Кръщелницата на Путин избяга в Литва, мина границата пеша

Готви ли се дело срещу Ксения Собчак?
28 окт 2022 19:29, Нели Христова
126
Кръщелницата на Путин избяга в Литва, мина границата пеша
Снимка: БГНЕС

Руската журналистка Ксения Собчак, дъщеря на бивш шеф на Владимир Путин, е избягала в Литва, съобщиха разузнавателните служби във Вилнюс, след като полицията в Москва нахлу в един от домовете й.

Известна медийна фигура в Русия, Собчак първо стана известна като водеща на риалити шоу, преди да започне кариера в журналистиката. Тя също се кандидатира за президент на Русия през 2018 г., ход, който според критиците й, е бил рекламен трик, целящ да помогне на Кремъл да създаде впечатление за конкурентни избори.

Тя е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, когото Путин по-рано определи като свой ментор. Говори се, че тя е кръщелница на Путин и макар това да не е потвърдено, дългогодишната й семейна връзка с руския президент е източник на недоверие сред части от опозицията.

Руските медии казаха, че Собчак е избягала от Русия във вторник вечерта, пресичайки границата между Беларус и Литва, след като е измамила руските власти, като е купила самолетни билети от Москва до Дубай през Истанбул.

На кадри от камери за видеонаблюдение, които циркулират онлайн, Собчак може да бъде видяна да покрива лицето си и да носи шапка, докато пресича границата с Литва пеша.

"Без съмнение, тя е в Литва... Потвърждавам факта", каза ръководителят на контраразузнавателната служба на страната Дариус Яунишкис пред местна радиостанция в четвъртък сутринта. Той каза, че Собчак е преминала границата с израелския си паспорт. Литва, Латвия и Естония въведоха забрана за влизане за руски граждани, притежаващи туристически визи миналия месец.

"Като израелска гражданка, с валиден паспорт, тя не се нуждае от виза и може да влезе в Литва и да остане тук до 90 дни", каза Яунискис.

Според руската държавна информационна агенция ТАСС службите за сигурност на страната са имали заповед да арестуват Собчак като заподозряна по същото наказателно дело като нейния медиен директор Кирил Суханов.

Съдът в Москва остави Суханов в затвора в сряда по обвинения в опит за изнудване за 11 милиона рубли (£154 000) на Сергей Чемезов, ръководител на руската държавна отбранителна корпорация Rostec и бивш генерал от КГБ, близък до Путин.

Собчак и прокуратурата не са коментирали официално статуса й в разследването.

Тя също не коментира движенията си, но каза в Telegram в сряда, че делото срещу Суханов е политически мотивирано и е свързано с нейния проект "Ostorozhno Media". Тя нарече ареста му "пореден пример за натиск срещу медиите".

Суханов е търговски директор на Ostorozhno Media, един от малкото останали новинарски проекти, опериращи в Русия, които критикуват Кремъл от началото на войната в Украйна.

Собчак предположи в Telegram, че арестът му е свързан с документален сериал за използването на изтезания в руските затвори.

Ако бъдат повдигнати официални обвинения, действията срещу Собчак ще представляват още една ескалация в репресиите на Кремъл срещу несъгласието, тъй като властите се стремят да стеснят още повече всяко място за критика в страната.

"Собчак винаги се е опитвала да седи и на двата стола", написа Александър Роднянски, виден режисьор от украински произход и дългогодишен приятел, в своя канал в Instagram в четвъртък, имайки предвид нейните журналистически материали, като същевременно е поддържала лични връзки с управляващия елит. "Това може и да е било възможно преди, но времената се промениха... И сега тя бяга от скалъпено дело срещу нея."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Мисля, че скоро така ще гледаме Шойгу и Песков на китайската граница, а Лавров ще замине "на лов" някъде в далечния Сибир !
90
4
 
