Русия няма да спечели, но Путин може да направи безумия

Шаламанов: Недоволните от мобилизацията ги ще изпратят на фронта
26 сеп 2022 09:27, Петя Славова
284
Русия няма да спечели, но Путин може да направи безумия
Снимка: БГНЕС

Частичната военна мобилизация в Русия води до ескалация на напрежението, а военни експерти трудно прогнозират как ще продължи военния конфликт и какво ще е поведението на президента Владимир Путин.

Според Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, целта на войната от гледна точка на Владимир Путин е крайно неясна.

"Русия не може да спечели тази война, но не знаем какви безумия може да извърши Путин. Това е най-големият риск. Обявената мобилизация цели допълнително да смачка хората в Русия. Всички недоволни ще бъдат или пратени на фронта, за да загинат, или пратени в затворите, или ще бъдат принудени да станат дезертьори, изгнаници в чужбина", коментира той пред БНР.

Той допълни, че елитът в Русия е създаден изкуствено чрез насилие и репресия от съюза между КГБ и организираната престъпност:  

"Този елит е свързан със зависимости, идеологическа обвързаност. След промените се превърна в елит от сътрудници на ДС и организирана престъпност на базата на куфарчета с пари от явни престъпления, търговия с наркотици и оръжия. Такъв елит не може да води Русия в правилната посока".

Още по темата

Според него съществен проблем е намесата на Путин, включително на тактическо ниво:

"Русия се крепи на армията. Това, което прави той, е практически да я унищожи".

В предаването "Преди всички" военният експерт посочи реалните заплахи за страната ни - използване на ядрено оръжие, ядрена авария, масова бежанска вълна, ескалация на войната, засилени хибридни кибер атаки.  

"У нас не беше свикан Съветът по сигурността и не беше изработена ясна позиция, базирана на данни, на обмен на информация със службите на нашите съюзници. Президентът свика консултативна среща, в която зададе някаква рамка, която премиерът сега следва, но тя отклонява фокуса на правителството от реалните заплахи и рискове, които нямат пряка връзка с агресията на Русия. Това е изместване на фокуса, дезориентация на сектора за сигурност... Поради неумението да се управляват кризи накрая те се стоварват върху армията - бежанска криза, наводнения, пожари, пандемия. Армията е малка, с малък бюджет и с блокирана програма за превъоръжаване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетох само заглавието и ми беше интересно на кой "корифей" е изказването... Нищо ново... Все същите опорки на национални предатели и чиновници на хранилка, назначени от западните посолства! Иначе сме много "суверенни"! :)))))
162
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин си показа истинското лице - на неграмотно, злобно, плешиво джудже, идеологизирано от разни кгб-исти. И понеже е бил най-обикновен апаратчик, няма умствения капацитет да измисли нещо стойностно, затова я кара селската и се тръшка през час "ако не стане моето, ще избия всички". А светът е влязъл в ролята едновременно на детегледачка, усмирител и санитар от лудницата. Такъв срам за всички руснаци, че допуснаха с мързела си да се стигне до тук...
161
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се защо русофилите не бягат в Русия на хубавият живот, а стоят в западнала и джендърнясала Европа? Някой знае ли?
160
6
 
5
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
БРЕЙ,ГОЛЯМ РАЗБИРАЧ Е ТОЯ ШАЛАМАНОВ.ЗАЩО ЛИ ПУТИН ИЛИ НЯКОИ ДРУГ НЕ ГО Е ВЗЕМАЛ ЗА СТВЕТНИК ТОЯ ОСОБЕНО УМЕН ШАМАН?
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една война няма победител и победен! Има смърт и насилие. Има осакатени хора и майки, които ще загубят децата си, заради едно безумие.Войната ще свърши, все някога.Политиците ще излязат от бункерите и ще си стиснат ръцете. Но мъртвите няма да възкръснат, нито живота ще е както преди...Затова не позволявайте предизборно да ви хвърлят в безумието да залагате на победител и победен! Залагайте на бъдещето си! Здравеопазване, образование, високи заплати и пенсии. Здраве, свобода и мир!
158
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По традиция от столетия: на фронта са изпращали за наказание неудобните руски войници и офицери с пожелание въобще никога да не се завърнат. Оттук нататък смятайте кой ще спечели ? П.р.о.к.л.я.т.и.е.т.о не е за пренебрегване !!!
157
8
 
10
 
! Отговори
Rip europe преди 1 година
Русия взима 20% от територията на украйна до петък . ! А тея санкции навредиха повече на ес отколкото на Путин и страната му .
156
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 168...Нека ти напомня...Хитлер анексира половин Европа.Обяви ги за Немски.Я погледни на картата сега къде да и завладяните, ,,анексирани " територии.Пропсгандата е полезна за момента.Но за бъдещи обстоятелства е смешна.За посмешище и презрение..
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй име Шаламанов, производно на Соломон (Сюлейман) ли се явява?
154
6
 
13
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Шаламан , Шаламан , не ставаш за шаман!Какво не ти е ясно?Русия към днешна дата има ядрено превъзходство над САЩ и НАТО и Генералния щаб на страната е решил , че сега е момента да реализира своите цели за окончателното спиране на агресивната политика на САЩ!Наглоста да разширяват НАТО до границите и , да използуват Украйна за плацдарм за био атаки , да заплашват с ядрено въоръжаване на украйна и прогонване на руското население от Донбас е недопустимо за безопасността на Русия!Запада залязва!
153
5
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Русия е на път да анексира територия която е толкова голяма колкото цяла България. Медиите каквото и да бълват фактите говорят сами за себе си. Е на това му се вика - Русия няма да спечели
152
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 157...Украйна спечели , че задържа една такава огромна армия с толкова много ракети, оръжия и самолети Това спечели Ти и твоята злощастна България и толкова няма да може спечели.Каквито сме разединени и Путинофили, Русия ще ни превземе без бой.Сега стана ли ти ясно кои са украинците...
151
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАТРЬОШКА ПУТИН! ОТВЪН ВАКЛО АГЪНЦЕ, А ВЪТРЕ ХИЕНА!
150
7
 
6
 
! Отговори
ЦРУ САЩ Ф-35 преди 1 година
Злoбнo и нeyдовлетворено от живота джyджe начело на голяма държава - disaster
149
6
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Какво правим с руските агенти в България?
148
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 150...Не ти схващам мисълта.Ако Русия твърди че е сила , къде и е силата.Това питам.Не подценявам японците.Русия никога не е била руснаци.Переодично в историята да включва и държавици и народности И да има някакви военни успехи те се дължат на моментното.И руско- турската война не е спечелена от руснаци.Половината са били украинци.И дори финландци.Руското командване е било повече от калпаво.Само при Плевен губи 20 хил.
147
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кървавото джудже загроби Просия. Факт.
146
7
 
3
 
! Отговори
Валери Божинов преди 1 година
Колкото Борисов ни купи нови Ф-16 толкова и Путин модернизира руската армия... пълeн ***
145
4
 
10
 
! Отговори
до Математика преди 1 година
Абсолютно съм съгласен с цифрите ти. За съжаление светът и пропагандата вече са на друго ниво. Фактите не значат нищо. Нещата са "или си с нас, или си против нас". Което наистина е жалко за целия свят. Радвам се, че има мислещи хора като теб. Аз също ги правя тези сметки и виждам, че просто няма как Русия да загуби с този потенциал за мобилизация, който има.
144
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане 14 срещу Българските АЙТИта. Грабителите на народа !