Този път зимата може да не е съюзник на воюваща Русия

Месеци специалисти предполагаха, че зимата ще спре бойните действия
24 ное 2022 21:30, Петя Славова
214
Този път зимата може да не е съюзник на воюваща Русия
Снимка: БГНЕС

Тя е помогнала да се победят Grande Armée на Наполеон и Вермахта на Хитлер. Зимата винаги е била добър приятел на руските сили. Но тази година лоялността ѝ не е толкова сигурна. Това пише Джейми Детмър за "Политико".

Президентът Владимир Путин вече не може да разчита на стария съюзник на Русия сега, когато войниците на Кремъл в Украйна са деморализирани, изправени пред ръмящи снегове и сняг, и температури, които падат до -20 градуса по Целзий, и по-надолу.

Още по темата

В продължение на месеци специалисти и военни анализатори предполагаха, че зимата ще доведе до прекъсване на бойните действия по фронтовете в Украйна - но става все по-ясно, че и двете страни ще се опитат да използват предимствата си в студа, като всяка от тях ще мобилизира своите генерали - "Генерал Зима" срещу „Генерал Мраз“. Руският план е да деморализира украинското цивилно население, като му спре електричеството и отоплението, докато украинците искат да разположат командоси и да тренират артилерията си върху зле екипираните руски наборници, които нямат топла зимна екипировка и топла храна.

Въпреки че като цяло се очаква темпото на бойните действия да се забави, в източните райони на Донецк и Луганск не се наблюдава никакво отслабване, въпреки снежните виелици и ледените температури.

"Сраженията се водят денем и нощем, независимо от времето", заяви за „Политико“ от фронтовата линия бойният медик и бивш украински депутат Егор Фирсов. "Сега съм близо до Бахмут. Ситуацията тук е много сложна. Тя се променя всеки ден, люлеейки се като махало - от нашите успехи и еуфория, когато напредваме, до трудната ситуация, когато напредва врагът", пише той.

С нотка на храброст той добавя: "Вчера валеше сняг, радвахме се на това, защото няма нищо по-лошо от леден дъжд".

Министерството на отбраната на Украйна даде да се разбере, че планът е да се поддържа натиск през зимата. "Тези, които сега говорят за възможна пауза във военните действия поради ниските температури през зимата, вероятно никога не са правили слънчеви бани през януари на южния бряг на Крим", подигравателно написа украинското министерство на отбраната в Туитър в неделя, намеквайки за украинската амбиция да пренесе борбата на полуострова, който Русия незаконно анексира през 2014 г.

Разбира се, суровата зима не винаги е била добра за Русия. През 1940 г. по време на Зимната война финландците надхитриха оловните руснаци, като се плъзгаха пъргаво по снеговете със ски, за да нанесат светкавични партизански удари.

Украинците се надяват да нанесат подобни щети. Прехванати данни, анализирани от разследващата група Conflict Intelligence Team, разкриват, че мобилизираните войници вече се оплакват от липсата на основно оборудване - да не говорим за зимна екипировка - и от условията, в които се намират, включително липсата на топла храна в продължение на дни.

Без прекъсване

Засега действията се водят на няколко фронта. Нищо не предвещава спокойна зима.

Според Катерина Степаненко от Института за изучаване на войната, който следи бойните действия с помощта на отворени източници: "Руснаците възобновяват и засилват настъпателните си операции югозападно от Донецка област. Тя допълва, че те използват закалени парашутисти.

Украинците също прехвърлят сили, за да подсилят линията си, каза Ник Рейнолдс от британския Кралски институт на обединените служби, мозъчен тръст по сигурността, който извършва оперативен анализ за украинския генерален щаб. Рейнолдс добави, че украинците искат също така да изтласкат руснаците на източния бряг на река Днепър на 15-20 км по-далеч от новоосвободения Херсон, за да спрат руските артилерийски обстрели. Тази седмица двете страни си разменяха обстрели отвъд река Днепър, като град Херсон отекна от взривовете, което накара украинските власти да предложат евакуация на цивилното население. Рейнолдс също така подозира, че руснаците могат да увеличат силите си на границата с Беларус северно от Киев в опит да отклонят украинските сили от фронтовата линия на юг и изток.

Източник от украинските служби за сигурност, който е помолил да остане неназован, тъй като не е упълномощен да разговаря с медиите, заяви пред "Политико", че руски военни самолети очевидно тестват украинската противовъздушна отбрана по границата. Руски военни блогъри в Телеграм казват, че украинците изграждат нови гранични наблюдателни постове, оборудвани с устройства за електронно подслушване, и засяват минни полета северно от Чернигов.

