МВнР: Не София, само и единствено Русия има отговорност за войната

Позицията на България остава в подкрепа на Украйна
10 ное 2022 12:55, Елка Василева
225
МВнР: Не София, само и единствено Русия има отговорност за войната
Снимка: архив, БГНЕС

По никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването на ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия. Това заяви заместник- министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи(МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството.

Още по темата
Изказването му е в отговор на журналистически въпрос относно изявлението на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Вчера Захарова каза на брифинг, че "Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения".

По думите на Коджабашев не е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава.

По отношение на вчерашното изявление на Захарова, мога да отбележа, че то напълно се вписва в пропагандната риторика на Руската федерация, и в този смисъл не представлява абсолютно никаква изненада със своите послания, заяви той.

Коджабашев припомни и думите на Захарова, че двустранните ни отношения са в най-ниска фаза и заяви, че изказването ѝ допълнително ескалира ситуацията. Двустранните отношение в действителност са в най-ниската си фаза. По същество сътрудничеството е прекратено, но това се дължи на започната война от Русия, която е в нарушение на Устава на ООН, на международното право и застрашава сигурността не само в региона, не само в Европа, а и на целия свят, допълни Коджабашев, цитиран от БТА.

Той изрази категоричност и заяви, че позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна. Кой е агресор и кой е жертва в тази война е безспорно, изтъкна той.

Коджабашев припомни още, че България многократно е участвала в призивите Москва да прекрати непредизвиканата си война, да изтегли войските и въоръжените си извън държавно признатите граници на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Основната вина всъщност е на Германия и Франция. Те бяха гарант за Минските споразумения, които 7 години не само че не бяха изпълнявани от Украйна, но и бяха нарушавани постоянно. Според тези споразумения, Украйна трябваше да гласува независимост за Донбас. Вместо това запада създаде една крайна и нацистка местна власт в границите на тези региони, които се гавреха и избиваха руското население. Нямаше как Русия да не се намеси военно след 7 години лъжи от страна на запада.
19
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пробвайте да избивате с години хора определящи се като турци в България да видим за колко време Турция ще ни помете. Другите държави да не са като нас бе да репресират техни хора в чужди държави и те да си мълчат като България за българите в бюрм? Браво на руснаците застъпват се за своите хора, нашите родажници дори не се застъпват за българите в България како остава за онези в чужбина.
18
2
 
7
 
! Отговори
Один преди 1 година
Ако същото нещо се беше случило по огледален начин в Мексико,то вероятно виновно щеше да е........Мексико.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1885 година....Шест години от както България е държава.Срмив почти няма .Генерали няма.И оръжието и подготовката е оскъдна.Но българина не се предаде.Беше готов да се бори с империи вековни като Османската.Като Руската .Като Сърбия разполагаща с армия и техника.Да изгори в бой.Но да не се предаде.По добре без държава.Но никога без дух и памет.
16
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да де ама Русия побегна от Херсон, когато нашето НС реши да изпрати въоръжение...
15
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 Ми ходи в Укропитекия и се бий за нацистите. Какво ни замесваш и нас нормалните, които не искаме да ни въвличат във война?
14
12
 
19
 
! Отговори
ЕВАЛА на преди 1 година
Костадин Коджабашев. Най накрая мъжко изказване.
13
22
 
16
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Войната е започната от ФАЩ и Нацикрайна американска подметкооо!
12
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветофилията в хор.
11
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5...Ще направя това което е написал номер 7...Ще се съпротивлявам до край.За това Украйна ще понесе своята жертва в утвърждаването.Както България 1885 година го е направила в Сръбско българската война.И с това заслужи уважение А не се предаде на сърби и турци и руснаци.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе тия смешшници мълчат пред бюрм като колхозници пред Сталин.
9
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един нормален от служебните евала
8
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ние налагаме санкции, после да сме приятелска държава. За Укропитекия пет пари не дава, а, който толкова я обича да ходи да ги оправя, нямам проблем с това.
7
18
 
24
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Браво, бе!!! Имало и мъже с тoпки в тази държава!! Изключително точно и в десетката изказване! НЯМА КАК БЪЛГАРИЯ ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ВОЙНА ПРИЧИНЕНА ОТ РУСИЯ!!!! Филчета. Още веднъж, адмирации за този доблестен МЪЖ!
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Русия , наследница на монголите традиции, единствения изход от кръвопролитие и изтребване на нападнато от самата нея жители е да се предадат.Вината е единствено на жертвите че не слагат оръжие и не се предават Така е била съдбата на голямата и непокорна Сребърна България.А Московците по онова време са се предали и станали васали на Чингис хан.И така са оцелели.А българите с се защитавали до смърт.
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коч ли си Кожух ли си не те знам и не ме интересуваш ама няма ограда на границата ,МВР спи ало апаши масови битова престъпност ,дрога масова ,армия няма един свестен самолет няма ти си тръгнал други да им даваш акъл.Коч ли си Кожух ли си ей заради текива като теб спирам да плащам данъци да го знаеш официално .
4
15
 
21
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ти какво искаш бе ? Теб ако те обградят с ракети от всички страни - ще оставиш ли да те тричат или ще направиш нещо ?
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия сяда на масата за ядене .Започва само тя да *** и тъпче.И призовава другите да се спрат.Щото е прияла.Казва. ..спрете се най после , че вече не мога да понеса .А вие сте виновни за това
2
22
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната калинка, която повтаря като папагал продиктуваното от Козяк.
1
22
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия започна войната и няма как да иска друг да я спре.Набити си го русофилски Ко...та