Колко са платили руските региони за войната?

Властите са успели да мобилизират по-малко хора, отколкото е поискал Путин
12 ное 2022 21:55, Йоана Цонева
72
Колко са платили руските региони за войната?
Снимка: БГНЕС

На 19 октомври руският президент Владимир Путин инструктира ръководителите на регионите да подкрепят мобилизираните и техните семейства. Както е установила руската медия "Важни истории", субектите са отпуснали най-малко 12,8 млрд. рубли за подкрепа на мобилизираните и общо над 22 млрд. рубли за подкрепа на войната в Украйна. Това е съпоставимо с разходите на малък регион за една година. Как войната продължава да изсмуква пари от руските провинции?

Мобилизирани са по-малко от планираното?

Още преди заповедта на Путин някои регионални власти обявиха, че ще изплатят еднократна сума на мобилизираните мъже и техните семейства. Длъжностните лица сами определят сумата - от 50 000 рубли в Костромска област до 300 000 рубли в Сахалинска област. Това е най-голямото перо от разходите за мобилизация. Успяхме да намерим такива разходи в 26 региона и те отпуснаха 11 милиарда рубли за тях.

Отпуснатите средства няма да са достатъчни за всички мобилизирани хора, които е планирано да бъдат изпратени на фронта. Това може да е индикация, че принудителната мобилизация не е била толкова успешна, колкото са се надявали властите (в противен случай би трябвало да се предположи, че липсващото финансиране е дошло от някакъв неразкрит източник или че властите директно предвиждат непълно изплащане на парите, обещани на мобилизираните хора).

Например Калужката област плаща на всяко мобилизирано лице по 100 хил. рубли, а бюджетът предвижда 131,8 млн. рубли за това. Това означава, че тези пари ще бъдат достатъчни за заплащането на 1318 военнослужещи. Това е наполовина по-малко от планираното: военният комисар на Калужска област заяви, че регионът иска да набере над 2500 души.

В Смоленска област отпуснатите средства ще стигнат само за заплащане на 800 души, които са били призовани в армията; в Тамбовска област тази цифра ще бъде 947. Това е няколко пъти по-малко както от плановете на властите, така и от оценките на независимите медии. Според военния комисар на Тамбовска област регионът е трябвало да мобилизира около 1% от хората в резерва (1600 души, а парите са били достатъчни за 947), а Mediazone изчислява, че в Смоленска област са мобилизирани 1800 души (парите са били достатъчни за 800) въз основа на данни от регистрацията на браковете.

Съдейки по данните за плащанията, "частичната мобилизация" е била успешно проведена в Иркутска област. Регионът е отделил 540 милиона рубли за плащания, което е достатъчно за 5400 мобилизирани души при план от 5000. Също така Адигея, Марийска област, Мурманска и Саратовска област трябваше да наберат обявения брой наборни войници.

Още сега в цялата страна мобилизирани хора се оплакват от проблеми с плащанията. Заради това чувашките новобранци вдигат бунт и искат обещаните от Владимир Путин 195 000 рубли. Властите в Чувашия не са предложили на наскоро мобилизираните мъже еднократна сума, а вместо пари, трябва да им се предложи частично възстановяване на сметките за газ, безплатна храна за децата и други придобивки. Губернаторът Олег Николаев заяви, че в регионалния бюджет за тази цел са предвидени 400 млн. рубли, но финансовият министър на републиката опроверга тази информация: според него регионът разполага само със 100 млн. рубли. Според портала "Електронен бюджет" към 1 ноември в бюджета на Чувашия няма отделни разходни пера, свързани с мобилизацията.

След публични скандали мобилизираните хора понякога успяват да получат плащания от региона. В Омска област новобранците записаха видеоклип, в който се оплакват от липса на пари и трудности с отпускането на заеми, след което губернаторът на областта Александър Бурков заяви, че властите не са успели да отпуснат надбавки на мобилизираните "предвид някои бюджетни проблеми". Според него дефицитът в регионалния бюджет е повече от 13 милиарда рубли, а чиновниците не разбират откъде ще се плащат заплатите.

