Рисковете от ескалация на конфликта между Русия и Украйна са много високи

Според Николай Младенов, няма възможност за скорошно спиране на войната
23 окт 2022 13:05, Петя Славова
135
 Рисковете от ескалация на конфликта между Русия и Украйна са много високи
Снимка: БГНЕС

Рисковете от ескалация на конфликта между Русия и Украйна в момента са много по-високи, отколкото в началото на военните операции. Това каза пред БНР Николай Младенов, член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики и генерален директор на Дипломатическата академия в Абу Даби, бивш министър на отбраната и на външните работи, бивш специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес.

В отговор на въпрос за прогноза дали е възможен близък край на военните действия между Русия и Украйна Младенов каза, че не вижда такава възможност. По думите му в момента вниманието трябва да се фокусира върху хуманитарната криза, която се налага в Украйна със загубата на 30 процента от електропреносната им мрежа, да се намерят възможности за деескалиране на конфликта в определени точки, да се потърсят възможности за връщане на пленници от двете страни, да се потърсят всякакви опции за малки пробиви в конфликта преди да се търси голям пробив за решаването на военните действия.

Другата плоскост е търсенето на голяма сделка, която да намери решение за членството на Украйна в Европейския съюз и НАТО, да намери решение на връщането на анексираните територии, търсене на някакво решение, което да успокои международното положение. Засега не виждам никаква перспектива, виждам случайна или целенасочена ескалация на конфликта, допълни Младенов. По думите му са необходими много по-внимателни и премерени действия от страна на България и на останалите държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Байчо преди 1 година
Е как няма да ескалира? На дипломатическия фронт или нищо не се прави или не е достатъчто.Наливат се милиарди и въоръжение щото само това бил начина да се спре агресора....добре де ,ама видно е до момента е , че агресора явно е отсъствал от тия уроци по военно дело и пет пари не дава за подобна тактика. В резултат на това войната се засилва,без никакви изгледи да спре някак си. Едните искат едно,другите искат точно обратното за да спрат боевете и резултат нулев.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хрантутник
41
4
 
5
 
! Отговори
НАТО-Стандарт преди 1 година
Не, профан.. Голата истина е, че подкрепяме Украйна защото е жертва на чужда агресия, защото подкрепяме свободата и демокрацията. Другата истина е, че в Укрйна има война, само заради имперските желания на раша.
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голата истина е, че подкрепяме Украйна само защото ЕС и САЩ настояват за това. Другата истина е, че в Укрйна има война, само заото ЕС н САЩ я подкрепят. А ние къде сме? На телефона за инструкции.
39
4
 
4
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Е как да спре конфликта, като ЕС и "отбранителния" съюз НАТО гасят пожар с бензин и с малоумието на лидерите си тласкат света към ядрена война и то за втори път
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го пущаите тоя в България.Още като слезе от самолета и ще извика:-"да дойдат танковете,като вуйчо си",гиди гнида проклета.Цял живот е по перваза и с нищо не е допринесъл в полза на България а само на родата си.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го пещаите тоя в България,ще извика. Още като слезе от самолета и ще извика:-"да дойдат танковете,като вуйчо си",гиди гнида проклета.Цял живот е по перваза и с нищо не е допринесъл в полза на България а само на родата си.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го пушачите тоя в България, ще извика:-"да дойдат танковете,като вуйчо си" гиди гнида проклета.
35
5
 
4
 
! Отговори
НАТО-Стандарт преди 1 година
Какви рискове, тя войната свърши. Чакаме заключителната церемония в Хага.
34
5
 
10
 
! Отговори
Обява преди 1 година
Продавам пералня втора употреба,упътването е на украински. За справка-Альоша Незнайния Освободител.
33
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е НАТО да удари Москва и войната ще свърши. Змията ще е без глава.
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се бием до последния бурят!Ясно ли е?Владимир Путин.
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПУТИН Е АНТИХРИСТА
30
6
 
7
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Тоя приказва глупости! Каква сделка за членство на нацистите в НАТО и в ЕС - изключено е!!!
29
2
 
11
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
За голямата сделка с членството на Украйна в НАТО може да стане само ако и Русия стане член на НАТО,като и се признае гепенето за нейно.Иначе Русия няма да стане член на НАТО и няма да има голяма сделка,а голям конфликт,в който ние ще гледаме как се млатят с ракети НАТО и Русия,а само ще гледаме,тъй като няма цели у нас заради които да ни млатят.Е,ще станем малко по-радиоктивни и ще си мечтаем като по филмите да станем Х-хора.
28
8
 
9
 
! Отговори
тя преди 1 година
"Високи " ще са като захранвате киевската хунта !
27
13
 
11
 
! Отговори
аз преди 1 година
Има и по-просто решение. Русначата се изтеглят от Украйна, спират огъня и изплащат репарации!
26
4
 
8
 
! Отговори
до ВЛАДО преди 1 година
Това може да се случи само когати ти се откажеш от кухнята си в полза на наглия ти съсед, който в момента се е настанил там през прозореца и я ползва освен всичкото и като тоалетна.
25
3
 
10
 
! Отговори
Грездей преди 1 година
Янките ще се опитат да уредят Зеленчука на възлов пост в бъдещия кабинет, след като Паси и Плевнята са продукти с изтекъл срок на годност.
24
6
 
12
 
! Отговори
.... преди 1 година
малоумния зелен наркоман, иска да взриви *** бомба на територията на Украйна за да спровоцира Русия, това е мини вариант на ядрена бомба с експлозив. После радиацията ще се плъзне навсякъде ще стигне и до България.Консулирал се със своите господари, от Британия да му доставят материали за бомбата..