Доброволци в Чехия купуват танк за Украйна, САЩ отпускат още $600 млн.

Великобритания ще подкрепя Киев, докато не спечели войната
Обновена: 4 окт 2022 07:16 | 4 окт 2022 07:10, Камелия Цветанова
115
Доброволци в Чехия купуват танк за Украйна, САЩ отпускат още $600 млн.
Снимка: БГНЕС

Кампания за набиране на средства  в Чехия събра достатъчно пари за закупуване на модерен танк Т-72 за Украйна, предаде ДПА.

Само за около месец кампанията набра 30 милиона чешки крони (1,2 милиона евро), казват нейните организатори. В нея са се включили с дарения над 11 000 души. Кампанията се нарича "Подарък за Путин" и е била подкрепена от чешкото министерство на отбраната и от украинското посолство в Прага. Организаторите на кампанията кръстили танка, закупен за Украйна със събраните пари, "Томаш" на името на първия президент на Чехословакия Томаш Гариг Масарик.

Още по темата

Министърката на отбраната на Чехия Яна Чернохова благодари на всички, които са участвали в кампанията и отбеляза саркастично, че те са осигурили на Путин подходящ подарък за рождения му ден на 7 октомври. Говорейки за Путин, тя го нарече агент на КГБ, убиец и болен човек.

Следващата стъпка в кампанията е  събиране на пари за муниции за танка. Украинското посолство в Прага вече получи дарения от над 8,6 милиона евро.

В допълнение чешкото министерство на отбраната достави на Украйна оръжия и муниции на стойност 160 милиона евро от началото на руската инвазия.
 
Следващият пакет от военна помощ за Украйна от страна на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън  се очаква да включва четири мобилни реактивни системи за залпов огън "Хаймарс", муниции, мини и миноустойчиви военни превозни средства, заявиха два източника, предаде Ройтерс.

Стойността на помощта възлиза на 625 милиона долара и се очаква да бъде обявена най-рано утре.

Същевременно Селест Уаландър, заместник-министър на отбраната на САЩ, заяви, че Украйна е напът да постигне някои от ключовите си цели на бойното поле в Харков и Донецк, а  също и в Херсон и прави все по-невъзможно осъществяването на руската амбиция за превземане на Одеса, което беше една от заявените  руски цели по-рано през годината. Относно връщането на контрола върху град Лиман Уаландър заяви, че това ще засегне значително способността на Русия за доставки и придвижване на сили по линията на съприкосновение.

А пожелал да запази анонимност американски военен представител пък каза, че САЩ не виждат широкомащабно укрепване на руските сили в Украйна въпреки руската мобилизация на резервисти.
 
Великобритания  ще подкрепя Украйна, докато войната бъде спечелена. Това ще заяви британският министър на външните работи Джеймс Клевърли в реч по време на годишната конференция на британската Консервативна партия, предаде Ройтерс.

Великобритания беше един от най-гласовитите международни поддръжници на Киев и изпрати в Украйна хиляди противотанкови оръжия, стотици ракети и бронирана техника, а  също така участваше и в обучението на британски военни.

В речта си Клевърли ще подчертае, че британците не са коментатори на световните събития, а са играчи на терена, които вярват, че агресорите не могат безнаказано да нахлуват в съседни страни.

"Ето защо ние заставаме рамо до рамо с тези смели украинци, които защитават своята родина. И Великобритания има стратегическата издържливост да ги подкрепя до победа. Ние никога няма да признаем анексирането на Луганск, Донецк, Херсон, Запорожие или Крим", ще заяви Клевърли. "Те са Украйна. И когато Украйна спечели тази война, тогава ние ще я подкрепим, докато украинците изграждат наново домовете си, икономиката си и обществото си", ще обещае външният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малумни хора.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SuCkMyD1ck - За пари всичко се намира. Преди годин братчеда так си купи две блзиначки от азия. Още ги държи в мазята.
51
2
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
А Малкото танкче на Грубер, от Ало-ало - кога?
50
12
 
15
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Вместо да се вложат тези пари за нови технологии, деца бъдеще се влагат за избиване на себеподобните! Браво! Това за пример ли трябва да служи?! Тези хора са много ограничени явно!
49
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешната пропаганда - има да диша праха на оная от соц-а. Даже пропаганда не можете да направите като хората - мисирка с пет тр о ла неграмотни. ... В цяла Европа хората в момента са на улиците и по площадите за смяна на продажните си правителства и за свобода от васалитета си, който осъзнаха, че е налице от години. Вкл. чехите.
48
4
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 1 година
Както казах, мислене на 5 годишен.
47
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Логика на 5 годишен. Типичен русофил, без грам рационална мисъл"---------Уплаши ли се мишленце? Аре дари си цялата месечна заплата на Украйна щом нямаш топките да се биеш за легиона на Зеленски.
46
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички бивши соц републики гледат да стоят по-далеч от Русия защото са и сърбали попарата. Обаче нашите родни душевно болни русофили които са виждали Русия само на картата драпат ли драпат към нея...
45
7
 
17
 
! Отговори
Шпек преди 1 година
Американците работят като разрушителна фирма с Химърсите, чупят пътища и мостове. А най- престъпното е, че укриват загиналите и пускат обявяви за доброволци с все по-голямо заплащане. По 2000 долара на ден + бонус, но за няколко дни.
44
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе другари защо Русия губи територии в Херсон и Донецк? Днез два нови района са освободени :)
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
света не отива на добре
42
2
 
4
 
! Отговори
до 46 преди 1 година
Ти виж кой ги беше организирал :)
41
10
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 1 година
Като гледам какво правят другите държави в Европа дори тези малки бивши соц републики за пореден път ме е срам че съм Българин.
40
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие вижте какви митинги организират чехите с хиляди души - за излизане от ЕС и НАТО. Оставете как трима ку ку вци купили танк на старо.
39
10
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 1 година
Логика на 5 годишен. Типичен русофил, без грам рационална мисъл.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този танк днес го има,утре е скрап. Виж да бяха купили ковчези щяха да са много по-полезни.
37
2
 
2
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
До 22. Аре бЕгай у селската кръчма тогаз и не чети повече новини като не искаш да се занимаваш с глупости.
36
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А България пак се показа като мишката на европа."----------Запиши се тогава в чуждестранния легион на Зеленски да покажеш какъв мъж си.
35
8
 
10
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Вместо да събират пари да си платят тока ,газта и храната ..... те танк си купили ...... :))
34
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А България пак се показа като мишката на европа. Какво мaйка си драпате към тая русия нямам идея...