Ракетите в Полша едва ли ще доведат до ескалация, но ще има ли конфронтация с НАТО?

Русия на Путин е далеч по-малко предвидима ядрена сила от СССР
16 ное 2022 10:55, Нели Христова
121
Ракетите в Полша едва ли ще доведат до ескалация, но ще има ли конфронтация с НАТО?
Снимка: БГНЕС

Ако ракетата, която удари полско село във вторник, убивайки двама души, е руска, това ще е първият път, когато руско оръжие падна на територията на НАТО.

Съветският съюз и САЩ успяха да преминат през цялата студена война, без да допуснат такава грешка, защото Вашингтон и Москва бяха наясно с рисковете от влизане във война по случайност или погрешна преценка.

Русия на Владимир Путин е далеч по-малко предвидима ядрена сила от Съветския съюз, повишавайки нивото на опасност, както посочи Джо Байдън, до най-високото след кубинската ракетна криза.

Още по темата

Намесата на Путин в Сирия доведе до свалянето на руски военен самолет от турски изтребител над турско-сирийската граница през ноември 2015 г., но този инцидент беше овладян. По подобен начин инцидентът с ракетата във вторник е малко вероятно да доведе до пряка конфронтация между НАТО и Русия.

Полското правителство заяви, че все още разследва чии ракети са паднали на негова територия, а кабинетът на президента Анджей Дуда заяви, че обмисля да се позове на член 4 от учредителния договор на НАТО, който позволява на всеки член да поиска спешни консултации на Северноатлантическия съвет "винаги когато, по мнението на някоя от тях, териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от страните е застрашена". Дуда говори с Байдън, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украинския президент Володимир Зеленски във вторник вечерта.

Варшава не спомена член 5 от договора, който гласи, че въоръжена атака срещу един член е атака срещу всички и който би бил най-вероятният механизъм за ескалация до война между НАТО и Русия.

Член 5 не може да бъде използван само от една страна-членка, каза бившият посланик на САЩ в НАТО Иво Даалдер, добавяйки, че "изисква консенсус на НАТО". Единственият път, когато той е използван от съюзниците от НАТО, бе след атаките от 11 септември и доведе до това съюзниците да осигурят въздушни радарни патрули над САЩ и да засилят военноморските патрули в Средиземно море.

Дори ако се заключи, че ракетите, които са пресекли полската граница, наистина са руски, а не украински противоракетни прехващачи, това няма да е "въоръжено нападение", предвидено в член 5, твърди Уилям Алберк, директор по стратегията, технологиите и контрол на въоръженията за Международен институт за стратегически изследвания.

"Умишлената въоръжена атака" е реално нещо", обяснява Алберк. "Две неуспешно изстреляни крилати или балистични ракети не е реална атака."

Досега широкият консенсус в НАТО беше, че руската ескалация ще доведе до увеличаване на доставките на оръжие за Украйна и това, вместо каквато и да е форма на пряко участие на НАТО, ще послужи като възпиращ фактор за руското безразсъдство.

Това е най-вероятният отговор и този път, но ще има дебат в рамките на НАТО дали случаят оправдава увеличаването на военната помощ, която се предоставя. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че е оправдано предоставянето на изтребители F-15 и F-16.

Инцидентът на полската граница възобнови и призивите за забранена за полети зона над Западна Украйна, наложени от противовъздушната отбрана на НАТО, по-специално от балтийски държавни служители. Привържениците на подобен ход твърдят, че рисковете подобна стъпка да предизвика тотална война са много по-ниски сега, отколкото в началото на пълномащабното нахлуване, тъй като руските сили в момента са ограничени до далечния изток и юг на страната. Въпреки това ще има значителна съпротива срещу всяко такова разширяване на ролята на НАТО от страна на САЩ и други съюзници на НАТО.

Въпреки че има вероятност този инцидент да бъде овладян, това не означава, че рисковете от сблъсък между НАТО и Русия поради грешни изчисления не са реални. Киев се стреми да обвърже НАТО възможно най-тясно с борбата на страната му за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост. Зеленски каза във вторник, че ракетите са "удар срещу нашата колективна сигурност" и "много сериозна ескалация".

Междувременно, докато руският военен провал в Украйна се влошава със загубата на Херсон и околните територии, Путин става все по-отчаян и ултра-ястребите, които доминират в телевизионния дискурс в Русия, се надяват за конфронтация, за да рационализират унижението от загубата на война с Украйна .

Докато министерството на отбраната твърдеше, че няма нищо общо с ракетите, Маргарита Симонян, ръководител на пропагандния канал RT, злорадстваше за последиците от руски удар.

"Ако това не е умишлена провокация, тук има една добра новина", написа Симонян в Twitter. "Една страна от НАТО е толкова скапано защитена, че всеки може случайно да я удари с каквото и да е и целият НАТО дори няма да знае кой я е ударил, с какво и защо."

