Русия за ООН: Западът проявява егоизъм, Москва завива на юг

"Росийская газета": ЕС няма интерес от контакти с Москва
26 сеп 2022 08:47, Елка Василева
132
Русия за ООН: Западът проявява егоизъм, Москва завива на юг
Снимка: архив, БГНЕС

"Рязко конфронтационната спрямо Москва риторика" в словото на президента на САЩ Джо Байдън пред Общото събрание на ООН определяше "идеологическите ориентири за лидерите на т. нар. прозападен лагер", които "без притеснение заплашваха Русия с всички достъпни наказания и призоваваха към дипломатически бойкот на Москва", заявява в коментар за форума московският официоз "Росийская газета".

Още по темата
Според вестника приключилата седмица на високо равнище на Общото събрание е "потвърдила", че "Белият дом смята да качва още повече градуса на конфликта в Украйна". Изданието цитира ироничното изказване на руския външен министър Сергей Лавров, че американците явно били искали да сменят лозунга на Киев "Украйна е Европа" с принципно нов по смисъл - "Европа е Украйна". И припомня изразената пред журналисти оценка на Лавров за колегите му от "колективния Запад": "Те са егоисти. Няма да търсят баланс на интересите, само собствената си изгода. Мислят само за себе си". "Общото събрание демонстрира, че Евросъюзът няма интерес от каквито и да било контакти с Москва", заключава официалното издание.

Всекидневникът коментира и "изтекла информация" за "плановете на англосаксонците да реформират ООН и да отнемат от Москва правото на вето в Съвета за сигурност". По данни на изданието Москва не вижда като бъдещи членове на съвета нито Германия, нито Япония, но пък отбелязва, че Лавров е посочил като "достойни кандидати за постоянно членство Индия и Бразилия при задължително същевременно повишаване на профила на Африка".

Колкото до отнемането на правото на вето, което има Русия, Москва не гледа сериозно на тази инициатива, защото този план няма как да бъде осъществен, без да се разруши цялата структура на ООН, пише "Росийская газета".

Важен елемент от Общото събрание бе опитът на англосаксонския блок да спечели симпатиите на страните от Африка и Латинска Америка главно чрез раздавани от трибуната щедри и неизпълними обещания. Но бившите колонии едва ли пазят приятен спомен за бившите си европейски поробители. Нямат и доверие към думите им, твърди московският официоз. Според него обаче Общото събрание демонстрира, че "руският дипломатически влак ефектно и целеустремено е завил на юг".

Срещите с представители на големи и малки африкански държави с различно ниво на икономическо развитие заеха почти половината време от програмата на Лавров в Ню Йорк. Русия защитава най-бедните страни от Африка, обсъждайки доставките на продоволствието, извозвано от Украйна в рамките на "зърнената сделка". Москва разбира опасенията на африканските си партньори по повод енергийната им сигурност при рязко нарастващите световни цени и е готова за контакти по тези въпроси. Федерацията в съкратени срокове преориентира дипломатическата си дейност към други насоки, перспективни за туризма и бизнеса - Африка, Латинска Америка, Азия, се казва в материала.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
26
 
! Отговори
РУZZИЯ преди 1 година
ще се разпадне също както СССР. Може да не е тази година но в съвсем близко бъдеще. Малцинствата в Раша са тези които ще се отцепят първи. Дагестанци, Чеченци, Калмики, Якути и всякакви други азиатци. Те от Раша са видяли само репресии и ми..з..ерия.
33
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вие българите немате чест и достоинство какво ви даде сащ какво направи за вас рашките ви построиха язовири заводи фабрики пътища трактори а вие ги развалихте рашките ви дадоха име чест гордост да се наричате българи рашките дадаха много жертви за вашето освобождение вие сте хора юез чест и съвест
32
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров каза доста неща - САЩ и техните съюзници искат да спрат махалото на историята. Веднъж, след като обяви победа в Студената война, Вашингтон се издигна почти до ранг на пратеник на Господ Бог на Земята, който няма задължения, а само свещени права да действа безнаказано както и навсякъде. Всяка държава можеше да бъде обявена за зона на подобни действия - особено ако по някакъв начин не е угодна на самопровъзгласилите се "господари на света".
31
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На рашистите много неща им се виждат невероятни, но ще се случват. И за всичко са си виновни те.
30
10
 
12
 
! Отговори
Morski преди 1 година
ю т. нар. прозападен лагер",които "без притеснение заплашваха Русия с всички достъпни наказания и призоваваха към дипломатически бойкот на Москва",-А кой за трети път заплашва целия свят с атомните си оръжия?Лавров,ти си едно голямо ла.но и в мозъка си!ЗНАЧИ РУСИЯ МОЖЕ ДА ЗАПЛАШВА ЦЕЛИЯ СВЯТ,ЗА ДА СТАНЕ НЕЙНОТО,НО СВЕТА НЯМА ПРАВО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ!РУСКИ БЕЗМОЗЪЧНИ ЛА.НА ,КОИТО ЗАПЛАШВАТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН И МОЕТО СЕМЕЙСТВО,И МОЯТА СТРАНА-ЗАСЛУЖАВАТЕ СВОЯТА МИЗЕРИЯ И ЗАБРАВА ОТ ИСТОРИЯТА!
29
2
 
