Колко офицери и генерали е изгубил Путин във войната в Украйна?

Москва и Киев са претърпели над 100 000 жертви от началото на конфликта
2 дек 2022 20:55, Нели Христова
280
Колко офицери и генерали е изгубил Путин във войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин е загубил повече от 1500 военни офицери, включително близо 160 генерали и полковници, откакто Русия нахлу в Украйна преди девет месеца, според отчет с отворен код, който повтаря констатациите на други независими разследвания.

Кремъл е предпазлив в публичните си признания по отношение на мащаба на военните загуби в Украйна. "Най-новата" официална цифра е от септември месец, когато министъра на отбраната Сергей Шойгу заяви, че 5397 руски войници са загинали във войната. Но тя е значително по-ниска от западните оценки.

В рязък контраст висшият генерал на Съединените щати Марк Мили предположи по-рано този месец, когато руснаците се оттеглиха от Херсон, че силите на Москва и Киев са претърпели над 100 000 жертви от началото на войната.

"Гледате над 100 000 убити и ранени руски войници. Същото вероятно и от украинска страна. Много човешко страдание", каза Мили, като изчисли, че около 40 000 украински цивилни също са загубили живота си, като още 15 до 30 милиона са разселени.

На пръв поглед оценката на САЩ за руските загуби изглежда подобна на тази, дадена в неделя от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, който твърди, че 87 310 руски войници са били убити, включително 600 през предходните четири дни.

Анализът на Центъра за военноморски анализ на САЩ обаче показва, че за всеки руски войник, загинал по време на войната в Украйна, между трима до четирима техни сънародници са ранени на бойното поле – което показва значителна разлика в броя на загиналите, предложен от Киев и Вашингтон.

В допълнение към официалните канали, изследователите с отворен код също следят отблизо войната в Украйна, претърсвайки социални медии и друга публично достъпна информация, за да проследят и да съберат доказателства за развитието на бойното поле.

Според един такъв отчет, съставен от акаунт в Twitter с име KilledInUkraine, който често включва връзки към руски статии и публикации в социалните медии, потвърждаващи руските жертви, добавени към публичния списък, Москва вече е загубила повече от 1500 офицери.

Списъкът с предполагаемите руски загуби, цитиран в понеделник от украинския полковник Анатолий "Щирлиц" Стефан, включва повече от 150 полковници и подполковници, 205 майори, 296 капитани и близо 500 старши лейтенанти – в низходящ ред на звания.

В най-висок ранг той също включва осем генерал-майори и двама генерал-лейтенанти, но твърди, че само пет от тези смъртни случаи са потвърдени. Няколко от тези загуби бяха широко отразени в международните медии.

Констатациите имат поразителна прилика с независимото разследване, публикувано миналата седмица от BBC Russia и руския издател Mediazona, което преброи смъртта на около 9311 руски войници въз основа на потвърдени източници, които посочват имената на загиналите – 1449 от които се предполага, че са руски офицери.

Тяхното съвместно разследване установи, че повечето от изброените висши офицери са загинали през първите два месеца от войната на Путин – когато руската армия е пострадала особено зле заради лоши комуникации и логистика.

Но медиите съобщиха, че процентът на жертвите все още е много висок сред младшите офицери, много от тях млади и неопитни, и които умират с няколко пъти по-висок процент от този на техните подчинени.

BBC и Mediazona изчисляват, че техният списък включва само 40 до 60% от руските войници, действително погребани в Русия, въз основа на оценка на ситуацията в около 600 гробища, и предполагат, че техните открития подкрепят цифрата от 100 000, дадена наскоро от Мили в Ню Йорк.

Принудени неудобно да отстъпят от Херсон, силите на Путин засилиха атаките си срещу украинската енергийна инфраструктура през последните седмици, докато тежката битка на изтощение на фронтовата линия продължава.

Мозъчният тръст "Институт за изследване на войната" предположи в събота, че операциите от двете страни в "критичните зони на фронта" в южната и източната част на Украйна са били "затънали" от проливен дъжд и кал.

Базираните в САЩ анализатори обаче предполагат, че темпото на битките може отново да се увеличи, тъй като понижаващите се температури причиняват замръзване на земята, увеличавайки мобилността.

Преди Деня на майката в Русия в неделя  Путин се срещна с майките на войници, които са се сражавали в Украйна, като им каза, че той и цялото руско ръководство споделят тяхното страдание.

