Йончева: На думи искаме край на войната, но в ЕП говорят и за ядрен конфликт

На България ѝ трябва правителство, което да не я вкара във военни действия
24 окт 2022 19:09, Анисия Иванова
365
Йончева: На думи искаме край на войната, но в ЕП говорят и за ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

"На думи всички се стремим към спирането на тази война, но дебатът в Европарламента не е за стратегия за спирането ѝ. Всеки ден чуваме думи за въоръжаване, а не за дипломатически преговори. Говори се дори за ядрена война, а не за европейска стратегия за спиране на войната. Преди месец попитах Жозеп Борел, който отговаря за външната политика на ЕС, каква е стратегията и въобще има ли ЕС стратегия за спиране на войната. Отговорът му беше доста изненадващ, че няма стратегия, а целта ни е да помогнем на Украйна. Това не е достатъчно", каза пред Елена Йончева, евродепутат от БСП в Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Накъде ни водите, дами и господа, накъде тласкате Европа? Тази Европа, за която се бориха поколения, за да живеем всички ние в мир. Защо чуваме всеки ден призиви за въоръжаване, а не за дипломатически преговори? Защо говорите за възможна ядрена катастрофа, а не за европейска стратегия за спиране на братоубийствения конфликт? Нима вече имаме европейски комисар на войната?!", заяви тя в изказването си преди дни в пленарната зала в Страсбург.

Тя каза, че разговорът в ЕП е само за оръжие, а не какви компромиси могат да бъдат направени, за да се постигне мир.

Още по темата
"Появяват се все повече гласове за търсене на компромис и спиране на това даване на оръжие, защото това очевидно не води до резултати. Даването на оръжие тласка войната напред. Какво означава пълна победа над държава, която има ядрено оръжие? Това е невъзможно и означава гибел за всички нас. Това не е политика", коментира още Йончева пред БНР.

По думите и от отделни страни в Европа все повече се чуват позиции, които изхождат от реалната политика.

Мнението на евродепутатката е, че с евентуално решение на 48-ото Народно събрание за предоставяне на оръжие за Украйна ще се официализира нещо, което и сега се прави: "Целта е чисто политическа - да се заемат определени политически пространства, ако има нови избори. Не мисля, че нещо ще се промени в българската политика или от развитието на войната в Украйна".

Елена Йончева изтъкна, че на България ѝ трябва правителство, което да не вкара страна във военни действия:

"Сценариите са много. В момента има ескалация на този конфликт. Желанията на политиците отиват на втори план и военната логика води нещата, оръжието си прекарва свой собствен път. Европа в момента не е във война, бъдейки във война".

Евродепутатката изказа оптимизъм по отношение на приемането на България в Шенген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде намесвате Путин? Тук две партии - ПП и ДБ на Ристо Бойкикев разсипаха държавата за 7 месеци и накрая кой е виновен - Путин! Нали сме в ЕС! Киро Простото тичаше през ден в Брюксел , а от САЩ докара един газов танкер на цена 200 млн.$! Ристо пък иска да подарим оръжие в 12 часа без 5 минути на Украйна и да влезнем във войната! С какво ще с бием бре, Ристо? С танкове на 40-50 години, за които нямаме и акумулатори и оръдия на 50-60 години! Ти луд ли си или нас ни смяташ за луди!
226
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинофилите са като дрогирани кр,етени......Има една зона в зрителното поле наречена ,.тъмна зона".За тия кре,тени Путин не съществува.Той е невидим в цялата тая каша.Един Запад,настървен до безумие , който си е наумил? да унищожи Русия .И Русия ,която всячески се стреми да запази мира.Едни украинци които искат да сринат ,,божествения " руски свят.Да се причислят към погибелния Западен свят.Или казано по просто му, да живеят зле отколкото добре.Просто , като комунистически учебник....
225
4
 
