Взривяването на Кримския мост е едно от най-големите унижения за Путин

Как коментират взрива медиите в Русия и Украйна?
10 окт 2022 09:45, Елка Василева
284
Взривяването на Кримския мост е едно от най-големите унижения за Путин
Снимка: БГНЕС

Медиите в Русия и Украйна коментират експлозията на Кримския мост.

Още по темата
"По всичко личи", че експлозивът, пристигнал първоначално по море от България в Грузия, е бил скрит по някакъв начин в превозвани от взривения ТИР рула с фолио. "И то така, че да не го хваща рентгенът (при проверки). И това е било направено в България. Значи в организирането на турористичния акт, освен Украйна, може да са участвали и чуждестранни спецслужби", твърди "Комсомолская правда", без да посочи източника на информацията си. Но припомня изявление на шефа на руското следствие Александър Бастрикин, че камионът е минал по маршрут, включващ България.

Руският електронен в. "Лента" публикува коментари на московски парламентаристи. Олег Морозов, депутат от партията на властта "Единна Русия", заявил, че взривът не е само предизвикателство, а обявяване на война без правила, като апелирал за "адекватен" отговор от страна на Кремъл. Сенаторът Александър Башкин допуснал, че зад "извънредното произшествие" може би стои не само Украйна, но и Западът; той бил убеден, че руските силови структури ще дадат "адекватен, осъзнат и може би асиметричен отговор" на "дръзкия удар".

Все още няма окончателна оценка на щетите от инцидента, при който по първоначални данни на руското следствие са загинали трима души, пише "Росийская газета".

Според РИА Новости Общоруският съюз на застрахователите предварително е оценил щетите на 200 до 500 милиона рубли. Изграждането на моста струваше десеторно повече - около 230 милиарда рубли. А значението му за икономиката на Русия е неизмеримо по-голямо, се казва в текста.

Кримският мост бе сред най-мащабните строежи в историята на днешна Русия; той е сред символите и на путинското управление като цяло, и на т. нар. присъединяване на Крим през 2014 г. В пиар акции около строежа участваха много руски поп звезди и видни пропагандатори, напомня руският опозиционен сайт "Медуза".

Властите гледаха максимално сериозно на охраната на моста, пише изданието и подробно описва мерките за целта, вземани от Росгвардия (вътрешните войски) и други ведомства: видеонаблюдение, държани в готовност сили за бързо реагиране, катери с картечници, гранатомети и ракетни комплекси, брегови противокорабни ракети и крилати ракети, сателити за наблюдение, разузнавателни самолети, зенитна артилерия и ракети, радари, подводни сензори и постоянно дежурящи водолази, звукови "капани" за диверсанти и дори специално обучени делфини.

По изчисления на Би Би Си само през 2022 г. охраната на моста е коствала на руския бюджет 700 милиона рубли, още 618 милиона са били похарчени за съответните технически системи и приблизително същата сума е била изразходвана отделно за охрана на жп линиите по съоръжението.

След експлозията Владимир Путин възложи охраната на моста и съпътстващата инфраструктура на Федералната служба за сигурност. Още преди това, след като Русия нахлу през февруари в Украйна, представители на Киев неведнъж признаваха, че мостът се охранява добре и украинските въоръжени сили нямат възможност да нанесат удар по него, допълва "Медуза".

Зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев намери сили да коментира съботната експлозия на Кримския мост едва денонощие след това. Риториката на експрезидента обаче не бе толкова твърда, както преди инцидента на незаконно построения обект, отбелязва украинското издание "Обозревател".

Медведев заяви, че поръчител и изпълнител е Украйна. Той нарече взрива "терористичен акт и диверсия на криминалния киевски режим" и добави: "Отговорът на Русия на това престъпление може да е само пряко унищожение на терористите".

Още през лятото т. нар. резервен президент на Русия говореше, че окупираният украински Крим е застрашен, и заплаши със Страшен съд не само Украйна, но и страните от НАТО. А заради исканите от гаранции за сигурност за Украйна даже заплаши международната общност с Трета световна война. Но след взрива на Кримския мост Медведев неочаквано притихна. Същото объркване се четеше и по лицето на кремълския престъпник Владимир Путин, също коментирал ситуацията с моста едва след денонощие, посочва сайтът.

"Обозревател" цитира американски експерти, според които експлозията може да тласне руския диктатор Путин към стратегическо решение относно окупирана Южна Украйна. Путин има в случая два варианта - да се изтегли от Херсонска област или да хвърли там нови резерви, но и двата са губещи, обобщава изданието.

Киевският портал "Кореспондент" помества пояснение на украинския президентски съветник Михайло Подоляк, нарекъл вчера изявлението на Путин за Кримския мост твърде цинично дори за Русия.

"Путин обвинява Украйна в тероризъм? Това изглежда прекалено цинично дори за Русия. Не са минали и 24 часа, откакто руски самолети пуснаха 12 ракети по жилищен квартал в Запорожие, убиха 13 души и раниха над 50. Не, тук има само една държава терорист", написа Подоляк в Туитър и добави, че цял свят знае коя е тя, информира "Кореспондент".

При руска атака срещу Запорожие в събота са били нанесени удари по жилищни сгради, при които са загинали най-малко 17 души, заяви вчера високопоставен служител от украинския град, цитиран от Асошиейтед прес.

