След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария

Едва ли ще има преврат в Кремъл, прогнозира Искрен Иванов
29 сеп 2022 17:00, Петя Славова
189
След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария
Снимка: БГНЕС

Три геополитически сценария след проведените от Русия референдуми в четири украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие разгледа пред БНР д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, университетски преподавател.

Първият сценарий според него е най-добрият, но и най-нереалистичен – двете страни – САЩ и Русия, да намерят възможност за диалог, но с компромиси, каквито обаче няма да има.

Още по темата

"Вторият сценарий е малко по-плашещ – ако се стигне до ескалиране на напрежението подвариантите са три. Русия би могла да инсценира авария в АЕЦ "Запорожие", авария, която би била десет пъти по-разрушителна от онова, което се случи в Чернобил. Втората опция е, ако Украйна реши да влезе в анексираните територии, Москва може да реши да не блъфира и да прибегне до употребата на тактическо ядрено оръжие. Ако това се случи, Украйна ще бъде изправена пред опцията или да се предаде, или да продължи действията си. По-лошо би било, ако Западът реши да отговори. Тогава най-уязвимата точка остава Прибалтика. Ако Западът отговори на употреба на тактическо ядрено оръжие, Русия ще разглежда НАТО като страна в конфликта."

На този етап изглежда доста невероятно да има преврат в Кремъл, смята Искрен Иванов.

Русия изчерпва не просто ресурсите си, Русия изчерпва опциите си, изтъкна анализаторът в предаването "Преди всички". По думите му, ако Украйна навлезе в анексираните територии, влизат в сила доктрините, които позволяват на Москва да употреби тактическо ядрено оръжие.

В момента пряка военна заплаха за сигурността на България няма, защото сме под ядрения чадър на НАТО, но военна заплаха за сигурността ни би имало, ако се стигне до удари между Запада и Русия и Русия прибегне към употреба на ядрено оръжие, посочи в заключение политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
За геополитически сценарии вярвам само на професор Иво Христов!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12..Бафни да разберем твоята далавера от цялата работа каква е...пиши да видим...
11
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е НАТО и САЩ да покажат и техните ...доктрини...Егати и ситуацията...Този...изтрещелият плаши с ядрено оръжие и анексира територия след територия...Време е Съюза да се озъби сериозно и каквото има да става ще стане...но така не може повече да продължава...
10
6
 
6
 
! Отговори
дО 9 преди 1 година
Колко близко?Колкото и до Масква.
9
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 11.Прав си другарю скоро и Одеса ще се присъедини към Руската федерация.Въпрос на месец два старият руски град на Черно море да се върне където и е мястото.Там половината население и без това е руско така че с радост ще гласуват на референдума за присъединяване.
8
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
............смята Искрен Иванов........... Кой е тоя анонимник?
7
23
 
21
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Слава России, слава Путину!
6
14
 
23
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Време е за Николаев, Одеса и Приднестровието!
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радиацията от ядрено оръжие ще се разнесе от ветровете. Ние сме доста близо.
4
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четете внимателно от утре Източна Украйна става част от Руската федерация.Мобилизацията е с цел подсилване на руските въоръжени сили а не да се пращат нови войски в Украйна.Путин няма да използва ядрено оръжие но ще засили бомбандировките над украинските градове.По границата вече са струпани бомбандиривачи на три руски въздушни флота.
3
4
 
22
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Питахте ли Путин или пак си пишете колкото да не заспите?
2
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бъде забавно да треснат някоя атомна бомба в "собствената си анексирана територия". Все едно да си простреляш ръката или да се удариш сам :))))
1
19
 
17
 
! Отговори
сценарии преди 1 година
Ако Западат отговори на тактическо ядрено оръжие Русия няма да изглежда на земята.