Бум на дървообработването преди зимата на недоволството

Европа - в опит да се справи с енергийната криза
17 окт 2022 22:14, Петя Славова
20
Бум на дървообработването преди зимата на недоволството
Снимка: БГНЕС

Дървообработващата промишленост преживява бум преди зимата на недоволството, съобщава "Евронюз"

Петр, чешки строител, прекарва допълнителни тридесет минути на работа. След като колегите му си тръгнат, той обикаля строителните обекти и събира изхвърлени парчета дърво.

Още по темата

В добър ден Петр може да натовари няколко килограма дървени отпадъци в своя ван и да ги складира в градината си, тъй като тези отпадъци могат да му спестят няколко чешки крони през зимата.

"Разбира се, те не са правилно изсушени или с добро качество, но всичко, което ми спестява използването на газ за един час, ми е от полза", казва той, цитиран от БГНЕС.

В условията на общоевропейска енергийна криза Чехия е сред държавите с най-силно увеличение на разходите. Индексът на енергийните цени за домакинствата за юли 2022 г. установи, че страната плаща най-много за електроенергия, когато се коригира спрямо паритета на покупателната способност.

По неофициални данни, сега хората плащат за сметки за енергия почти толкова, колкото за ипотеки или наеми, въпреки че чешкото правителство наложи в средата на септември ценови ограничения.

За всички е ясно, че Европа се насочва към зима на недоволството, която ще се влоши още повече от очакваното застудяване на континента поради влиянието на Ла Ниня - метеорологичен модел, повлиян от по-ниски температури в Тихия океан, предупреди по-рано този месец Европейският център за средносрочни прогнози за времето -независима междуправителствена агенция.

В очакване на нарастващите сметки за енергия все повече европейци се обръщат към дървата, за да се отопляват тази зима.

Но ситуацията е една и съща в целия континент: цените на дървата за огрев се покачват, складовете са запълнили списъците си с чакащи до следващата година и се изразява загриженост, че всичко това ще доведе до сериозни екологични проблеми.

Правителствените агенции изразиха загриженост относно незаконната сеч, тъй като се очаква хората да хукнат към горите, за да си секат сами гориво, въпреки че някои политици са по-небрежни от други.

Ярослав Качински, ръководител на управляващата партия в Полша, заяви в началото на септември, че хората трябва да "горят почти всичко, разбира се, освен гуми и други подобни вредни неща".

Унгарското правителство забрани износа на пелети, като в същото време отмени екологичните разпоредби, които не позволяваха изсичането на дървета в защитени гори.

Цените на дървесните пелети, компресирана форма на дървесна биомаса, която обикновено гори по-добре от обикновените дърва за огрев, са се увеличили почти двойно до 600 евро за тон във Франция, според информация на Bloomberg.

В България, където повечето домакинства разчитат на изгаряне на дърва, цените също са се удвоили до близо 100 евро за кубически метър. Местни медии съобщават, че цените на дървата за огрев в Полша през миналия месец вече са се удвоили тази година. През август „The Telegraph” съобщи, че продажбите на дърва за огрев в Обединеното кралство тази година са се увеличили пет пъти.

През юли ЕС също така забрани вноса на руски дърва и пелети, а активистите предупреждават, че скокът на цените ще бъде усетен най-силно от най-бедните, особено в Централна и Източна Европа, където домакинствата с ниски доходи обикновено разчитат повече на дърва за огрев, отколкото на газ.

Съобщава се, че на фона на наплива за дърва престъпността процъфтява.

Полицията на Германия предупреди за "катастрофална" вълна от интернет измами, тъй като фалшиви онлайн магазини твърдят, че могат да предложат дърва за огрев за едва една десета от обичайната цена.

Според Пол Бранън, директор по обществените въпроси на Европейската конфедерация на дървообработващата промишленост и на Европейската организация на дъскорезниците, енергийната криза е нееднозначна новина за дървообработващата промишленост на континента.

От една страна, тя е нанесла финансови щети на предприятията, които използват съоръжения за сушене в пещи или за рязане на дървен материал, консумиращи сравнително голямо количество енергия.

"Когато цените на енергията бяха по-ниски, разходите за енергия съставляваха около 10 % от общите разходи на дъскорезниците. Днес този процент се е увеличил поне двойно, а другите разходи също са нараснали", казва Бранън.

От друга страна, се наблюдава "безпрецедентен скок" в потребителското търсене на дърва за огрев, пелети и различни остатъци от дъскорезници, използвани за горене, което е довело до повишаване на цените на тези продукти, добави той.

Всичко това се случва на фона на засилен дебат относно екологичните разходи, свързани с изгарянето на дърва.

Някои учени и активисти отдавна твърдят, че изгарянето на дърва отделя повече въглеродно замърсяване за единица енергия, отколкото изгарянето на въглища.

Според проучване, публикувано по-рано тази година от Европейския алианс за обществено здраве, замърсяването на въздуха от изгарянето на изкопаеми горива и дърва в домакинствата причинява на обществото в ЕС и Обединеното кралство разходи, свързани със здравето, в размер на 27 млрд. евро годишно.

Според доклада, домакинските уреди, работещи на дърва, са най-големите „виновници”, които причиняват 17 милиарда евро разходи, свързани със здравето в Европа.

През февруари британското правителство преразгледа своите данни и сега смята, че печките на дърва допринасят за 38 % от замърсяването с малки частици, в сравнение с предишната оценка от 17 %.

