Руска ракета свалила полет MH17, трима получиха доживотни присъди

Зеленски приветства решението за сваления малайзийски самолет
17 ное 2022 21:12, Анисия Иванова
85
Руска ракета свалила полет MH17, трима получиха доживотни присъди
Снимка: БГНЕС

Съд в Нидерландия постанови днес, че полет MH17 на Малайзийските авиолинии е бил свален през 2014 г. с ракета руско производство, изстреляна от проруски сепаратисти в Източна Украйна. По делото бяха произнесени задочни доживотни присъди на двама руснаци и един украинец, а друг руснак беше оправдан поради липса на доказателства, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Съдът също така заяви, че Русия е имала цялостен контрол върху силите на украинските сепаратисти по времето, когато е бил свален самолетът.

Самолетът се разби в Източна Украйна на 17 юли 2014 г., при което загинаха всичките 298 души на борда. Към онзи момент в района се водеха сражения между проруските сепаратисти и украинските сили.

Съдебният процес започна през март 2020 г. и по него като заподозрени бяха привлечени четирима души – трима бивши служители на руското разузнаване и украински сепаратистки командир.

Според прокуратурата те са помогнали за уреждане и транспортиране на руска ракета "Бук" в Украйна, използвана за сваляне на самолета. Прехванати телефонни разговори предполагат, че те са мислели, че се целят в украински изтребител.

Трима от тях бяха съдени задочно, а четвъртият не се призна за виновен чрез адвокати, наети от него да го представляват. Никой от четиримата не е заловен. Предполага се, че те са в Русия, която няма да ги екстрадира.

Руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинецът Леонид Харченко бяха признати днес за виновни в масово убийство и участие в свалянето на пътническия самолет. Тримата бяха задочно осъдени на доживотен затвор. Четвъртият подсъдим – руснакът Олег Пулатов, беше оправдан. Присъдите може да бъдат обжалвани в двуседмичен срок.

Москва отрича да е замесена или отговорна за свалянето на самолета. Днес руското външно министерство каза, че ще проучи становището на съда.

"Ще проучим това решение, защото по всички тези въпроси всеки нюанс има значение. След като проучим съдебния документ, вероятно ще бъдем готови да направим коментар", заяви заместник-говорителят на министерството Иван Нечаев.

Според прокуратурата установката, с която е била изстреляна ракетата, е дошла от 53-та противовъздушна ракетна бригада – подразделение на руската армия, базирано в град Курск, а след свалянето на самолета е била върната пак там. Подсъдимите не са обвинени, че са изстреляли ракетата, а че са работили заедно за докарването й до мястото, откъдето е била пусната.

Сред загиналите в самолета, пътувал от Амстердам за Куала Лумпур, е имало граждани на 10 страни. Повече от половината от жертвите са били нидерландци.

Съдебният процес се водеше съгласно нидерландското законодателство. Разследването беше ръководено от Нидерландия, като в него участваха също Украйна, Малайзия, Австралия и Белгия.

Съдът заседаваше в строго охранявана зала на летище "Схипхол". Роднини на жертвите присъстваха на произнасянето на присъдата.

"Семействата на жертвите искаха истината и искаха да бъде извършено правосъдие, а отговорните да бъдат наказани. Именно това се случи. Много съм доволен", заяви Пит Плуг, който ръководи фондация, представляваща жертвите, и е загубил свои близки при разбиването на самолета.

Съдебното решение включваше също обезщетение на стойност 16 милиона евро за жертвите, което трябва да бъде изплатено от Нидерландия, ако не бъде платено от осъдените.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства присъдите като "важно решение" на съда, но каза, че "е необходимо тези, които са заповядали това, също да се озоват на подсъдимата скамейка, защото чувството за безнаказаност води до нови престъпления".

Според съда обвиняемите не са имали имунитет срещу наказателно преследване, понеже не са били част от руските въоръжени сили.

Решението на нидерландския съд не е окончателната дума по случая. Ръководителят на полицейското разследване Анди Краг каза, че продължава проучването за евентуални по-високопоставени заподозрени. Прокурори също така не изключват възможността да бъдат повдигнати обвинения срещу хората, които са управлявали ракетната установка, въпреки че засега не са публично идентифицирани като заподозрени. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
7
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
А присъди за диспечера на Укро-авио контрол, който УМИШЛЕНО е прекарал самолета над военна зона, в която доказано е имало вражески БУК? *ейропата е едно недоносче!
73
0
 
0
 
! Отговори
Кико преди 1 година
А този който издаде заповед та, да му исъхнат *******"те! ( и на целия му род)
72
5
 