В края на краищата Омска област все още отделя 300 милиона рубли - по 100 хиляди на всеки от хората, които са били призовани. В интерес на истината, плащанията вървяха бавно: по данни от 22 октомври регионът е похарчил само 28,9 млн. рубли, т.е. само 289 военнослужещи са получили плащания (властите заявиха, че планират да изпратят 1% от военнослужещите, т.е. 3172 души). По данни на Mediazona в региона са били мобилизирани 8200 души. От 1 ноември регионът е отпуснал 700 милиона рубли за плащания, което е достатъчно за 7 хиляди души. - Бележка на издателството). Губернаторът заяви, че е бил "принуден да постави остро въпроса за забавянето на плащанията към мобилизираните жители на Омск" и "даде 48 часа за решаване на проблема". Седмица по-късно сумата, отпусната за плащания, нарасна на 700 милиона евро, а 440 милиона от тях вече са изразходвани, показва порталът на електронния бюджет. По този начин са мобилизирани най-малко 4400 души в региона.

Същото се случи и в Пермския край: два дни след като мобилизираните хора бяха недоволни, губернаторът им отпусна еднократно плащане от 100 хил. рубли - за целта от регионалния бюджет бяха отпуснати 342,8 млн. Парите са достатъчни за 3428 души.

Милиони за храна, ваксинации и оборудване

"Важни истории" установи, че досега само 33 региона са публикували данни за мобилизационните разходи, а са заделили за тях общо 12,8 млрд. рубли. Освен за еднократни плащания на мобилизираните, регионите харчат пари за топла храна и образование за децата на новобранците, за транспорт и медицински грижи. Владимирската област например е отделила 8 млн. рубли за изпращане на новобранците в центрове за военно обучение и на фронта, а Оренбургската област планира да похарчи 4,2 млн. рубли за ваксинация на новобранците срещу хепатит А, пневмококова инфекция и коремен тиф.

Регионите не са склонни да правят разходи за оборудване, храна и настаняване на мобилизираните лица. "Важни истории" неведнъж е съобщавал, че властите не са успели да настанят хората по подходящ начин и да им осигурят екипировка: гражданите е трябвало да купуват униформи със собствени средства. Същото се потвърждава и от публикуваните финансови данни: само три субекта са докладвали за разходи за тази цел. В Орловска област например мобилизираните хора ще получат комплекти от платове, за които ще бъдат похарчени 32 милиона рубли. Със средствата от региона на мобилизираните хора ще бъдат предоставени раница, камуфлажен костюм, ботуши, наколенки, термобельо, чорапи, хигиенни продукти, фенерче, мултифункционален инструмент и турникет за спиране на кръвта, както и спален чувал.

Иркутска област е заделила 101,8 млн. рубли за "придобиване на облекло и оборудване", а Саратовската областна власт - 99,8 млн. рубли за храна и "осигуряване на оборудване и материални ресурси за сборните пунктове на мобилизираните мъже". Междувременно жителите на Иркутска област неведнъж са съобщавали, че са принудени да дават част от заплатите си, за да подпомогнат мобилизираните войници, а самите наборници се оплакват от лоши условия на живот и хранене: според тях им се налага да спят на стълбите и да ядат суха елда.

В някои региони не се предвиждат отделни разпоредби за разходите за облекло. Властите на Марийска област, Калмикия, Вологда и други региони купуват дрехи за мобилизираните войници, но в бюджетите им не са посочени съответните разходи. Договорите за закупуване на униформи бяха подписани и от Ставрополския край. В регионалния бюджет са предвидени близо 680 млн. рубли за "изпълнение на мерки, свързани с призоваването на граждани за служба в частична мобилизация", но не се посочва каква част от тази сума ще отиде за оборудване на мобилизираните и каква - за други нужди.

