Москва създаде наборни служби по границите, грузинците с протест: Не сте добре дошли

Правителството иска да затвори границите, но се страхува
29 сеп 2022 13:36, Нели Христова
99
Москва създаде наборни служби по границите, грузинците с протест: Не сте добре дошли
Снимка: Twitter

Дълги опашки от руснаци, които се опитват да избягат от родината си, за да не бъдат призовани да се бият в Украйна, задръстват пътищата към границите. Според съобщенията Москва е създала наборни служби по границите, за да прихваща някои от тях.

Северна Осетия, руски регион, който граничи с Грузия, обяви състояние на "висока тревога" и каза, че трябва да се доставят храна, вода, отоплителни станции и друга помощ за тези, които са прекарали дни на опашки. Доброволци от грузинската страна на границата също са донесли вода, одеяла и друга помощ.

Северна Осетия забрани влизането на много леки автомобили на нейна територия и създаде военна служба на граничния пункт Верхи Ларс, съобщиха руските информационни агенции. Някои медии разпространиха снимки на прелеза, на които се вижда черен микробус с надпис "военком".

Друг такъв проект на контролно-пропускателен пункт беше създаден в Русия по протежение на финландската граница, според независимото руско издание Meduza.

Десетки хиляди мъже избягаха през седмицата, откакто президентът Владимир Путин обяви мобилизация за укрепване на борещите се руски сили в Украйна. Въпреки че Путин каза, че мобилизацията е "частична", а на служба ще бъдат извикани около 300 000 мъже с минала военна служба, много руснаци се опасяват, че тя ще бъде много по-широка и по-произволна от това. Има многобройни съобщения за мъже без военно обучение и от всички възрасти, получаващи повиквателни.

Хаос настъпи на границата с Грузия и когато бе обявено, че ще бъде отворен пункт, през който руснаците ще могат да напуснат страната си пеша, без кола, велосипед или скутер. Веднага се е оформила дълга опашка от хора, чакащи да избягат от страната на крак, блокирайки пътя за превозните средства, влизащи от Грузия към Русия. Антон Геращенко, съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна, публикова видео от границата в Twitter с коментар: "Руснаците са първата нация, която бяга от собствената си страна не когато са били нападнати, а когато самите те са нападатели."

Александър Камисенцев, който напусна дома си в Саратов и отиде в Грузия, описа сцената от руската страна на границата.

"Всичко е много страшно - сълзи, писъци, огромен брой хора. Усеща се, че правителството не знае как да се организира. Изглежда, че искат да затворят границата, но в същото време се страхуват, че може да последват протести, и оставят хората да напуснат", обясни той пред АП и добави, че в последния момент е решил да напусне, "защото няма да убивам украинските си братя или да влизам в затвора".

 Но някои грузинци не искат бягащите руснаци на територията си. Всеки ден хората по границата са посрещани с различни плакати, гласящи: "Русия убива"  и "Руски десиденти, не сте добре дошли". Гига Лемонджава от политическата партия Droa, която организира протеста, каза, че евакуираните застрашават сигурността и икономиката на Грузия.

Един от протестиращите, Хелън Хощария, написа в Twitter: "Организирахме протест на границата днес, за да знаят идващите руснаци какво чувстваме към техния "руски свят"."


Друг протест на границата с Грузия пък гласи:"Повечето от вас подкрепят войната в проучванията, така че защо бягате сега"?

Руснаците са преминавали с коли, велосипеди, скутери и пеша.

Дълги опашки има и на границата с Казахстан, която прие повече от 98 000 руснаци през последната седмица.

На контролно-пропускателния пункт "Караузек" на руско-казахстанската граница на територията на Астраханска област ще бъде създаден временен пункт за частична мобилизация, съобщи пресслужбата на региона. Това се случва заради големия брой мъже в наборна възраст, които чакат да напуснат страната в многокилометрово задръстване.

„На контролно-пропускателен пункт "Караузек" има многокилометрова опашка, която чака да напусне страната. Сред чакащите да заминат е и маса мъже на наборна възраст. Не се пропускат граждани, които отговарят на критериите за наборна военна служба, нямат право на отсрочка на частичната мобилизация или разрешение за напускане на страната от военния комисариат. През следващите няколко дни на границата с Казахстан ще бъде разположен временен пункт за частична мобилизация и ще бъдат издадени призовки", се казва в изявлението.

Но и в Казахстан на бегълците не се гледа с добро око. Местен блогър публикува видео, в което пита двама избягали от мобилизацията руснаци чия територия са Крим, Луганск и Донецк. Въпреки че мъжете казват, че са избягали от войната и не искат да убиват украинци, те умело откланят въпросите на казахстанеца, като казват, че тези територии "принадлежат на хората, които живеят в тях".