Мартин Пиджън, изследовател и участник в кампаниите на Fern - базирана в Нидерландия неправителствена екологична организация, която се занимава със защита на горите, заяви, че това ще бъде още по-проблематично, тъй като набързо отсечените дърва няма да бъдат достатъчно сухи за зимата, така че ще се получи още по-токсично горене.

"Мога само да се страхувам от последствията", казва той.

През май Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент препоръча изменение за премахване от новопреработената Директива на ЕС за възобновяемата енергия на първичната дървесна биомаса - дървесина, добивана директно от горите. В средата на септември, обаче, Европейският парламент гласува за отхвърляне на тази промяна.

Той обаче гласува за поетапно намаляване на дела на първичната дървесна биомаса, отчитана като възобновяема енергия. Количеството дървесина от горите, добивана за производство на пелети, ще бъде ограничено до средния добив между 2017 и 2022 г. Бяха направени и промени в субсидиите за индустрията. /БГНЕС, Евронюз

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кат русия няма втора тъй могъща в света.обявихте воина на русия икономическа ---- ето резултат всички евро фашяги заедно с укровермахта на-- знаете къде---- по русски
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правите ли разлика между дърводобив и дървопреработване?
14
2
 
7
 
! Отговори
44 преди 1 година
Аууу, как хубаво и гласно описваме неволите и мизерията в другите държави(което е 90% лъжи) А как хитро мълчим за нашата мизерия и тъпотия.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЪДЕ ЗА 100 ewro dyrwa tuk?? 320ЛВ ЧЕ И 350!!! ПИШЕЩИЯТ НЕ Е ВИЖДАЛ ДЪРВА!!!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да си отваряме затворените реактори и хич да не ни дреме за Европа в стил Орбан...В крайна сметка няма и да видим лев по плана за възстановяване и развитие поред причини....Най важната от тях е, че никой няма да посмее да изкара домакинствата на свободния пазар (както е уговорено до края на 2023та) на ток с шест пъти завишени цени на сметките,за домакинствата, защото ще изкара хората на улицата ...
11
7
 
6
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Тая глупост явно сте я преписали от агенция ТАСС. Хибридната война е в пълен ход, а цената на газа върви стремглаво надолу. Който иска да напише в Интернет ttf gas prices. Газът взе да се връща на нива от преди кризата и войната. Което значи, че Европа си реорганизира доставките и Русия не успя да й извие ръцете. Хора, имайте малко критично мислене, някой значително по-богат от вас ще ходи да събира дърва?!?! Wtf
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАРАЗИХА БОРОВИТЕ ГОРИ С БОЛЕСТ И ДЕСЕТ ГОДИНИ СЯКОХА, КОЕТО Е САДИЛ ТОШО ЖИВКОВ... НИЩО НЕ ЗАЛЕСИХА СЕГА НАЛИТАТ И НА БУКОВИТЕ И ДЪБОВИТЕ ГОРИ...ИДЕАЛЕН ПЛАН НА ДЪРВЕНАТА МАФИЯ ДА СЕЧАЛА ДЕСЕТ ПЕТНАЙСЕТ ПРОЦЕНТА И ПОСЛЕ ДА ИЗСЕЧЕ 50 ПРОЦЕНТА ПО ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ...
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЕкологТОЛКОВА СИ И ЕКОЛОГ... ГОРИТ В СВЕТА СЕ ТОПЯТ И СКОРО НЯМА ДА ИМА. НАТУРА 2000 С НИЩО НЕ ЗАЩИТАВА ГОРИТЕ НИ ЕВРОПЕЙСКА ГЛУПОСТ.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спря вноса на руска дървесина за нашите предприятия в Стамболийски и Свищов и цените на дървата рипнаха на 130 лева за кубий, скоро българските гори ще бъдат изсечени, тази седмица по горските стопанства се правят спещни сбирки за да се завиши плана за ползване на горите за следващите десет години. СЛЕД ТОВА ДРАГЕ ЕКОЛОЗИ, КОИТО ПРОСПИВАТЕ НЕЩАТА НЯМА ДА ИМАМЕ ГОРИ... А ВИЕ ЗА РУСИЯ СТЕ СЕ ЗАГРИЖИЛИ, ТЕ ЩЕ СИ ПОБЕДЯТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ ГОРИ...
7
3
 
3
 
! Отговори
Пинокио преди 1 година
Хората вече започнаха да събират съчки за зимата.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези зелени умници с какви доходи и с какво екологично гориво ще се топлят зимъска? Жалко е, че едни саксийни бройлери задават тон в политиката и налагат дивотии, за които няма ресурс. На всеки му се иска да натисне дистанционното/копчето и да му е топло и чисто, без усилие, но на МНОГО НЕ ИМ Е ПО ДЖОБА
5
4
 
8
 
! Отговори
Еколог преди 1 година
Статията е много неграмотна!!! Горенето на дърва е с нулеви въглеродни емисии, от екологична гледна точка. Защото въглеродния диоксид от дървата е взет от атмосферата неотдавна по исторически мащаби. Тоест, връщането му в атмосферата не увеличава общото количество въглероден диоксид. При горенето на изкопаеми горива в атмосферата се връща въглерод, който е извлечен от там преди милиарди години, когато атмосферата е била много по-богата на CO2. Тоест, връщаме състоянието преди милиони години.
4
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А така. Европа да пълни дървените печки и да говори колко зелени и въглеродонеутрални ще бъдем един ден.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера по нашата уличка, пряка на Иван Асен II, в района на Орлите мина един... чех с каруца, също събираше каквото му види окото.
2
18
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
И сигурно ГЕРБ и ДПС са виновни че си прocтУ на rьон
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ и ДПС изсякоха и занесоха Българската гора.