Русия, САЩ...Кой отвори новия фронт в енергийната война със саботажа на "Северен поток"?

Рискът от смущения от кибератаки е реален, а енергийната мрежа е много по-уязвима
Обновена: 29 сеп 2022 08:11 | 29 сеп 2022 08:07, Анисия Иванова
136
Русия, САЩ...Кой отвори новия фронт в енергийната война със саботажа на "Северен поток"?
Снимка: БГНЕС

Не е нужно човек да е запален читател на романи от Студената война, за да види ехото от приключенията на 007 в събитията от реалния живот около газопроводите „Северен поток“ тази седмица. За един ден тръбопроводите, които свързват Русия с Германия под Балтийско море, претърпяха не едно, не две, а три отделни големи теча. В съзнанието изниква думата саботаж. Три теча за един ден изглеждат много, много не наред, пише Bloomberg.

Оставете настрана факта, че нито един от газопроводите „Северен поток" не работи в момента. Течовета са по-скоро съобщение: Русия отваря нов фронт в енергийната си война срещу Европа. Първо, въоръжи доставките на газ, спирайки доставките, включително по газопровода „Северен поток“. Сега може да атакува енергийната инфраструктура, която някога е използвала за транспортиране на енергията си.

Първата стъпка в милитаризацията на енергийните доставки можеше лесно да бъде обърната; просто имаше нужда от политическо решение за възстановяване на притока на газ. Вторият етап обаче е по-дългосрочен и може би дори постоянен. Ако някой в ​​Европа е очаквал, че Германия ще получи газ през тръбопроводите „Северен поток“ през 2023 г., тази очевидна атака слага край на тези надежди.

Още по темата

„Унищожението, което се случи в рамките на един ден на три линии от тръбопроводната система „Северен поток“, е безпрецедентно“, каза операторът на газопровода във вторник в изявление. „Сега е невъзможно да се оцени срокът за възстановяване на операциите.“

Може ли да е инцидент? Може би. Подводно кално свлачище може да обясни нарушаване на целостта на тръбите. Но геоложките институти не са засичали никакви земетресения наблизо наскоро, което предполага, че проблемът е причинен от човешка намеса. В миналото риболовни мрежи от траулери са повреждали подводни кабели, прекъсвайки телефонните и интернет услугите. Но дълбочината на тръбопроводите на "Северен поток" и техният размер в сравнение с телекомуникационните кабели правят тази възможност далечна. Подводница може да се е ударила в морското дъно и да се удари в тръбопровода. Но да се сблъскате три пъти, на три различни места? Малко вероятно, освен ако не е направено нарочно. Нечестната игра е най-вероятното обяснение.

Кой има полза? В социалните медии мнозина бързо посочиха, че президентът на САЩ Джо Байдън е обещал да „сложи край“ на газопровода. "Обещавам ви, ще можем да направим това“, каза той по-рано тази година в клип, широко разпространен във вторник. Теоретиците на конспирацията винаги виждат ръката на ЦРУ във всичко. Според Bloomberg ясният бенефициент от окончателното спиране на газопроводите „Северен поток“ е руският президент Владимир Путин.

Течовете от тръбопровода се случиха в датски води и енергийните власти на страната бързо разбраха истината: аварии като тази просто не се случват. „Счупването на газопроводи е изключително рядко и затова виждаме причина да повишим нивото на готовност“, каза във вторник в изявление Кристофър Бьотцау, ръководител на Датската енергийна агенция. „Искаме да осигурим задълбочен мониторинг на критичната инфраструктура на Дания, за да подобрим сигурността на доставките занапред.“

Европейските съседи на Дания трябва да последват примера и да поставят своята енергийна инфраструктура в повишена готовност. Вътре в енергийната индустрия политици и ръководители насаме шепнат, че техните опасения относно предстоящата зима не са ограничени само до доставките на газ, но също така обхващат кибератаки и саботаж срещу енергийната разпределителна мрежа. В продължение на месеци длъжностни лица и ръководители са обсъждали риска насаме. Сега кошмарът изглежда се сбъдва.

