Рисковете от ескалация на конфликта между Русия и Украйна са много високи

Според Николай Младенов, няма възможност за скорошно спиране на войната
23 окт 2022 13:05, Петя Славова
135
 Рисковете от ескалация на конфликта между Русия и Украйна са много високи
Снимка: БГНЕС

Рисковете от ескалация на конфликта между Русия и Украйна в момента са много по-високи, отколкото в началото на военните операции. Това каза пред БНР Николай Младенов, член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики и генерален директор на Дипломатическата академия в Абу Даби, бивш министър на отбраната и на външните работи, бивш специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес.

В отговор на въпрос за прогноза дали е възможен близък край на военните действия между Русия и Украйна Младенов каза, че не вижда такава възможност. По думите му в момента вниманието трябва да се фокусира върху хуманитарната криза, която се налага в Украйна със загубата на 30 процента от електропреносната им мрежа, да се намерят възможности за деескалиране на конфликта в определени точки, да се потърсят възможности за връщане на пленници от двете страни, да се потърсят всякакви опции за малки пробиви в конфликта преди да се търси голям пробив за решаването на военните действия.

Другата плоскост е търсенето на голяма сделка, която да намери решение за членството на Украйна в Европейския съюз и НАТО, да намери решение на връщането на анексираните територии, търсене на някакво решение, което да успокои международното положение. Засега не виждам никаква перспектива, виждам случайна или целенасочена ескалация на конфликта, допълни Младенов. По думите му са необходими много по-внимателни и премерени действия от страна на България и на останалите държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
12
 
7
 
! Отговори
До27 преди 1 година
А недей ми обяснява даже глада в Русия още сега настъпва със страшна сила.
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русофилчо: глад и мизерия в Русия? Та там 90% е местно производство. А В ЕС няма да има ДИЗЕЛ, да ти обясня ли какво се прави в него?
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахах членство на Украйна в НАТО и връщане на анексираните територии... Тафров спри наркотиците!
20
18
 
8
 
! Отговори
Русофилчо преди 1 година
Забрави да каже новата хуманитарна криза тепърва предстой и тя ще е в Русия.Зимата там ще настъпи тотален глад и мизерия.
19
11
 
18
 
! Отговори
ВЛАДО преди 1 година
Просто решение Украина се отказва от НАТО и териториите които не контролира в момента и войната спира
18
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се бием до последния украинец ! Ясно ли е ! Бай Джо Байдън !
17
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е държава без гражданско общество. Никога не е имала. Корупцията я прояжда Част от гражданите и . Търсят всякакъв начин да забегнат . Други се пропиха и поболеха. Луди оцеляват , като се правят , че им е добре в диктатурата. Решението им е да избият комплект за малоценност да са във война постоянно.
16
3
 
9
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Ето защо БСП губи електорат. Заради такива индивиди, като този. Нищо лично, може да е много образован, с владеене на много чужди езици, но хора, той като външен министър първи отиде да легимитира нацисткия режим в Украйна след Майдана. И сега нещо витиевато говори за Украйна, за ЕС и за НАТО.
15
7
 
11
 
! Отговори
А преди 1 година
от:Ние сме прокопсали той за укропитеците се е загрижил.В НАТО в ЕС помощи оръжие ,че горките нямали ток.Ще си върнем настройките от Виденовата зима.Тогава да ви е яка гъзинА.
14
3
 
16
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
Този о-х-л-ю-в от къде изпълзя. Подушил е, че поста на министър-председател е вакантен.
13
8
 
18
 
! Отговори
Германка до 19 преди 1 година
Никай в Европа не иска бежанци! Но като послешна колония приемаме всички след всяка война на САЩ! дойдоха от Афганистан, после Сирия, сега Украйна! Тук има милиони в Германия, много мъже! Но и жени..ВСИЧКИ са на социална хранилка! Даже на украинците им дадоха същите права като на немски граждани да поручават веднага хиляди евро социални помощи! Другите бежанци брюнети от Африка нямат такива права, но и те взимат пари. Чакам с нетърпение социалната система да се разпадне скоро, като дойдат още!
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя говори общи приказки и глупости
11
5
 
13
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Да стаа Ко ще ? Язе викам да са фърга атома веке ! Няаа ,А раним се бежанци ! Баа ги ! Хотелите на Слъчака са пълни! Ний да бачкаме и дъ плащаме данъци ! От кадя на кадя? Ама сопа жа играй !
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И този е прекарал половината си живот в лапане на английски *** в мазето на м5
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и ЕС спират да помпат пари и оръжие в Украйна..и войната свършва..Няма пари, няма война! Украйна от месеци е фалирала и свършила собствените си ресурси! Войната се поддържа изкуствено!
8
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Местото на Русия е от Магнитогорск на Изток.
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6. Няма как да спре войната. Първо защото в Крим стоят руски войници. Второ територията на Украйна е окупирана. Трето Русия държи огромна територия не населена и лошо управлявана по всички правила на цивилизацията . Европа е гъсто населена и то с бежанци.
6
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма възможност за скорошно спиране на войната? Ами спирате да дарявате пари и военни помощи на укритата - направо ги брой клекнали до две-три седмици. И хоп - войната е свършила. После ако махнете и санкциите срещу Русия - хоп, цените се нормализирали. Ама не оттърва на САЩ, нали? И на Англия не й оттърва. А в ЕС какво ни грее дали ще има Укрия или няма да я има? Нищо не ни грее. Ама плащаме милиарди и милиарди, ядем инфлация и ми3ерия...
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се намерят възможности за деескалиране на конфликта северно от Херсон.
4
0
 
12
 
! Отговори
Браво,експерте! преди 1 година
Те са във война от месеци.По-голяма ескалация от това накъде?!?