Руската Дума осъди разстрела на военнопленници в Украйна

Депутати призовават парламентите по света да осъдят престъпленията
22 ное 2022 13:08, Петя Славова
106
Руската Дума осъди разстрела на военнопленници в Украйна
Снимка: БГНЕС

На свое пленарно заседание депутатите от руската Държавна дума приеха изявление във връзка с разстрела на руски военнопленници от украински националисти. В текста се призовават парламентите на държавите по света да осъдят престъпленията на режима в Киев.

Още по темата

Документът е внесен за разглеждане в понеделник от комисиите по отбрана и международни въпроси, съобщи ТАСС. В него се казва, че депутатите "бяха възмутени от новината за поредното кърваво престъпление, извършено от киевския режим - разстрела на руски военнослужещи, попаднали в плен".

"Депутатите от Държавната дума призовават парламентите на държавите по света да осъдят недвусмислено престъпленията на киевския режим и да помогнат за изправянето пред съда на преките извършители на нечовешкото убийство, както и на техните покровители", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Подчертава се, че умишленото убийство на военнопленници "е грубо нарушение от страна на Украйна на международното хуманитарно право, включително Женевската конвенция за третиране на военнопленници от 1949 г., и на международното право в областта на правата на човека, включително Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание от 1984 г.".

Резолюцията и изявленията на Думата ще бъдат предадени на президента на Русия, на руското правителство и на Съвета на федерацията. Освен това документите ще бъдат изпратени на Междупарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Организацията на Договора за колективна сигурност, Междупарламентарната асамблея на държавите от ОНД, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на ОССЕ и на парламентите на държавите - членки на ООН.

"Станалите публично достояние кадри от садистичното клане за пореден път потвърдиха нацисткия характер на властите в Киев, които от дълго време насърчават убийствата, изтезанията и издевателствата над цивилни граждани и военнопленници", посочват депутатите от Думата. В тази връзка те предлагат на колективния Запад "да откаже да подкрепя неонацистката идеология и въплъщаването на нейните принципи в действията на днешна Украйна, чиито лидери с провокациите си и ескалацията на насилието тласкат света към глобална катастрофа ".

По-рано Следственият комитет на Русия откри наказателно дело във връзка с масовия разстрел на пленени руски военнослужещи от украинските въоръжени сили. В петък пресслужбата на Следствения комитет съобщи, че причината за делото е видеозапис, на който се вижда как украински военнослужещи разстрелват най-малко 11 невъоръжени руски военнослужещи, заловени на територията на Луганската народна република.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
а аз си спомням в телефонни разговори , руски жени призоваваха мъжете си да изнасилват и убиват украинки ...а аз нямам думи !!!
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и 15годишните бийскаути да прати пак ще наритат зеленските наркомани. 100 милярда долара външна помощ, цяла мобилизирана армия, чужди наемници и нищо съществено не могат да направят. Пълна скръб Украинска....
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Колко........... толкова съм нагъл колкото ти си *** и направо объл като речен камък. Прочети за погромите на любимите ти укри в Донецка и Луганска 8 осеееем! години. Докато ти си пърдял под одеалото с женка си, там са ги клали
39
6
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
Хвалят се , че сринали един град като Херсон със земята, прогонили населението, минирали целия град, а сега мячат , че украинците не били "хуманни"? Само Туморът от Кремъл е способен на такава перверзия! Преди да нахлуят варварите на Путин, тоя град цъфтеше!
38
3
 
7
 
! Отговори
хм преди 1 година
война е случват се тия неща , но няма да забравя един руски генерал когато го питаха че при бомбандировките са убити много украински деца , той заяви че украинците щели да си направят други!!!
37
2
 
8
 
! Отговори
567 преди 1 година
Според Русия в Украйна няма война, ако няма война значи не може да има военнопленици.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терористичното образувание на територията на бившата република от ССР няма право да съществува.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видеата с украинския стил и метод нямат край. Сещам се за онова видео където майка учи малко момиченце да стреля: Заря ти поубила все москали. Без думи.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 300000 армия държи държава с 44000000 население в пълна мобилизация и воюва с нея! Значи поне 2000000 украинска армия, това го може само руснака. Квото и да драскат продажните медии Укропитеците са гола вода....
33
4
 
7
 
! Отговори
Колко преди 1 година
...нагъл трябва да си, да осъждаш "садизма" на украинците ? Нахлуха и сринаха една подредена държава, сеят смърт където минат, грабят, мародерстват, и изведнъж се възмущават, че ония били лоши! Чий го дирите в Украйна,бе?
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук един русофобски папагал повтаря едно и също нещо за Херсон. Ало папагала Херсон в момента е град призрак вчера фашистката украинска власт достави няколко камиона с дрехи на малкото останали Укропитеци. ВСУ също не смее да влезе в града а Руските сили са от другата страна на Днепър просто Укронацистите ще го дадат без бой още ще питаш ли за Херсон ?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо снимката ме съмнява че е странен опит за манипулиране. Може да е случайно но все пак.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз осъждам садизма на украинците. Какво е мнението на служебното правителство и Президентството- не ме интересува.
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Садизмът и украинизмът винаги вървят ръка за ръка. Това е добре известен факт, който никаква "руска инвазия" не може да прикрие. Екзекутираните руски военнопленници са правило, а не изключение. Бандеровците са зверове.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Великата армия" на РФ, защо избяга от Херсон, Лиман и Изюм, а нeвежи русофилчета? Ха-ха-ха! Нали имат много ракети...?
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато московската *** се разпадне на съставните си поробени държавици, а това ще е съвсем скоро, нашите ватенки, сляпо вярващи в кемтрейлс, плоската земя и рептилите, ще трябва да намерят нова утеха за болните си мозъци.Може би Северна Корея ще е новата любимка, а Ким ще измести Путин в сърцата им.
26
9
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Колко трябва да си скъсал нишката с реалността, да твърдиш че Украйна била "руска"! Тя е европейска и цивилизована държава, и не иска да има нищо общо с азиатщината на Кремъл!
25
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е Руска, още плиткоумците не са го разбрали.
24
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Днепропетровска област руската артилерия нанесе удари по огневи точки на противника в Никопол, Новокиевка и Добра Надежда. В южния участък на фронта Въоръжените сили на РФ отработиха позиции на противника в Антоновка, Зеленовка и Музиковка, а също така поразиха цели в Херсон. През нощта Въоръжените сили на Украйна атакуваха гражданска инфраструктура в град Альошки.
23
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В донецко направление ВС на РФ атакуваха вражески позиции във Водяни и Авдеевка. На свой ред украински формирования от оръдия и реактивна артилерия обстрелваха жилищни сгради и граждански обекти в Донецк, Еленовка и Зайцево. В южнодонецкото направление руските войски отработиха цели в Угледар, Богоявленка и Золотая Нива. В района на Запорожие ВС на РФ нанесоха удари по струпвания на противника в Камишевах, Гуляйполе и Малиновка.