5
 
! Отговори
холандския съд преди 1 година
страда от шизофрения. Хем смятат, че не е направено с умисъл, хем доживотна присъда. Хем ги осъждат по именно, хем нямат подсъдими в залата. Поредния панаир на безсилие отстрана на Европа. Какво стана с версията, според която MH17 приличал много на руския президентски самолет, за който имаше слухове, че е минал през района в предходния или следващия ден? Съвсем ли се изключи вариант украинското ПВО да е свалила самолета, като е мислил, че се цели в президентския на РФ?
71
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Според мен, това не е справедлива присъда - самите те казват, че тези, които са изстреляли ракетата не са знаели, че стрелят по пътнически самолет. Това е една грешка и не може да се признае за убийство, още повече по време на военни действия в този район! Самолетната компания е знаела, че има риск и не е направила нищо за да предпази пътниците! Този полет изобщо не е трябвало да съществува по онова време, според мен!Това е политическа присъда, не справедлив съд!..Жалко!
70
2
 
8
 
! Отговори
АлиАХДЖА преди 1 година
Преди много години се разигра пред очите на цял свят подобен цирк от подобни жалки хорица,*** на световните терористи.ФАЩ,облечени в раса,само че от друга държава,които съсипака животеца на Сергей Антонов.ЛЕКА МУ ПРЪСТ,НА ЧОВЕЧЕЦА.
69
3
 
5
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Тези, които са сложили минуси по-долу: кое не ви харесва, че има такова съдебно решение, или че го съобщавам!? Сега да допълня, че скоро и България ще бъде осъдена за много повече - за 1 милиард! Киро и Асан ли ще ги платят или пак ще теглим кредит заради тях!?
68
8
 
10
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Хайде сега напишете как Стокхолмският арбитраж осъди държавната газова компания на Финландия Gazum да плати на Газпром над 300 милиона евро! И призбава, че плащането в рубли е законно!
67
9
 
12
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Всучки са украински граждану, ама Русия винивна!? Украинските лъжи нямат край. Щом и "президентът" им пак се опита да излъже за ракетата в Полша...
66
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за 20 години Путин превърна Русия в СРЕДНОВЕКОВНА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ
65
2
 
24
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 1 година
Само един въпрос, свързан с безпристрастната работа на съда в Хага! Защо този съдът в Хага, няма право да съди американски военни? От обикновените редови войници, до генералите от висшето ръководство на американската армия няма право да бъдат съдени от съда в Хага! Сега накой да каже, що за съд е това, и има ли безпристрастност във вземане на решенията на съда?Двойните стандарти на англосаксонците, са заложени в уставите на всяка организация на "западният цивилизован свят"! И ние БАЛЪЦИТЕ...
64
3
 
12
 
! Отговори
Сирене с Дупки преди 1 година
Щом има съд в Хага, може в Харков и Харманли също да име, както и в Хабаровск. А те тука у Хабаровск да подкарат процеса за нерлишкото сирене което крадът от буците та саде дупки у сиренето - мекерета с мекерета
63
4
 
16
 
! Отговори
УстатаПромълвилаУКРе преди 1 година
В края на 10 Параграф е написано: "Подсъдимите не са обвинени, че са изстреляли ракетата, а че са работили заедно за докарването й до мястото, откъдето е била пусната." Потази логика за загиването до смърт всеки който се е качил в самолета е виновен. Виновни са всички които са произвели, докарали дали на нерелухите самолета който като падне всички без остатък да починат от смърт чрез умиране в края на полета където свършва живота. Хага да се извини на семействата че нямат пари за компенсации
62
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То си е ясно кой свали самолета. Руснаците ВИНАГИ са лъгали за ВСИЧКО. Даже и за успехите си преувеличават. Гнусна пасмина са. Москва отрича.досадно познат израз. Но и ние какви анocoлизци сме като нация е срамно. Ти му казваш какви са руснаците то почва да ти грачи насреща за Сорос и за краварите (мн интересно защо си мислят че е убида това). Абе който страни от пРосия просперира по принцип.
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 67 - Осъден е ама ЗАДОЧНО и се укрива в тайгата ! Чакат Навални да го екстрадира , навързан на синджир с останалите от ОПГ-то Песков , Лавров и т.н.
60
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам името на главния виновник за смъртта на 298 души от МН17 товарищ Владимир Владимирович Путин сред осъдените на доживотен затвор.
59
4
 
20
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Натовски и израелски самолети се крият зад цивилни.
58
8
 
19
 
! Отговори
Долу ЕС преди 1 година
руски съд ще осъди Сорос за подстрекателство към гражданска война, ще го екстрадират ли
57
6
 
22
 
! Отговори
ракетата в полша преди 1 година
същата картинка е и с боинга - просто много дълго ЕС повтаряше лъжа и сега няма как да спре да лъже!
56
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Режимът управляващ Украйна е национал-фашистки.
55
6
 
14
 
! Отговори
щеше да е изненада преди 1 година
Ако съда беше реален и обективен.