 


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
3
 
! Отговори
Русобил преди 2 месеца
Кремълското джудже споделя страданията на руските майки с черен хайвер и водка.
161
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко офицери и генерали е изгубил Путин във войната в Украйна? - всички, които бяха неудобни !
160
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците нямат никакви загуби, защото смъртта на крепостници не може да се счита за загуба. Крепостниците са роби, следователно не са хора. Единственият човек е Русия е царя-батюшка. На него принадлежи цялата земя в империята, както и живота, имота и честта на всеки крепостник.
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Да ти обясня: Казаците нямат нищо общо с казахстанците. Все едно да кажеш, че прабългарите и маджарите са турци.
158
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците сигурно имат загуби и това е нормално в една военна операция. Като чета обаче писаниците на Нела Христова и нейните колеги,както и коментариите по-долу оставам с впечатление, че ние сме претърпели мозъчни, интелектуални загуби след като си позволяваме коментари по подобен пошъл и нелеп начин. Българинът е тотално опростачен, озлобен, а липсата на елементарни познания ни прави жалки и смешни.
157
5
 
4
 
! Отговори
Бреййй преди 2 месеца
Интересно защо никой не говори за украинските загуби? Госпожа Фон Дер *** набързо се самоцензурита като се изпусна за над 100000 убити украински военни.
156
2
 
5
 
! Отговори
Съдбоносен е не броя преди 2 месеца
1600 офицера, а противоречията между всички силови структури в Русия и отдръпването на съюзниците им. Съдбоносна е липсата на морал. Съдбоносни са лъжите и илюзиите в които е затънала Русия. Каквото сами си причиниха, никой така не може да им навреди. Никой не им е виновен за блатото в което се хвърлиха. От най огромна и богата страна станаха четвърти свят.
155
3
 
5
 
! Отговори
НИКОЙ НЕ ЗНАЕ преди 2 месеца
КОЛКО ПАГОНЛИИ- ВОЕННИ И ЧЕКИСТИ НА ПУТИН СА ИЗБИТИ- НИКОЙ НЕ ЗНАЕ. ЕДНО Е ЯСНО ОБАЧЕ ПУТТТТ САМ СИ ИЗБИВА ГЕНЕРАЛИТЕ, КОИТО НЕ МУ НОСЯТ ПОБЕДА.
154
1
 
1
 
! Отговори
Star преди 2 месеца
Путин винаги е бил един симпатичен човек,и още по-обаятелен ксато събеседник.Жалко че го похарчиха като ,,Весьолае картинки" и като стар брой ,,Мурзилька".
153
0
 
1
 
! Отговори
Русия преди 2 месеца
Руски дрон мина пулувинта ОТАН и чак кат взриви отански Загреб тогаз гуу видяа Петриътити.Туркоробцити разбраа ли безаналоговия член 5ти на ОТАН де са скри след кат Путин запука натуту ф Полца?
152
5
 
0
 
! Отговори
toti преди 2 месеца
ПУТИН ВЕЧЕ Е СМЪРТЕН И ТОВА ГО ЗНАЯТ В КГБ,ФБР ИРА и ТН САМО СПОМЕНА И МЪРТВИТЕ ОСТАНАЛИ СЛЕД НЕГО ЩЕ ПОМНЯТ !!!САМ НИЩО НЕ МОЖЕ И САМО СТРАХА ОТ АРМИЯТА КОЯТО ГО ПАЗИ ЗАБАВЯТ *** МУ !!!САМОУБИЙСТВОТО МУ Е НАЙ ЛЕКАТА СМЪТР,КАКТО МНОГО НЕГОВИ ПРОТЕЖЕТА ПРИЕХА ЗА КРАЙ !!!
151
4
 
2
 
! Отговори
факт преди 2 месеца
А колко руснаци са се напили и са закарали танковете си доброволно на украинците това никой не знае.Обаче е факт,че най големият доставчик на оръжие за Украйна е руската армия.
150
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия е пътник.
149
2
 
2
 
! Отговори
Да ти обясня преди 2 месеца
До Динев:да ти обясня някои неща:1. Преди да даваш мнение -поработи малко над граматиката си, няма да е излишно;2. Това за "освобождаването": малко е спорно как и защо бяхме освободени, и не знам дали знаеш какви репарации е платил нашия народ за това освобождаване/поробване... , и защо ли не се чувстват все още напълно свободни повечето мислещи хора в страната...?3. Истината е, че казаците са от Казахстан и не са руси или украинци;....
148
1
 
1
 
! Отговори
РУСКО ПОЗОРИЩЕ преди 2 месеца
НЕОБЯТНО
147
1
 
1
 
! Отговори
Динев преди 2 месеца
Нищо ново по тези места едно славяни срещу други се млатят по тези места за пореден път през последните 100 години,после руснаците ще се отеглят и след време пак ще дойдат да освобождават луди хора,простотия от всякъде ,далеч от такива приятели,а иначе и руснаци и украинци са очаствали в освобождението на България казаците какви са,
146
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Янките пращат американски танкове снети от скорошна активна служба) в Украйна. Скоро и балканските си аргати!
145
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Истината е, че след 10 години чуждопоклонничество, на Путин почна да му пука за руснаците (дотолкова доколкото да не може да го свалят заради нова мобилизация).
144
0
 
2
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 месеца
Съотношението между убитите и ранените украински и руски военни е също както при пленените -това е логиката на войната!А засега съотношението между пленените е украински към руски военни е приблизително 6,5 към 1!
143
1
 
2
 
! Отговори
баце преди 2 месеца
7 или 8 пъти по-малко от украинците. Това ли ви новината бе - да броите умрели ? Баси лешоядите