Путин обяви военно положение в анексираните от Русия територии

Наложи ограничения и в няколко руски региона
19 окт 2022 15:35, Нели Христова
186
Путин обяви военно положение в анексираните от Русия територии
Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Путин обяви въвеждането на военно положение в четирите украински области, анексирани от Русия - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

В момента руският лидер говори на заседание на Съвета за национална сигурност.

Путин също така обяви, че ще бъдат предоставени допълнителни правомощия за сигурност на избраните от Русия лидери на окупираните региони.

"Ние работим за решаването на много трудни и мащабни задачи за осигуряване на сигурността и безопасното бъдеще на Русия, за защита на нашия народ. Тези, които са на фронта или се обучават на полигони и учебни центрове, трябва да усетят нашата подкрепа и да знаят, че имат зад гърба си нашата голяма, велика държава и единен народ", заяви Путин.

Очаква се съветът на федерацията на Русия, който трябва да се събере след края на заседанието на Съвета за сигурност, да одобри обявяването на военно положение, преди то да стане официално.

Макс Седън от Financial Times пише, че изявлението на Путин е ясен отговор на неотдавнашните военни неуспехи на Русия с напредването на контранастъплението на Украйна.

Путин не посочи веднага стъпките, които ще бъдат предприети при военно положение в четирите украински региона, незаконно анексирани от Русия. Но законодателството показва, че може да включва ограничения за пътуване и публични събирания, по-строга цензура и по-широки правомощия на правоприлагащите органи.

Кевин Ротрок, редактор в независимото руско издание Meduza, обяснява как обявяването на военно положение дава на Кремъл по-строг контрол върху окупираните райони: "Какво включва военното положение? Комендантски час, ограничения за пътуване и пребиваване, военна цензура, повече данни, скрити като класифицирани, ограничения и изземвания на оръжия и наркотици, забрани за трудови стачки, принудителен труд за защита и много други."

В обръщението си към Съвета за сигурност на Русия президентът Владимир Путин издаде указ, ограничаващ движението в и извън осем региона, съседни на Украйна.

Мерките се отнасят за южните райони на Краснодар, Белгород, Брянск, Воронеж, Курск и Ростов, които са близо до Украйна, и териториите на Крим и Севастопол, които Русия заграби от Украйна през 2014 г.

Той също така нареди да бъде създаден нов координационен съвет към министър-председателя Михаил Мишустин, за да се засили взаимодействието между различните правителствени агенции при справянето с боевете в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
22
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
Хм, За военна операция на чужда територия, военно положение в собствената държава,
129
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма отърване, и той го знае.
128
9
 
16
 
! Отговори
Кекъл преди 1 година
Белгород нещо тъмничък стана, а ? Кво стана, каквото повикало-такова се обадило. Накрая май рашистанците ще мръзнат повече през зимата, няма такава ирония
127
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин би помогнал на Бг на връх нова година ако удари Украина с интерконтинентални ракети Бг няма да има нужда от пиро ефекти заря и там подобни
126
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо НАТО не помогне на Русия ако ги зачаткат от всякаде интересно щте стане да видим колко мн щте издаржа от натиск
125
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер преди да се гръмне в бункера вече е бил Гей. Под въздействие на наркотиците е обърнал резбата и ходил с момченца. Путин и той върви натам.
124
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сиромажка Украина но много помощ получи ако е Бг на дали някой би се отзовал
123
2
 
18
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Тридневният блицкриг върви по план" -- виден кремълски шахматист на токчета, 2022.
122
12
 
6
 
! Отговори
Данчо ваната преди 1 година
Тези които са против путин очаква ги същата садба
121
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С камани трябва да бъде убит зеленски Украинската армия обезглавена ново име нова Русия
120
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако знам че Бг няма да бъде засегната да се пусне цар бомба в сърцето на Киев
119
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им е честито военното положение на анексираните територии, да свикват това си е положението в Русия и без да е обявено военно положение.
118
17
 
5
 
! Отговори
Данчо ваната преди 1 година
Предвещава се смърта на Зеленски САЩ и Русия щте разделят Украина мажете ще измират жените ще станат жризи в Европа само пепел щте остане от украйна
117
1
 
19
 
! Отговори
123 преди 1 година
До $$$????. По твойта логика примерно Бурятия не е част от Русия защото там живеят монголци. Всъщност в 80 % от територията на Русия преобладаващото население не е руско. Така че, не е зле ти да се ограмотиш , вместо да ръсиш мозък и да извърташ нещаща в полза на Русия. Тая глупост че някоя територия е на Русия щото някога е била нейна издиша от всъкъде. Примерно Крим в последните 2000 години е бил Римски, Български, Генуезки, Турски, независим,Руски ,Украински и тн. Що да е руски а не Български
116
8
 
2
 
! Отговори
Току що преди 1 година
ВЕЦ Каховка е разрушен. 1,5 м вълна ще залее Херсонска област до 1 час
115
15
 
10
 
! Отговори
стар чвор преди 1 година
откакто свят светува земята между Одеса и Владивосток е на Руския цар
114
22
 
10
 
! Отговори
стар чвор преди 1 година
както дразнят мечката накрая ще има термоядрени удари по лондон и сащ
113
12
 
19
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
Путин може да обявява военно положение в Русия.. Тези украински области не са Русия.
112
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски щте бъде опънат от чеченските главорезите
111
17
 
10
 
! Отговори
$$$$???? преди 1 година
Това не са анексирани земи. Те са били винаги с руско население. Прочети историята на Русия и тогава ще се ограмотиш и ще спреш да пишеш глупости.Украина не може да има претенции a само да се съгласи.Колко ти плащат за да се пишат неверни факти??