10
 
! Отговори
До toti преди 1 година
А кой пусна Русия да седне на този клон?Не са ли тези,които имаха колонии в Африка,Азия и Латинска Америка?
28
9
 
11
 
! Отговори
Какъвто е преди 1 година
Представителя на висшата власт(Владимир Путин), такъв е главния дипломат(Сергей Лавров).И Двамата са изразители на крайно агресивния блок на "ястребите" в Русия.И всякакви приказки за това,какво можело и какво не можело да се случи в ООН са вятър и мъгла.Няма а се учудя ако на Русия се отнеме правото на Вето в ООН,като дори може да се стигне и да бъде позорно изгонена от тази организация
27
12
 
19
 
! Отговори
A Раша преди 1 година
Какво проявява? Варварщина? Бомбардировки на болници и детски градини? Крадене на перални и тоалетни чинии?
26
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 "Е, Русия поне ще "загине" на топло и сито" 19 милиона руснаци живеят в пълна бедност а други 60 в относителна бедност. Какво "топло и сито" те гони? :)))
25
4
 
11
 
! Отговори
на юг преди 1 година
към прогресивния Иран и Китай, ще мачкат заедно демонстрации, те знаят как се прави
24
7
 
15
 
! Отговори
toti преди 1 година
Сами сте си виновни!! Отрязахте клона на който седите и сега берете плодовете ,но догодина нищо няма да намерите в посока запад !!! Явно никога вече няма да сте близо до Европейците,демократите и свободния свят,а ще се прегърнете с някое Африканско племе или Азиатски вилает!!!
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавам хляб в квартала. Един съсед не ме кефи и ще го тормозя/може и да си имам основание за това/. Съседите и клиенти на магазина взеха да ме обиждат, че не съм прав. Спрях да им продавам хляб, защото и те казаха, че ще спрат да го купуват. Пита се, колко време е необходимо да се научат, че има хляб и извън квартала, има и брашно, има и пасти. Защото утре мога да нароча и друг съсед само защото аз продавам хляба.
22
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, Русия поне ще "загине" на топло и сито. А ЕС ще "победи" на студ и глад. В Германия и сега има демонстрации за пускане на Северен поток 2. Ще видим през Февруари как ще е. Впрочем България е ЕС и щедро ще помогне на западните бели господари като им продаде евтино ток от Козлодуй. А за нас дано поне вятър да има зимата - тока от перките е скъп, но все пак ток.
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дими. Да си чул някой от запада или от САЩ да заплашва с ядрено оръжие? Само руснаците постоянно блъфират с него. Да си спомняш, че този като не го пуснахме да лети когато си иска над въздушното ни пространство и от Русия ни заплашиха с ракета "Сармат". Самите руснаци или по-широко казано - гражданите на републиките от руската федерация ще свалят Путин.
20
6
 
13
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
войнственият руски империализъм се наричаше на времето -болшевизъм и комунизъм Той тероризираше царство България и през 1944 окуира и изби над 50 хиляди българи -стопански и културен елит. Сега болшевиците ,комунисти и платени руски агенти наричат себе си русофили пак извършват предателство към народа и имат наглостта да правят партия на предателите.
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците смело отстъпват, украинците панически ги гонят, не могат да ги настигнат даже.
18
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС загива само в твоята глава.Това е кампания на Руската пропаганда.Целта е да се създаде погрешно впечатление от страна наРусия.Русия работи в тази посока от 1991 година до сега.Всичко е в тяхния план.Възползват се от това че притежават газ и петрол да завладяват територии.В освоените територии назначават свои тартори.Беларус ,Чечня и подобни.В Украина не успяха и сега ще искат да отцепят територии.Всичко което говорят е само за да създават неразбирателстово.Фейсбук е пълен с такава пропаганда.
17
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ли имам чувството, че ако русия не беше нападала Украйна подобни нагласи нямаше да има. Ама *** го обяснявай на ***. Те живеят в техен си свят.
16
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Лавров гласът му трепери, запъва се, обърква се... Не е лесно да те мрази цял свят, заради свинщините, които правиш, а да трябва да излезеш пред него и да лъжеш безочливо. И той много добре осъзнава, че лъже, само че е поредното безгръбначно в циркаджийската трупа на плешивото джудже.
15
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров, не се прибирай, стой си там при щерката че ще те мобилизират и тебе. И там прозорците не са толкова страшни