Кръщелницата на Путин избяга в Литва, мина границата пеша

Готви ли се дело срещу Ксения Собчак?
28 окт 2022 19:29, Нели Христова
126
Кръщелницата на Путин избяга в Литва, мина границата пеша
Снимка: БГНЕС

Руската журналистка Ксения Собчак, дъщеря на бивш шеф на Владимир Путин, е избягала в Литва, съобщиха разузнавателните служби във Вилнюс, след като полицията в Москва нахлу в един от домовете й.

Известна медийна фигура в Русия, Собчак първо стана известна като водеща на риалити шоу, преди да започне кариера в журналистиката. Тя също се кандидатира за президент на Русия през 2018 г., ход, който според критиците й, е бил рекламен трик, целящ да помогне на Кремъл да създаде впечатление за конкурентни избори.

Тя е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, когото Путин по-рано определи като свой ментор. Говори се, че тя е кръщелница на Путин и макар това да не е потвърдено, дългогодишната й семейна връзка с руския президент е източник на недоверие сред части от опозицията.

Руските медии казаха, че Собчак е избягала от Русия във вторник вечерта, пресичайки границата между Беларус и Литва, след като е измамила руските власти, като е купила самолетни билети от Москва до Дубай през Истанбул.

На кадри от камери за видеонаблюдение, които циркулират онлайн, Собчак може да бъде видяна да покрива лицето си и да носи шапка, докато пресича границата с Литва пеша.

"Без съмнение, тя е в Литва... Потвърждавам факта", каза ръководителят на контраразузнавателната служба на страната Дариус Яунишкис пред местна радиостанция в четвъртък сутринта. Той каза, че Собчак е преминала границата с израелския си паспорт. Литва, Латвия и Естония въведоха забрана за влизане за руски граждани, притежаващи туристически визи миналия месец.

"Като израелска гражданка, с валиден паспорт, тя не се нуждае от виза и може да влезе в Литва и да остане тук до 90 дни", каза Яунискис.

Според руската държавна информационна агенция ТАСС службите за сигурност на страната са имали заповед да арестуват Собчак като заподозряна по същото наказателно дело като нейния медиен директор Кирил Суханов.

Съдът в Москва остави Суханов в затвора в сряда по обвинения в опит за изнудване за 11 милиона рубли (£154 000) на Сергей Чемезов, ръководител на руската държавна отбранителна корпорация Rostec и бивш генерал от КГБ, близък до Путин.

Собчак и прокуратурата не са коментирали официално статуса й в разследването.

Тя също не коментира движенията си, но каза в Telegram в сряда, че делото срещу Суханов е политически мотивирано и е свързано с нейния проект "Ostorozhno Media". Тя нарече ареста му "пореден пример за натиск срещу медиите".

Суханов е търговски директор на Ostorozhno Media, един от малкото останали новинарски проекти, опериращи в Русия, които критикуват Кремъл от началото на войната в Украйна.

Собчак предположи в Telegram, че арестът му е свързан с документален сериал за използването на изтезания в руските затвори.

Ако бъдат повдигнати официални обвинения, действията срещу Собчак ще представляват още една ескалация в репресиите на Кремъл срещу несъгласието, тъй като властите се стремят да стеснят още повече всяко място за критика в страната.

"Собчак винаги се е опитвала да седи и на двата стола", написа Александър Роднянски, виден режисьор от украински произход и дългогодишен приятел, в своя канал в Instagram в четвъртък, имайки предвид нейните журналистически материали, като същевременно е поддържала лични връзки с управляващия елит. "Това може и да е било възможно преди, но времената се промениха... И сега тя бяга от скалъпено дело срещу нея."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
1
 
