Руската Дума осъди разстрела на военнопленници в Украйна

Депутати призовават парламентите по света да осъдят престъпленията
22 ное 2022 13:08, Петя Славова
106
Руската Дума осъди разстрела на военнопленници в Украйна
Снимка: БГНЕС

На свое пленарно заседание депутатите от руската Държавна дума приеха изявление във връзка с разстрела на руски военнопленници от украински националисти. В текста се призовават парламентите на държавите по света да осъдят престъпленията на режима в Киев.

Още по темата

Документът е внесен за разглеждане в понеделник от комисиите по отбрана и международни въпроси, съобщи ТАСС. В него се казва, че депутатите "бяха възмутени от новината за поредното кърваво престъпление, извършено от киевския режим - разстрела на руски военнослужещи, попаднали в плен".

"Депутатите от Държавната дума призовават парламентите на държавите по света да осъдят недвусмислено престъпленията на киевския режим и да помогнат за изправянето пред съда на преките извършители на нечовешкото убийство, както и на техните покровители", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Подчертава се, че умишленото убийство на военнопленници "е грубо нарушение от страна на Украйна на международното хуманитарно право, включително Женевската конвенция за третиране на военнопленници от 1949 г., и на международното право в областта на правата на човека, включително Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание от 1984 г.".

Резолюцията и изявленията на Думата ще бъдат предадени на президента на Русия, на руското правителство и на Съвета на федерацията. Освен това документите ще бъдат изпратени на Междупарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Организацията на Договора за колективна сигурност, Междупарламентарната асамблея на държавите от ОНД, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на ОССЕ и на парламентите на държавите - членки на ООН.

"Станалите публично достояние кадри от садистичното клане за пореден път потвърдиха нацисткия характер на властите в Киев, които от дълго време насърчават убийствата, изтезанията и издевателствата над цивилни граждани и военнопленници", посочват депутатите от Думата. В тази връзка те предлагат на колективния Запад "да откаже да подкрепя неонацистката идеология и въплъщаването на нейните принципи в действията на днешна Украйна, чиито лидери с провокациите си и ескалацията на насилието тласкат света към глобална катастрофа ".

По-рано Следственият комитет на Русия откри наказателно дело във връзка с масовия разстрел на пленени руски военнослужещи от украинските въоръжени сили. В петък пресслужбата на Следствения комитет съобщи, че причината за делото е видеозапис, на който се вижда как украински военнослужещи разстрелват най-малко 11 невъоръжени руски военнослужещи, заловени на територията на Луганската народна република.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
путинофили, преди 1 година
Украинският Mossad е зад гърба ви !
81
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 година
Само укрите са способни на това !
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПсихиатърГледай пълния филм, не редактирания.
79
3
 
4
 
! Отговори
Психиатър преди 1 година
До Анонимен "Един от "военнопленниците" изскача с автомат в ръка, след като са обявили че се предават." Йовчо не виждаш ли, че са натръшкани на земята и там ги застрелват..кви автомати те гонят. Това фобаците сте, егати .....
78
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Времето за войни отмина, трагично е случващото се. Все едно ние да нападнем македонците. Край, границите са били признати, стига толкова. Ясно е, че украински и македонски език няма, но е време за дебати, не за кланета. Да заложим на дискусиите, стига вече смърт. По-скоро съм русофоб, но не мога да се радвам на смъртта на млади момчета, стига вече. Рашистан не става, но и САЩите не са добра алтернатива, с пистолети навсякъде и незнаещи що е мъж и що е жена... Нека разговаряме.
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има международна конвенция за защита на военопленниците, но тъй като украйна се държи като терористична държава ще кара без електричество...соросоидитезаенти път показаха какви са разбиранията им в разрез с всякаква демокрация и човешки права.
76
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 81....Смъртно наказание трябва да има за убийците.Особено ако се касае за военни престъпления.Доказано за изнасилвания , гавра и убийства на цивилни.Украинците са осъдили и изпълнили на място присъдата.Какво ви е чудно бе русофили.Чудите се един ден дали това няма да стигне и вас ли.Със сигурност.
75
5
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
На всички е ясно, че хохлите са убийци и международни престъпници, използвани от сащ за геополитически цели ;) !!!
74
8
 
6
 
! Отговори
до 77 преди 1 година
какво им обесняваш , та кой арестуван и кой изкочил с автомат , Какво дирятскотовете в Украйна с оръжие , каквото са търсили са си го намерили!? Е сега майките им могат да се гордеят стях , ще получат от Путин и Жигули!
73
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злобните русофоби се радват! Жалка картинка! Дават за пример убити деца. Е сега възкръснаха ли децата? Злото си е зло и ражда зло. Зли русофоби!!!
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора никога абсолютно никога не се предавайте на противника който да е той.
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо беше необходимо подписване на Мински споразумения под егидата на Германия и Франция и после защо не са спазени. Изборите и Майдана всичко беше подготвено от САЩ и правителството в Киев работи за интересите на САЩ. Всички знаят че демокрация там няма но искат да изтощят Русия. Научи се да не поучаваш умните хора с медийни опорки за да не олекваш. Самия ти се научи да мислиш самостоятелно !
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как обясняваш нещо което не ти е съвсем ясно. На краставичар краставици продаваш. Но как да е. Важното е че и хохлите са руснаци. Това вече всички го разбраха. Тия не е трябвало да се предават. Но пък другите хохли не е трябвало да ги убиват сори
69
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от "военнопленниците" изскача с автомат в ръка, след като са обявили че се предават. 12 срещу 2. Получили са каквото са търсили.
68
6
 
4
 
! Отговори
до 73 преди 1 година
искам да ти кажа че изборите в Украйна са били по честни от колкото тук в България , а пък къде е демокрацията можем много да спорим , но това че една държава иска да се самоопределя и пази териториите си , това е нейно право , а това че Русия подклажда бунтове и тероризъм като застава на страната на сепаратистите , ето това никой не го харесва и не случайно е осъдено от останалия свят!
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опорката на НПО троляци че има опастност за сепаратизъм в Бг е нагла и долна провокация !!! Няма такава опасност защото ние Бг сме Демокрация и Никой повтарям Никой няма да ни нападне. Но случая с Украйна не е такъв и понеже не спазиха МС сега там има война. МС бяха гарантирани от Франция и Германия. Защо Украйна не ги е спазила ?!?
66
2
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
до 71. Обяснявам кратко и ясно. И руснаци и украинци говорят руски. Украинците обаче вместо "Г" , казват "Х". Например руснаците казват Я говорю. А украинците : Я ховорю. Понеже вместо "Г" казват "х" ги наричат хохли, защото хъкат. В село Макеевка украинци са разстреляли 12 украинци от Луганска област. И то след като източните украинци са се били предали. Може би с надеждата да обяснят на братятата си от западна Украйна, че са били мобилизирани насила, против волята им. Имали са надежда
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Относно по долно писание. Спри да плашош хората с Турция. Ние България сме демокрация и няма защо да се страхуваме. Украйна ако беше демократична страна нямаше да има война. Никой не напада демокрации нито от вън нито от вътре. Хората в България са равни и имат всички законови права !!!
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предаването в плен трябва да се забрани.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колега нищо не ти се разбира напиши го пак по кратко и по ясно. Кой кого убил и на кого викаш нацисти .Защото много трролове използват едни и същи думи различно.