9
 
! Отговори
еленке преди 1 година
за да ти стане по-ясно защо представи си как огромен чапат дебел и крив ти влиза в тесното дупенннцее и ти вика така трябва така трябва, а ти трябва да го приемеш и да се радвашш и да си благодарна дори, ако така мислиш тогава ясно е трябва да има преговори
224
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам някои руски букви и ще ги заместя с български, Бърнард Шоу: "Демократия, ето воздушнъй шар, которой висит у вас над головами и заставляет глазеть вверх, пока другие люди, шарят у вас по карманом"
223
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам някои руски букви и ще ги заместя с български, Бърнард Шоу: "Демократия, ето воздушнъй шар, которой висит у вас над головами и заставляет глазеть вверх, пока другие люди, шарят у вас по корманом"
222
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
299 Искаш да кажеш "русофили". Вън, от България и ЕП.
221
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В много държави, има протести за повишаването на цените и срещу войната, но не ги показват медиите , ето днес е имало и в Румъния протести, не искат войски на НАТО и да плащат за украинците!
220
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
301 Улицата крие много потайности. Там се случват всички важни неща. Там работят и службите. Внимавай, като излизаш.
219
5
 
6
 
! Отговори
Йончев А. преди 1 година
На думи искаме край на войната, но този край да го сложи Украйна, не Русия !
218
5
 
9
 
! Отговори
F-off преди 1 година
Ленче, ядрената тема я подхвана твоя любим ***, не ЕС!!!!
217
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната мила ми Минке не може да спре докато Украйна не си върне ВСИЧКИ заграбени от фашистка Русия територии.А в същото време Русия трябва да бъде унищожена!! Не Европа и не Украйна започна тази война. Няма връщане назад.Такъв е живота. Смърт на Русия.
216
8
 
13
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Ленче ,комунистическо бо.луче,какво ще стане с пачките евро дето ги спести със съпартиеца ти Стани шев(ф), при ядрена война..Сбъдна се ,и твоята мечта за класиране в Европарламента.Обаче сега ти докривя защо западните ти колеги подскрежават Путин за ядрен конфликт.Какво ли си мислите ,,Тъкмо си оправихме живота ,то пък сега може и да се мре с тоя Путин ,,
215
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички американски агенти ще отидат на улицата.
214
6
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Защото с тероруси не се преговаря, другарке! Га искаш спиране на войната, оди при господаря си в Кремъл да го молиш да я спира! Днес да се даде част от Украйна, утре от Литва, после от Латвия, после от Молдова, после от Румъния, после от България, така ли да правим! Не да се въоръжаваме, да имаме силна европейска армия, та на терорусите да не им минава през ум да "анексират", а да им се мазним и да им даваме...Много си привикнала да се даваш, другарке!!!!
213
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саудитска Арабия и мюсюлманския свят вече минаха на страната на Русия, доларът като световна резервна валута се крепеше на споразумението м/у сащ и Сауд. Арабия, вече е във висящо положение, реалната инфлация в сащ е о/о 18 % -- колкото и тук в България, ха-ха, хи-хи ! Досега фризираха данните, но вече е невъзможно.
212
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма подписан мирен договор с япония от всв, същото нещо ще стане и с украйна, или ще бъде погълната цялата, или ще останат някакви части от нея, които ще бъдат неспособни да воюват повече каквито и помощи да получават от измисления запад. Но главната битка ще бъде срещу хегемонията на долара -- с установяването на валутата на брикс, базирана на златото и чието по-голямо количество ще бъде под контрол на брикс.
211
6
 
10
 
! Отговори
sd преди 1 година
Западът трябва да приключва по-скоро с недоубития плъх в кремъл. Слава на Украйна! дипломация с недоимперията на злото не може да има!!
210
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кухият бай дън е толкова далеч от реалността -- чул недочул за ядрено оръжие и отправя предупреждение към Путин -- никакво ядрено оръжие в украйна. Ха-ха, хи-хи ! Никой в Русия няма намерение да използва ядр. оръжие под носа си -- то е за сащ. Ако минат червената линия. А за украйна вариант тя да си върне територии просто не съществува -- ще бъде изпепелена с конвенционално оръжие.
209
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политици които ще дават оръжие на украйна -- директно трябва да им се режат гърлата. Ще бъде забавно.
208
10
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Аз мисля, че тази и такива като нея са петата колона. Войната няма да спре ако Европа каже. Войната ще спре, когато всички видят безмислието. А то винаги става със сила за съжаление на Путин трябва да се покаже, че няма да стане неговата чак след това преговори