2
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
Срам за баща си е Ксения. За баща и, Украйна е част от Русия. Предателите и мишките напуснаха Русия.
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арестът на нейния медиен директор Кирил Суханов бил свързан с документален сериал за използването на изтезания в руските затвори. Берлинският пациент е в руски затвор втора година, свободно ползва интернет и нито веднъж не се е оплакал от изтезания в руските затвори. Оплаква се само от карцера, където често го изолирали за нарушения на затворническия режим.
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тя е в Литва то ест на *** на географията се намира.....село, село, глухо провинциално задръстено село Литва.....................Тея там в Литва, Латвия, Естония са се наредили на опашка да ги изтребят включително и техни съюзници и опашката нараства" === За по-кратко ги наричам Трибалтийските умирати.
87
3
 
3
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
Ксения Собчак е точно толкова е руска журналистка, колкото аз съм ватман. Преди години тази петоколонна мошенничка се кандидатира за президентския пост в Русия като се кълнеше, че не притежава израелски паспорт. Преди дни мошенничката бе подгонена за злоупотреба с държавни средства в особено големи размери и избяга от Русия през Белорусия в Литва като представи на литовските граничари израелския си паспорт.
86
4
 
2
 
! Отговори
Нела на амбразурата преди 1 година
Аве на тая нела шорош ли й плаща директно заплатата? Куррра ли му смучче, за главен редактор ли я гласи? От къде тея гнусни пасквили от тоя либерастичен отпаддък?
85
1
 
3
 
! Отговори
путин - бегесоц преди 1 година
соца в беге ще издъхне след три хиляди тодини, толкова се е разпрострял, като раково образувание.Затова и сащ-мащ вече за нищо не ни слагат, само на оная си работа. Когато Ората сФанат, че ДС, Месе, наблъскани в общинските съвети, фирми-кръгове и икономически мафиоти трябва да бъдат изметени от градовете, тогава ще има берекет. Дотогава ще бъдат преследвани интелигентните, ще им скалъпват дела, ще ги гонят надалеч, ще ги убиват пряко и непряко, ще ги развеждат с жените им и други десарски способ
84
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намерила къде да бяга. В СССР. Литва е Бивша ССР. И там са комунисти и фашисти като тука.
83
2
 
5
 
! Отговори
демдеба преди 1 година
що ли се бягат от тоя путлерристкии рай бе как пък един не отида там да се засели кат е толкова хубаво
82
0
 
4
 
! Отговори
Чичо Танчо преди 1 година
Не е първа красавица, но става ако няма де да иде, ше я приютя.
81
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 97 ти гледай да не испускаш америколесби и еврогейте иначе ще умираш от глад кукло на конци такива кукклички се натягат като вашите управници на мериколезби
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая е известна като журналист и *** в инета имаше голи снимки натакива нищо не им трябва освен да напускат русия като березовски преди смърта си молеше путин да го приеми в русия да умре умря в англия дъщеря и с моба към путин да погребе баща си в русия путин и разреши. на такива корупционери да не се пускат в русия
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИстЕрията със заешката устна и по-гелемия и по-бял зъбен инплантант са наистина доказателство че е имала дука от устата, през хосоглътката , през синуса и директно в мозъка. От тази инциклопедия на анатомичнияБоклук иде всичкатамърсотия в мозъка й. Жалко можеше още по-зле да бъде.
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 88 Анонимен, дето написа "Еврейката избяга с документи за кон." грешиш Ялова кобила с разместени яйчници
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жената бяга защото кръстника и е изперкал.
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква кръщелница, като тя е еврейка?!
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврейката избяга с документи за кон.
74
1
 
2
 
! Отговори
Е? преди 1 година
Евре Ко ката избяга , с документи на кон.
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, известен си, всички те познават, бо покриваш си лицето и минаваш границата, дори да те търсят. Ти да видиш! Нещо никак не се връзва.
72
3
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЧЕТВЪРТА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ , ЕВРЕЙКА , ВИНАГИ ОТРИЧАЩА ЧЕ ИМА ИЗРАЕЛСКИ ПАСПОРТ , НЯМАЩА ПРАВО ДА Е ПРЕТЕНДЕНТ , .......СЕ ПОХВАЛИ ЧЕ Е НАПУСНАЛА РУСИЯ С ИЗРАЕЛСКИЯ СИ ПАСПОРТ !!! ИЗГОРЯ ЦЯЛАТА РУСКА ОПОЗИЦИЯ В ЛИЦЕТО НА КАСПАРОВ И НАВАЛНИ !!!