! Отговори
111 преди 1 година
До КАК КАКВО?И това къде?На козяк ле?
50
4
 
3
 
! Отговори
Петров преди 1 година
пред ембазито на краварите няма никой сал един христо иванов с протегната ръка за пари
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пред пасольството на Расия има опашка от желаещи да се изселят 1в Раша...
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен48. Спокойно. Настъпление ще има. Воденето на война с "Юруш" е руска военна тактика, защото не се държи сметка на загиналите войници. Затова и сега изстрелват ракетите си по граждански и инфраструктурни обекти, защото когато Украйна се пооборудва с по модерно ПВО руските ракети няма да струват много. Зима иде, а Русия е на икономическа загуба и промяна няма откъде да дойде. На пролет ще видим колко струват колхозниците и колко са останали/ Всичко това важи само "Ако Путин е жив".
47
4
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Коста Копейкин като му вдигнем мерака за националното предателство, за една вечер ще стане руски гражданин.
46
1
 
2
 
! Отговори
Човек с чувства преди 1 година
Извинете, вие защо не ме уважавате?Аз не съм ли човек ?
45
0
 
2
 
! Отговори
Човек с чувства преди 1 година
Живота е един !Живота е "любовник" на смърта!Живота е перла в короната на човечеството !Живота е измислен от висши сили и БОГ!Живота е ценност!Живота е съвкупност от много неща!В живота да важни здравето, любовта, финансите, секса, както и други неща!
44
2
 
12
 
! Отговори
АнтиЕвроЛибеРаст преди 1 година
Моля Митрофанова да разясни как може да се кандидатства за Руско Гражданство!
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До къде стигна контранастъплението?
42
5
 
19
 
! Отговори
КАК КАКВО? преди 1 година
ВСЕКИ ДЕН УКРАИНСКАТА АРМИЯ ПОЗОРНО ОСВОБОЖДАВА УКРАИНСКИ ЗЕМИ,А РУСКАТА АРМИЯ ГЕРОИЧНО БЯГА ПРЕД НЕЯ!
41
5
 
14
 
! Отговори
Логично преди 1 година
300 хиляди могилизирани,1 милион избягали .Това е истинското удобрение на режима на Путин в Русия.
40
1
 
8
 
! Отговори
Сидеров преди 1 година
Костадинов от ,,Възраждане" къде ли ще се скрие?
39
4
 
12
 
! Отговори
браво на САЩ! преди 1 година
Страхотно прецакаха Путин в Украйна, десетки хиляди загинали русофашисти, Русия е на колене, русофили вият на умряло. Просто кеф
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да де, ама с контранастъплението какво става, какво става с контранастъплението?
37
6
 
13
 
! Отговори
Очаквано преди 1 година
Котилото на Путин се разбяга от Русия.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак да припомним на некои писачи от форума, че последните месеци 250000 руски граждани с висше образование са напуснали помиярника Русия и 200000 мъже в разцвета на силите си са офейкали от Путинизма. А това вече са сериозни числа, особено тежестта на първото. Ефекта вече почна да се трупа и ще става все по голям до отприщване на лавината. За Путин вече няма печеливш ход. Само край реализиран от СВОИ или от Чужди / втория вариант е по цивилизован, но е край все пак/
35
4
 
10
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Никой не ще вече при жужи, само наште русофили твърдят че там било рай, сигурно защото мнението им се основава на впечатления от филмите на Мосфилм които следят по руските сателитни канали вечер докато сърбат пъpцyцата.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без съмнение, тя е в Литва... Потвърждавам факта", каза ръководителят на контраразузнавателната служба на страната Дариус Яунишкис - тоя литовец много умен! От два дни телеграм каналите показват видеото как влиза в Латвия пеша на граничния пункт и показва израелски паспорт.
33
0
 
5
 
! Отговори
КУР преди 1 година
Аз вече ще си пиша никнейма на стената и ще тръгвам.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вассерман: "Нито един вятърен парк, нито една слънчева батерия все още не е генерирала толкова енергия през целия си експлоатационен живот, колкото е изразходвано за тяхното производство". Има интересно видео в ютюб как Анатолий Вассерман обяснява на Ксения Собчак и още една тетка с нея смисъла на теоремата на Поанкаре.