Студената зима - новото оръжие на Русия срещу Украйна

Руснаците очакват, че студът ще подчини украинците
21 окт 2022 14:32, Нели Христова
130

Снимка: БГНЕС

Валентина губи дома си след обстрел по време на първата офанзива на Москва срещу Ирпин, покритото с борови дървета предградие, удостоено със статут на герой, защото застана между руските войски и Киев.

Сега руснаците отново са тук, за да си отмъстят, хвърляйки бомби върху електрозахранването на разрушените от битки домове. Това е част от кампания на Кремъл в цяла Украйна - да накара украинците да мръзнат, на прага на суровата зима, за да се подчинят.

"Ние ги мразим", казва Валентина пред The Times, когато тя, нейни приятели и децата им се срещнаха в парк с есенни дъбови дървета и докато правителството на Украйна умоляваше гражданите да намалят консумацията на енергия. "Предпочитам да замръзна тук, отколкото да оставя Русия да спечели сега, когато ги победихме преди“, добавя тя.

Повече от 40% от енергийните съоръжения на Украйна бяха изведени от строя след десет дни удари с дронове и ракети, насочени към електроцентрали и други комунални услуги, част от новата военна кампания на Русия за унищожаване на електрическата мрежа на страната с наближаването на зимата. Повече от 1100 украински градове и села останаха без електричество и вода след атаките - от Суми на север до Лвов на запад и Зафорижие на юг.

Правителството в Киев призова вчера цивилните да ограничат драстично потреблението на електроенергия, за да помогнат на стотиците хиляди украинци без ток и вода. Президентът Зеленски каза, че правителството се подготвя "за всички възможни сценарии с оглед на зимата".

В Киев, където имаше прекъсвания на електричеството през нощта, кметът Виталий Кличко помоли жителите да не включват електрически уреди от 7 сутринта до 23 часа, а предприятията да ограничат използването на екрани и осветени табели. "Дори малко спестяване и намаляване на потреблението на електроенергия във всяко жилище ще спомогне за стабилизиране на работата на националната енергийна система", каза той.

Ukrenergo, държавната енергийна компания, призова украинците да се уверят, че имат достатъчно вода, както и "топли чорапи и одеяла и прегръдки за семейството и приятелите си". Приятелите в Ирпин се събраха в парк, когато температурите паднаха от меките 21°C до 4°C.

"Тук е по-топло, отколкото вътре", признава Злата за мразовития жилищен блок, в който бяха принудени да се преместят, след като се върнаха в Ирпин през март и се оказа, че домовете им са разрушени. Голяма част от града все още лежи в почернели руини въпреки кампанията за възстановяване.

В старческия дом "Любов" в горите около съседна Буча персоналът се тревожи как да защити крехките си жители през зимата, тъй като прекъсванията на тока вече са често срещани. "Ще се сблъскаме с огромни трудности в близко бъдеще, когато стане по-студено", казва мениджърът Игор. "Купуваме генератори и дизелово гориво за резерв, но те са много скъпи и нямаме достатъчно пари."

Ирпин и Буча са сред застроените райони близо до Киев, които пострадаха най-много по време на първоначалното нахлуване на Русия. Но нещата са още по-ужасни в североизточната част на страната, нейният най-студен регион, където украински войници и работници току-що започнаха да възстановяват електропроводи, прекъснати от бягащите руснаци.

Много украинци бяха изненадани от яростта и откритата решимост на Русия да демонтира инфраструктурата на страната, въпреки че служители на разузнаването масово тълкуват този ход като признание за провала на Москва на бойното поле. Новата кампания идва, след като руските войски бяха изтласкани от част от североизточна Украйна около Харков и след като руските служители се евакуират от окупирания южен град Херсон.

Андрей Гурульов, пропутински депутат, каза пред руската държавна телевизия, че унищожаването на електропреносната мрежа на Украйна ще предизвика "вълна от бежанци към Запада, защото е невъзможно да се оцелее".

"Липсата на ток означава липса на хладилници, липса на канализация. Седмица след спирането на тока, Киев ще плува в лайна, извинете за израза ми", злорадства той. "Ще има ясна заплаха от епидемия."

Вчера беше ред на индустриалния роден град и роден дом Зеленски, Кривий Рог, да потъне в мрак. Руските ракетни удари повредиха електроцентрала и друго енергийно съоръжение, прекъсвайки електричеството в града с население от 600 000 души. Освен че е дом на комика, който стана военновременен лидер на Украйна, Кривий Рог е дом на няколко големи металургични фабрики, които са ключови за икономиката.

Валентин Резниченко, губернатор на Днепропетровска област, нарече щетите "сериозни" и предупреди жителите да не бързат да включват уредите, когато захранването бъде възстановено. "Сега всеки светещ бизнес знак, билборд или пералня може да доведе до сериозни аварийни спирания", предупреди той.

Докато Украйна се бори да защити инфраструктурата си, военни лидери предупредиха за "нарастваща" заплаха по северната й граница от нови съвместни руско-беларуски сили. Беларус беше ключов плацдарм в първоначалната инвазия.

"Агресивната риторика на военно-политическото ръководство на Русия и Беларус се засилва", каза заместник-началникът на Генералния щаб на украинската армия Алексей Громов. "Заплахата от възобновяване на настъплението на руските въоръжени сили на северния фронт нараства".