Междувременно боевете са ожесточени около Сватове-Кремина и Билохоровка в Луганск, където украинците са установили слабости в руската отбрана. "В Луганска област бавно се придвижваме напред, докато се сражаваме", заяви украинският президент Володимир Зеленски в нощната си телевизионна актуализация в неделя.

Студена или мека?

Украинците са на две мнения дали искат тежка или мека зима за своите кампании.

Мекият сезон ще помогне да се предпази цивилното население на Украйна от последиците от руските удари по електропреносната мрежа на страната. Но той ще означава и кални условия, което ще затрудни придвижването на войските и бронетехниката както за тях, така и за руснаците.

А украинците са тези, които искат бързо да развият инерцията, която постигнаха през последните седмици със зашеметяващите си победи около Харков на североизток и съвсем наскоро в Херсон на юг. Напредването в Херсон доведе до това, че Крим се оказа в обсега на техните ракети.

Студената зима със замръзнал терен би помогнала и на двете страни да маневрират - но мразовитите условия вероятно ще се отразят зле на руските войски и тяхното некачествено оборудване. Танковете и превозните средства вече няма да могат да се скрият под безлистни дървета. Миналата зима, докато се опитваха да настъпят към Киев, руснаците бяха измъчвани от механични повреди поради нискокачественото производство и неуспеха - подобно на Вермахта - да зазимят цялостно своите танкове и бронирани машини.

Институтът за изследване на войната е съгласен, че "Генерал Мраз" вероятно ще бъде в полза на украинците. В скорошна оценка базираният във Вашингтон мозъчен тръст заяви, че руските войски ще бъдат в неизгодно положение. "Зимното време може да нанесе непропорционални щети на зле екипираните руски сили в Украйна", заяви ISW. Руското министерство на отбраната оповести усилия за по-добро обучение и екипиране на своите войски, което най-вероятно е стъпка, която ISW тълкува като опит "да потуши общественото недоволство" в Русия заради условията, на които се очаква да издържат руските войници. Неотдавна наборници от Ростов публикуваха видеоклип в Telegram, в който се оплакват от липсата на подходящо обучение, оборудване и храна. "Плащаме за храната си от джоба си", казват те.

Съобщава се, че наред с други неща руските сили са започнали да получават бронежилетки и каски иранско производство. Но те едва ли ще могат да се сравнят с качеството на облеклото и екипировката, които западните съюзници на Украйна спешно предоставят на украинските войски, тъй като времето става студено.

Британското министерство на отбраната съобщи неотдавна, че е изпратило 195 000 зимни комплекта, като предстои да изпрати още; други западни партньори също доставят униформи, мобилни генератори и палатки за 200 000 войници - включително Литва, Германия, Дания, САЩ, Швеция и Финландия. Канада предоставя на Украйна половин милион зимни униформи.

Обратно към основите

На гражданския фронт украинците се опитват да победят „Генерал Зима“, като се опитват да попълнят запасите от резервни части, за да закърпят повредената електрическа мрежа, и търсят хиляди и хиляди дизелови и термични генератори. Те също така молят за повече системи за противовъздушна отбрана, за да се предотвратят на първо място щетите, нанесени от руснаците - а лобирането на украинските официални лица в западните столици, включително във Вашингтон за американски ракети "Пейтриът", ще се засили.

Украинските национални лидери, регионални губернатори и кметове на градове правят всичко възможно, за да се подготвят за зимата. Кметът на Киев Виталий Кличко подготвя града си да издържи на студената и мрачна зима и се надява да избегне масови евакуации. Той призовава повече от 3 милиона жители на Киев да се запасят с достатъчно вода, храна и провизии за зимата. Администрацията му подготвя около 1000 центъра, в които жителите могат да се стоплят и нахранят.

Енергичният кмет на Лвов, Андрий Садовий, е разтревожен от руското нападение срещу електропреносна станция в близост до Ровненската атомна електроцентрала, на 200 км североизточно от Лвов, което крие и други потенциални ужаси. Садовий трескаво се опитва да осигури топлина не само на себе си, но и на целия си западноукраински град през зимния сезон - и се надява да осигури около 6000 аварийни убежища; много от тях ще разполагат с печки на дърва, а други - с преносими дизелови генератори. "Складираме много дърва за огрев и сме закупили огромни запаси от масло и дизел. Трябва да се подготвим за времето, когато градът ще трябва да живее без електричество", казва той.

Дори в собствения си офис трябва да приложи традиционния подход. Възстановил е в работно състояние две старинни - и много големи - керамични печки на дърва в офиса си. По думите му "тези камини не са били използвани от около сто години"./БГНЕС
 


214
Още по темата: Украйнарусиязима
Още от Русия
Гняв и разцепление сред страните на ЕС заради тавана на цената на газа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.