Взривяването и частичното разрушаване на Кримския мост "със сигурност са едно от най-големите унижения" за Путин, особено защото това се случи на другия ден след неговата 70-а годишнина. Това е "сериозен удар по престижа на Русия и личния престиж на Путин", цитира украинското издание "Цензор" коментар на американския военен аналитик Седрик Лейтън, говорил пред Си Ен Ен.

Вчера започна масово бягство на руснаци от анексирания Крим. На изхода от полуострова се образува огромна опашка от коли, тъй като повреденият Кримски мост може да пропуска малки количества автомобили, съобщава на сайта си украинската телевизия "ТСН", цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
атентатите над сев поток2 и кримския мост са фатални грешки на чуждите съветницисега украинците ще понасят ударите 8 месеца са достатъчен срок за преговори имир финансов одит на украина не на воината стига с това оръжие
229
0
 
0
 
! Отговори
STOP WAR преди 1 година
После вторая мировая ето самая наглая диверсия против РУСь ..Пострадали десятки милиони братя и сестри в Украйна.. Руская федерация потеряла Трилиони долари от санкции ..ПОгибли сотни тисяЧ..ПУТИН ЕЩЕ НА СВОБОДЕ.. Говорит ПРИКАЗИ за масовие убииства.Подставлени на власт в Киев после окупация Украйна 2014 не хотят переговори ..Все вокруг ПУТИН пострадали от СПЕЦ НАРКОТИКОВ>.Америкаснкие диверсанти которие ведут терор с помощи ПУТИН ползуют 6.6666666985 G terror ..
228
2
 
3
 
! Отговори
ЕС+САЩ=гибел преди 1 година
че окупираният украински Крим..", личи си кой е спонсорирал тази статия - свободни медии, истинска журналистика - да ама НЕ! До като сте на хранилка в Козяк, държавата ни ще страда - ние сме една обедняваща ставаща все по-бедна бананова монархия /сатрап наложен от някъде/, на която народа вместо хляб и зрелища залъгват с ЛГБТ и Мултикултурни ценности, докато той страда, измира и изчезва!
227
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кремълския престъпник Путин ".... Г-жо ***, лични пристрастия в журналистиката са недопустими. Това само издава вашите "спонсори"
226
3
 
3
 
! Отговори
чичи преди 1 година
да им пуснат някоя и друга ракета на украинците и да го приключат този мост на няколко места
225
16
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Бяха предупредени да не пипат моста, не послушаха, сега ще пискат че имало безразборна стрелба по цивилни обекти..А и това със starlink едва ли е случайно.Кирчовщината на България ще и нанесе непоправими щети..
224
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като гушне букета лилипута ще си пусна страхотен ден на Дони и Нети на рипийт
223
3
 
10
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 1 година
РАЦИТЕ ДА АМА ПУТИНОВЦИТЕ В ЗЕМЛЯНКИТЕ.ТАМ ОТ КЬДЕТО СА ДОШЛИ.
222
20
 
9
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
За това което вие му викате унижение, днес Путин им показа на ФАШАГИТЕ къде зимуват раците!!!
221
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Абе.. Да бе, д!. Не само че го пуснаха още същия ден да функционира, но до него и нов построиха. Както навремето "пятилетка за 3 години", така и сега мост за един ден.
220
3
 
8
 
! Отговори
Bang преди 1 година
Мостът си е избомбен професионално с ракета. Кой го е гръмнал е спорен въпрос. Може и фас да е в крайна сметка.
219
16
 
9
 
! Отговори
Абе.. преди 1 година
мост го пуснаха да функционира още в същия ден - както за автомобилен, така и за железопътен превоз. А укрите дълго ще плащат сметката, днес казаха довиждане на голяма част от енергийната си инфраструктура, скоро ще са в 17-ти век, където винаги им е било мястото
218
6
 
13
 
! Отговори
Украинец... преди 1 година
Нема страшно и тоя мост ше го направиме на Швейцарско сирене !
217
10
 
12
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
НЕМА ДА МУ Е ПЪРВОТО НАПАДЕНИЕ НА ТОЯ МОСТ....ха,ха,хааааа... следващия път , ще сме по-точни...!
216
15
 
8
 
! Отговори
бай хой толстой преди 1 година
А днес как е-гледам столицата на украинците нещо гори,а.Хайде утре и Варшава.
215
22
 
23
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Унижение само във въображението на СNN. Русия ще си възстанови моста. Ама уkpoпия кой ще я възстанови. Впрочем като говорим за унижения, от началото на годината до края на февруари, Спутник имаше по-голяма гледаемост в САЩ от CNN !!! Ето това е унижение - ама за американската медийка !!!
214
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 232 - голтакът си ти, освен това си и невежа. Нимарс няма такава далекобойност. И на видеата се видя, че се взриви камион. Никакви следи от ракета. Вас - укpoпофилите, трябва да ви лекуват с лоботомия. Ще се кротнете, а по глyпави е невъзможно да станете.
213
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето атаката не успя и мостът е поправен. Сега да му мисли Зелю.
212
5
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
При такава констатация че и България има нещо общо с експлозията, е редно Гумен Гадев да направи изявление, в което да защити страната ни. Той обаче няма инструкции от Кремъл и се е спотаил като мишо*.
211
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се учудя ако взривяване е направено от вътрешни хора, възможно е и родните на някой мобилизирани да са го направили.