Вслушвайки се в призива да прегърне семейството си, тази седмица Людмила напусна дома си близо до беларуската граница и отиде в Ирпин, за да остане при дъщеря си Валентина. Тропайки с крака в парка, тя можеше да измисли една благословия, която зимата ще донесе. "Скоро дъждовете ще превърнат цялата граница в гъста кал", засмя се тя. "Те никога няма да преминат оттам."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
ИМАМЕ СИ ГОСПОДАР !! преди 1 година
НЕ,НЕ СТУДА НЯМА ДА ВИ ПОДЧИНИ,НИЩО НЯМА ДА ВИ ПОДЧИНИ ДОКАТО НЕ ВИ КАЖЕ ГОСПОДАРЯ. МАЛКО СА ВСЕ ОЩЕ РАЗРУХАТА,ЖЕРТВИТЕ ,ИЗТУЩЕНИЕТО , СТАВА ВЪПРОС ЗА РУСИЯ ,ЗА УК ТЯХ НЕ ГИ Е ГРИЖА ,ВАЖНО Е КАКВО СЕ СЛУЧВА С РУСИЯ.*** ТЯ ЯКО МАЙ СЕ ПРЕДСТАВЯ И ЗА СЕГА КРАЯ НЕ СЕ ВИЖДА. ТАКА ЧЕ ДА НЕ ВИ ПУКА .ТОВА НЯМА ДА ВИ ПОДЧИНИ . ВИЕ ИМА НА КОО ДА СЕ ПОДЧИНЯВАТЕ.
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за тези които не искат да помнят и по младите при любимият за някои соц и неразрушимата дружба с ссср и евтините тогава енергоносители в България имаше редовно режим на тока.
101
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами прадавайте се и си живейте добре като в УССР. Лошо ли ви беше тогава?
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гадни долни Укри
99
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изверги! Иде възмездието за лудите джуджета!
98
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 120 не знам дали се дрогира но системно пише със някаква злоба и омраза. Аз за това имам резерви към украинците.
97
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че това за някаква Валентина си е пълна глупост и измислица. Защо го правят не знам но не им вярвам. Това са лъжи.
96
3
 
6
 
! Отговори
Грета Тулумберг преди 1 година
Зима няма! Има глобално затопляне! Не го ли усещате?!
95
14
 
7
 
! Отговори
Кекъл преди 1 година
Каква зима бе? Те руснаците нямат пари дори за екипировка на собствените си войници. Плюс това никой не напада Русия, че зимата да им бъде коз, точно обратното, зимата ще е на страната на украинците!
94
27
 
15
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Трябва да си безсъвестен психопат,за да одобряваш такова извращение,такъв вандализъм от страна на руските варвари и техното диктаторче.Срещу кого воюват?Срещу децата и старците в старческите домове-да стоят на студено.Два пъти ги помляха украинците.Първият път до Киев,без помощ от никого.Смляха ги от бой,станаха за смях азиатските варвари.Втория път ги подгониха до Харков.Голямо бягане беше.Третият път ще е краят за Джуджето.
93
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ами нали искаха да са европейци? Ще стоят на тъмно, студено и гладно точно като в ЕС ! Четито !" Хаха, чакай да стане в Европа, по скоро в Русия. Ония немат вече леб да ядат с тая избушена икономика. Честито.!
92
9
 
15
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Свободата изисква жертви. Не е за страхливци, дето за две цепеници си обръщат четирибуквието, че сакън, да не настинат :) Смешни български лигльовци. Много малко мъже има в по-старото поколение, а обиждате младите. Точно младите грам не им пука, дали ще стоят на студено. Вие сте тези, които хленчите за всяка една простотия и я превръщате в страшна венецуело-турска драма. Срам. Женчовци.
91
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всяка година идва зима след това пролет и така нататък.да не би украинците да са живели досега в африка руснаците да не би да воюват у дома край печката.
90
18
 
23
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Ами нали искаха да са европейци? Ще стоят на тъмно, студено и гладно точно като в ЕС ! Четито !
89
7
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Герги. Едва ли има смисъл на обяснявам на полуграмотен илитерат като Вас, какво подкрепям. Разбира се че, съчуствам на населението на Йемен. Там има жестока хуманитарна криза и хора умират от глад. За разлика от Вас помня и как стартира кризата в Йемен. Бунтовници подкрепяни от Иран превзеха столицата Сана. И тогава и сега агресора е един антихуманен режим , налагащ интересите си със сила. Незнам защо полуграмотните копейки непрекъснато дават примери с Йемен и какно общо има това с Украйна
88
15
 
21
 
! Отговори
До авторката преди 1 година
Студената зима не е оправдание несполуките на Укровермахта на Източния фронт. На крива ракета космоса и пречи. Сякаш руската армия воюва при друг(по топъл климат) ?! А на феновете на Степан Бандера отдавна им казвах, че трябва да почетат повече историите на Наполеон Бонапарт и Адолф Хитлер ! Те поне стигнаха до Москва (единият дори влезе) но накрая руското знаме се вееше в Париж и Берлин. А нещастните бандеровци превзеха едно предградие на Красньи Лиман и мислят че са разбили Русия ?! Боже мой..
87
4
 
15
 
! Отговори
Сталинград филм 1993 преди 1 година
Гледайте немския филм Сталинград от 1993 г ще научите много нови и интересни неща за Русия и най-важното филмът е немски и не може да се оплачете, че е пропаганда.
86
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зимата била "оръжие". А гравитацията, въртенето на небесните тела?
85
3
 
20
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Да. Досега в Украйна не е имало зима :)
84
10
 
23
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Студената зима може да изплаши Сенегал, но не и Украйна...