротФронт
306
0
 
12
 
! Отговори
фашизъм в действие преди 2 месеца
путлерристката политика си е жив фашизъм и неонациъзм накрая ше стане като сталин е правил с автоматите в гърба, явно това заслужават нардите които са толерантни към диктатори
305
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Про фащските башъбозуци какво търсят тук в България? Айде прав ви път щом много обичате фащ и цял ден тук пишете хващайте пътя там..
304
2
 
14
 
! Отговори
Хехе преди 2 месеца
Ами че толкова (300 хил)беше прогнозата за мобилизация. Какво излиза накрая? Като в оня филм с Леонардо ди Каприо - "Хвани ме,ако можеш"..
303
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тьпи бг журналисти. Пак нищто не разбраха, но пишат пропоганда, а тук мислят че им дават истина)))))).
302
2
 
4
 
! Отговори
Шубелия преди 2 месеца
До 789 Прав си, направо цапам гащите като си помисля за славната и могъща македонска арми, направо ми се отщява да си пия ракията от страх
301
10
 
9
 
! Отговори
До долният преди 2 месеца
Как разбра че Русия се топи ? По данни на ООН за десет години Русия е увеличила населението с близо 10 милиона...а ти по добре кажи какво става с населението в България.
300
6
 
12
 
! Отговори
али преди 2 месеца
Най бързо топящите се нации, България после Русия. Ако продължава Путим в същия дух, след някоя друга година ще гледаме как света си разпределя Русия... Има много природни ресурси !!! Китай , ЕС и САЩ може да си решат мнгоо бързо проблема с природните ресурси..
299
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рускините са настървени , нямат мъже вече :))) Тавариши, снегуръчки, пращайте вашите на фронта, ние ще ви оправяме , небезпокойте ся
298
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще осигурим ли и за тях хотели.