Европа е пресечена от мрежа от хиляди километри газопроводи и нефтопроводи и дори по-дълги надземни електропроводи, свързващи стотици помпени станции, места за съхранение и трансформатори. Ударете един, или чрез кибератака, или чрез физически саботаж, и ударът ще отекне из целия континент.

Историята показва, че рискът от смущения от кибератаки е реален - и предишни инциденти показват, че енергийната мрежа е много по-уязвима, отколкото правителствата признават.

През май 2021 г. кибератака принуди Colonial Pipeline, най-важният тръбопровод за превоз на бензин, дизел и реактивно гориво в САЩ, да бъде спрян, което сериозно наруши доставките за американското източно крайбрежие. По това време Белият дом каза, че атаката е извършена от група, работеща от Русия, която е поискала и получила паричен откуп. По-рано тази година кибератака срещу съоръжения за товарене в ключовия европейски петролен център Амстердам-Ротердам-Антверпен предизвика хаос на пазара на рафинирани продукти. Повече от дузина петролни терминали бяха засегнати и се появи местен недостиг.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ енергията и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17 А изказването на Байдън къде го оставяш?))))))))) Да не би СП 2 да е работил, та даваш за пример изказването на Байдан?Ако са американците, то СП 2 щеше да е напълно унищожен, а той не е.
15
3
 
13
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
Демократични ценности
14
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100% сигурност, че Просия унищожи СП1, и забележете едната тръба на Северен поток 2 не е бомбена!С това Просия иска да каже, не искате СП 2, да но само по него може да ви подаваме газ!
13
5
 
14
 
! Отговори
Лизи ин дъ бокс преди 1 година
Долните кравари искат да затрият. Бог да ги убие
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вин това какво общо има с тръбите? Много болни мозъци сте. А изказването на Байдън къде го оставяш? Шегичка е нали? Русия не полага тръби, могат само западняци да го ремонтират. Ще седи ли Путин да чака да му оправят тръбите, като е по-лесно просто да врътне кранчето? Ползвайте главите си и за друго освен да разнасяте шапка на нея.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз бих казал , че това е предупреждение какво би следвало.Но докато тука лично Президента и премиера и Бойко Методиев да се нагърбили с опазване на руското завоевание в България , то Западът не си поплюва.Ако бяхме лоялни партньори на Запада отдавна да бяхме спрели кранчето за Сърбия и Унгария.Но Рименко и Борисоф никога няма да го направят
10
2
 
28
 
! Отговори
просто бизнес преди 1 година
Вече съм сигурен - със една Украйна американците искат да разбият Русия и да спънат Европа. Въпрос на оцеляване на световния ***!
9
13
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Или Русия го е направила защото като спре кранчето става опасно заради налягането или Германия, че не знам до къде стигат. Германия защото това може да е като бомба за държавата. В света на лъжата и парите и спекулата да не забравяме, че се появиха конкуренти който чакаха удобният момент да видят накъде духа вятъра за Русия и да се вдигнат цените. Ще седнат фалшиво да почитат Христос на празници или друг бог, но в действителност всичко е пари за тях.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може когато краварския президент го каже на официална пресконференция че ще го направи, сега да казват че по НИКАКЪВ начин не са замесени. Нямат и достойнство краварите гнусни.
7
2
 
16
 
! Отговори
999 преди 1 година
Оффф, а ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ ДА ПИШЕ БЛУМБЪРГ?!? Информационна диверсия навсякъде. Който може да мисли - мисли различно.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спряха Южен поток, предизвикаха войната за да не получи акт 16 Северен поток, сега го взривиха, за да е по-сигурно, защото Германия има нужда от газта..... Следва да се взриви сега и Турски поток. После Русия била лошата. Всичко се случва заради газта. Това е
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има в скоро време "Империята на злото" отвръща на удара. Само дето на запада няма хич да им хареса. Аз бих се насочил към един остров близо до Европа, на който рептила се гътна наскоро.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турски поток и на него ще му се случи случка скоро
3
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая ще пуснат атомна бомба в Русия и ще кажат ,че Путин сам си я е пуснал
2
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 1 година
Сега Европа ще трябва да благодари на ББоци че направи Турски поток през България.
1
4
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
само Изборните Машини в България са Сигурни и не са хакнати!