Разходите за война - равни на бюджета на малък регион

Войната продължава да отнема средства от регионалните бюджети. "Важни истории" вече разказа как руските субекти са харчили за сражаващите се в Украйна още преди обявяването на мобилизацията: почти пет милиарда рубли са били похарчени за обезщетения на опечалените семейства и за подкрепа на доброволците и военнослужещите на договор. До ноември тези разходи достигнаха 9,7 милиарда. Ако ги прибавим към разходите за мобилизация, ще се окаже, че само в 50 региона (където има данни) местните власти ще похарчат поне 22,6 милиарда рубли за войната - и това без да се вземат предвид разходите за възстановяване на окупираните територии, които също се поемат от регионите. Тези пари са сравними с бюджета на малък руски регион: Калмикия е похарчила 22,3 млрд. евро за цялата 2021 г.

Очевидно това не са всички пари, които руските региони харчат за войната. Успяхме да открием такива разходи само в 50 субекта, а в останалите не са отделени разходи, свързани с мобилизацията, като отделни позиции. Всъщност цената на войната за регионите е много по-висока: повечето от тези разходи са скрити в други позиции и е трудно да се разбере реалната им стойност, обясняват експертите, анкетирани от "Важни истории".  

Според тях 22,6 милиарда рубли не са много в мащаба на цялата страна: общите разходи на регионите за годината достигат 17 трилиона. Въпреки това за субектите може да се окаже трудно сами да намерят допълнителни средства. Финансирането на мобилизацията е непредвидена мярка, на която местните власти не разчитат. Те се надяват на компенсации от федералния бюджет, но Москва все още не е обявила централизирана подкрепа за регионите, поне публично.

Докато чакат помощ от центъра, субектите търсят необходимите средства за мобилизация по всички възможни начини. Някои от тях събират пари за войната от служителите на местните предприятия и администрации на доброволна и задължителна основа - тези разходи е трудно да бъдат изчислени. В Хабаровския край например държавните служители са принудени да дарят между две и шест хиляди рубли за военните действия в Украйна, а държавните служители в Тулска област са заплашени с уволнение, ако откажат да дарят средства. В Забайкалския край местните власти изрично заявиха необходимостта от дарения. Според Татяна Цимпилова, заместник-председател на регионалното правителство, всички културни институции в региона "ще преминат от развлекателен формат към морално и патриотично възпитание", а служителите им ще трябва да дават дневните си заплати на военните.

Освен това парите ще бъдат изразходвани от резервните и извънбюджетните фондове. Губернаторът на Курска област Роман Старовойт заяви, че общият размер на разходите на региона от бюджетни и извънбюджетни източници за "цели, свързани със СВО", е надхвърлил един милиард рубли. Според ръководителя на Ставрополския край Владимир Владимиров само за мобилизация регионът е похарчил повече от 2,2 милиарда рубли.

Друг начин за намиране на допълнителни средства е да спестявате пари. Всеки трети регион вече е решил да намали разходите за новогодишните празници, за да помогне на мобилизираните, изчислява "Комерсант". Кметът на Новосибирск Анатолий Локот заяви, че градът ще може да отпусне още 25 млн. рубли за подпомагане на воюващите в Украйна и техните семейства. Ръководителят на Република Коми Владимир Уйба решава да спести от социалните и медицинските си нужди, за да си купи тоалета. По-късно пресслужбата на правителството на републиката обеща, че социалните задължения към жителите й ще бъдат изпълнени в пълен размер.

Докато регионите се опитват да съберат средства, за да подкрепят мобилизираните, федералният бюджет разполага с достатъчно средства за продължителна война. "Важни истории" обяснява, че Русия все още има достатъчно пари, за да води войната: военните разходи са се увеличили, но не катастрофално, а бюджетът все още е на излишък, въпреки санкциите и падащите цени на петрола. В дългосрочен план обаче разходите ще продължат да се увеличават, а правителството ще намали разходите за неприоритетни дейности. Това означава, че за регионите ще бъде трудно да получат допълнителни средства от бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
5
 