Анализът е на международния редактор на The Guardian Джулиан Боргер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА ДА ИМА МИР, ПУТИНОФИЛИТЕ В СИБИР !!!
87
2
 
7
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Че то вече има конфликт между НАТО и Русия - матерния език на по-голямата част от биещите се на страната на Украйна е или полски, или английски. Въпросът е докога Русия ще е съгласна да се преструва, че ония били "доброволци".
86
1
 
1
 
! Отговори
сарс ков хаш 5 ен 1 преди 1 година
Този никой не го взема на сериозно, освен тоалетното му огледалце
85
0
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Вчера бях в Полша. Предлагат възнаграждение за просрочени украински ЗУ ракети, който намери такава стока ще му я наплатят двойно и ще му изпишат благодарствено писмо! Подарък четвърт прасе и 100кг полски картофи в чували по 10 за коледа!!!!!!Има митинг хората влачат яко вторични суровини!
84
0
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Днес БГ - не мога да определя вие неграмотни ли сте или сте наели украински бежанци да работят за по 100 лв от хотелски условия, или пак не сте разбрали смисъла как да преведете материала спуснат от американското или британско посолство?!!!!!!!!Заглавие е съставено от взаимно изключващи се въпроси!!!!!!
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 60 (ЕДИ КОЙСИ) -"РАКЕТАТА Е ПОЛСКА ДАДЕНА НА УКРАЙНА И ВЪРНАТА ПОРАДИ ДЕФЕКТ" И за по-бързо ,са я върнали по въздуха - докато не е изтекла гаранцията ...
82
5
 
8
 
! Отговори
Вицът на деня преди 1 година
До Анонимен 80 "Тролеите явно не знаят, но Русия престана да плаши с ЯО Украйна, защото от запад са се обадили на Путин и са му казали, че ако има използване на ЯО срещу Украйна, то западът само в рамките на няколко часа ще унищожи всичката руска военна техника и войници в Украйна и черноморският руски флот, и Путин ще бъде убит."Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха! Хохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохо! Хеххехехехехехехехехехехехехехех! Хихихихихихихихихихихихихихихихихихихих!
81
6
 
0
 
! Отговори
мазепа преди 1 година
До Анонимен----всичко е сметка на руския данъкоплатец
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, сега двамата убити цивилни поляци, на чия сметка ще ги пишем?
79
0
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Лично аз се радвам на живота, но ТСВ вече е започнала. За добро или за лошо. Винаги са ме учили да казвам и пиша това, което мисля, че е истина. Между впрочем, нямам никакво намерение да уча когото и да било. Просто това е мнението ми.
78
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко натовски ракети паднаха в бг сащ дори не се извини когато сащ нападна югославия а сега ревете ракетата беше укропска зада почне воина нато с русия браво на баидън каза укропска ракета може да го отклонила от целта си
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокси-войните са чудесни за САЩ, НАТО, дори и Русия. Обаче на собствена теруитория никой не иска да дава жертви. Гласоподавателите са много чувствителни като почнат реално да умират :D А украинците... те, очевидно, не са ценни нито за ЕС, нито за НАТО.
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има Трета световна война. Не трошете клавиатурите. Радвайте се на живота!
75
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2-ри март - украинско ПВО сваля румънски МиГ-21. Пилота загива; 3-ти март - Естонски кораб е взривен от украинска мина край одеса. 4 души в неизвестност и до момента; 10-ти март - Украински дрон атакува Загреб. Разрушени сгради; 9-ти септември румънски миночистач е взривен от украинска мина до Костанца; 15-ти ноемрви - украинско ПВО пропуска руските ракети, пада в Полша и убива двама граждани. Украйна води хибридна война с НАТО. Чл. 5 да се активира и да се прекрати украинската агресия.
74
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна не съществува, не е съществувала и няма да съществува. Цялото фашистко правителство, президент и парламент ще бъдат съдени от военен трибунал и екзекутирани на площад Майдан Незалежности хуманно с един куршум в тила, както бандеровци разстрелваха руснаците с украинско гражданство нежелаещи да имат нищо общо с фашистката идеология на превратаджиите от 2014година!
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради инцидент не може да има война НАТО - Русия, това може да стане само при целенасочено нападение! За сметка на това обаче, ще доведе до ескалация на напрежението, разполагане на нови войски на НАТО в Източна Европа, и така докато в даден момент полската армия не реши че е длъжна да отговори... Тогава може и да стане непоправимото
72
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и няма да има! Зеленски и фашистката му клика защитават на първо място фашистката си идеология и на второ място му трябва територия на която да осъществи тази идеология, но крайните южноевропейски територии на Русия са населени с етнически руснаци и планът му не успя! Още в Зародиш Русия унищожи нацистите и опитите им да създадат фашистка държава подобна на Германия през 30-те и 40-те години на миналия век.
71
1
 
4
 
! Отговори
и аз да питам преди 1 година
" ..... но ще има ли конфронтация с НАТО?" А искате ли да има? Май много държите войната да се разшири и да запали и други държави, вкл. и нас.
70
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 79, да бе, вaтенките се оправдават като девственици че не били те виновни, ама НАТО го било страх, така ли? Напротив, убеден съм че ако НАТО демонстрира готовност да ескалира конфликта, то от Блатная веднага ще развеят белия байрак
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия спря да плаши с ядрено оръжие ,само защото нашите медии спряха да пишат за такива заплахи ... може и първоначално да е нямало?