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз пък ще се самомобилизирам да избивам гласоподаватели на ПП и ДБ
68
3
 
1
 
! Отговори
Аз есмь царь преди 2 месеца
В Русия има повече грузинци, отколкото в Грузия. Те основно бягат. Как Лермонтов "избяга плахи грузинци"
67
3
 
5
 
! Отговори
Върни по рлан преди 2 месеца
На желаещите да се мобилизират за Украйна, БСП ще раздава безплатни тампони, а Възраждане безплатни дамски превръзки. Тампона се поставя във входното отверстие а превръзката в изходното отверстие на огнестрелната рана, така смъртността сред мобилизираните се свежда до нула, даже до две нули.
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Москва да отвори наборни служби на Позитано и в централата на Израждането на България. Ще натоварят поне 100 автобуса с мобилизирани.
65
1
 
10
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 2 месеца
А нашите русофили са се скрили в миша дупка и пишат в сайтовете от vpn щото ги е страх да не ги погнат за рубладжийство.
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Давайте, давайте. Колкото повече бягат / а те са грамотната част на населението/ , толкова по рано ще започне стартирането на лавината. После ? и Господ не може да им помогне, ама света ще се отърве от комунотумора
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брей колко смелчаци имало тук :)))
62
9
 
4
 
! Отговори
Перчо преди 2 месеца
От такива,които бягат и такива с наведени глави ние прекарахме 500 години в нищото.Кой както иска да го разбира,всеки има свое мнение и разбиране за историята.
61
3
 
10
 
! Отговори
Кори преди 2 месеца
До Мишо, кой решава за газа? Познай от един път. Не решава софинформбюро, совнархоз, советски комсомол, сбербанк или серьожа. Решава Сименс! Няма турбини, няма износ и газа ще си го мажат на филии, не го ли продадеш, все едно го нямаш. Москва е толкова зависима отвън, че чак е невероятно. За всичко зависят! От белилото за хартия, до медицинската апаратура. Те щели да "спрат"?! На тях ако им спрат, аспирин няма да имат.
60
1
 
16
 
! Отговори
? преди 2 месеца
Е те все пак повоюваха и с Грузия. Та и там ги мразят.
59
1
 
20
 
! Отговори
До Мишо преди 2 месеца
Ох родна русофилска мъка :))))
58
21
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
И ко надъхахте ли се!? И след 100 годин русия ще си е там където си е, и след 200.......Пълзят напред назад някви хора, други 20 човека платени безделници с плакати и пресата всичката случайно там. Надъхвайте се. Скоро за всички от сърце свежи, топли сметки за ток и парно. Между другото за скъпия ток можете директно на Бербок да се обадите! Не, че ме разбирате какво искам да ви кажа. Ама микрокредитните организации вече ви очакват, запазихте ли час?
57
2
 
20
 
! Отговори
321 преди 2 месеца
Путин скоро ще огради Русия с бодлива тел и ще се стреля на месо по напускащите. Добре дошли в руский мир.
56
1
 
22
 
! Отговори
76654 преди 2 месеца
Нека никой не се заблуждава, що за хора са тези, които искат да напуснат Русия, преди да са мобилизирани. Мнозинството от тях подкрепят Путин, просто искат някой друг да свърши мръсната работа. Ако т. нар. "Специална операция" беше успяла, тези същите щяха да преливат от патриотизъм, да се перчат в чужбина като големи победители и да се напиват по време на празниците. Съседните държави трябва да ги интернират в някакви лагери, като след войната те да участват във възстановяването на Украйна.
55
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пък аз съм комунист от България .И се чувствам част от Русия....Снощи сънувах , че се провеждат референдум в България.Мислех си, дойде дядо Иван.И като се приближавам по наблизо ..гледам..А! ? ..Що е това..Турското знаме и полумесец.И после ...не е за деца под 1 8 години за онова що ми се случи....Болката е голяма..И моралната!
54
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Утре Русия ще поресне с толкова, колкото ще намалее Украйна. Ко да прайш
53
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напускащите страната да бъдат незабавно заместени от наши копейки :-)
52
4
 
13
 
! Отговори
Unknown преди 2 месеца
Аз харесвам само Рускини , ако ме разбирате... :)
51
1
 
18
 
! Отговори
Китай и Индия преди 2 месеца
все повече се отдалечават от Раша. Просто защото приятелството с една фалирала диктатура носи само негативи. И Китай и Индия са изцяло зависими от пазарите в Европа и Америка. Стокооборота м/у САЩ и Китай и поне 100 пъти по-голям от този м/у Китай и Раша.
50
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички мразят руснаците, само тук им се възхищават. Даже Китай не ги понася, ама там е друго