! Отговори
Чоки боки преди 1 година
Тези сумички ще им се видят топла супа сравнено със репарациите които поколения напред им предстои да изплащат на Украйна
43
0
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Е нищо де нали всичко е за родину за сталину за путину важно е да върви месомелачката за *** а колко сирачета остават след тях не се брои
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е пътник.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гледам и си мисля. Ти си описал себе си бе човек едно към едно.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния колега подкрепям те но не мога да ти сложа лайк не знам защо.
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
днеска лъжи утре лъжи други лъжи от ден на ден дъжите ви растат за да убедите народа че русия са агресори окупатори и накрая спечелихте и сами станахте нео нацисти без да искате и ги подкрепята не съм чел от вас статии за донбас че народа там е измъчени от укропите че има стотици деца убити
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой колко е платил идея нямате. Можем от вас най-много да разберем какъв тип пропаганда ви е заръчана за седмицата.
37
7
 
7
 
! Отговори
Извод преди 1 година
Затова,защото Русия е най богата държава в света, тя ще издържи десетина години. После ще рухне и цар Путин Къси Първи Отровителят ще бъде проклинат и от руснаците.
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе само глупости сте написали от къде сте измислили тези цифри за мбилизираните се плаща 205хил.рубли едина тарива за всички Д.олни и Г.адни медии защо лъжите русия има пари и плаща донясате на бг народ едни лъжи дано да ви исъхнат ръчичките за ваще пропаганди говорете иститата
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Украина? Колко струва на Европа издръжката на "бедните" украинки по курортите? А колко пари им наляха като помощи, оръжия... Какви загуби (икономически) търпи Европа?
34
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Дреме ми за Русия. Кажете България колко плати.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата дивотия в Русия идва от такива като тая с флагчето. Щом на другите им харесва такива да ги тормозят от 100 години си го заслужават.
32
3
 
7
 
! Отговори
Гледам и си мисля преди 1 година
Таза на снимката, какъвто е Буратино, за друго освен да държи дръжката (на флагче, тесла, корем и т.н.) за друго не става! Лумпенирани лилипутинистки пл ъх Ове.
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти като пишеш с малки да не би да не си по дребна поддлога, но на другите еврогеецо? хехе
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56....отвори си твоите очи....Рано, рано не виждаш, че пишеш с големи букви Ние виждаме русоробските ти брътвежи за ,,***" и чорбаджийски гнет .
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51...Имаш ли представа Близкия Изток колко невинни жертви дава.И колко войни провежда и до днес Защо пишеш глупости за една мирна у обединена Европа.А не виждаш глада и безпричинна агресия на други континенти като Азия, Латинска Америка.Където бушуват войни и противоречия.
28
8
 
1
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
1) След като уж не са могли да мобилизират достатъчно, защо тогава прекратиха мобилизацията преждевременно? Хм кофти въпрос А? 2) Донбас е един от най-плодородните и богати на ресурси район не само в Украйна а и в цяла Европа - мисля приходите от това ще са доста повече от някви си 22 милиарда рубли нали? Нали се връзва? Нали нещо май вашто не се връзва? Нали? М? :)))))
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52....,,..И това ще ви сторят защото не познаха Отца нито мене.."...,,От съборищата ще ви отлъчат; но иде час в който всеки който ви убие да мисли че служба принося Богу."....Йоан 16 глава ..Абе...,вие комунистите много бързо станахте христолюбиви.Вчера болшевишки сатрапи, днес невинни агънца.До вчера свирепи убийци, днес защитници на вярата и любовта.Но хората виждат вълкът в агнето.
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50 Нямам никакво намерение да водя обяснителни режим с никого. Времето зя това свърши. Европа е свазвана хиляди пъти. Това, че на хартия богатите империалисти винаги са излизали победители е хартия. Виж историята. Има ли друг континент сриван до основи толкова пъти, колкото Европа? Има ли място на което войните да са избивали толкова невинно население, колкото в Европа? Европейското население е роб на няколко богати фамилии и периодично дава жертвоприношение човешки животи!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49 ....Я уточни. Кога Европа е била побеждавана и унищожена.Има ли го е историята.И ако казваш че има...Защо още я има ?.....хахахаха