Русия разположи ракетни системи на един от Курилските острови

Преди година бяха дислоцирани „Бастион“ на друг от островите
6 дек 2022 11:28, Елка Василева
102
Русия разположи ракетни системи на един от Курилските острови
Снимка: архив, БГНЕС

Руското министерство на отбраната съобщи, че е разположило мобилни брегови ракетни системи на северен остров от Курилския архипелаг – част от стратегически разположена островна верига, която се простира между Япония и руския полуостров Камчатка, предаде Ройтерс.

Япония предявява претенции към контролираните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии. Този териториален спор датира от периода в края на Втората световна война, когато съветски войски ги отнемат от Япония.

Руските брегови ракетни комплекси „Бастион“, които изстрелват ракети с обсег до 500 километра, бяха разположени на остров Парамушир в северната част на Курилския архипелаг, каза вчера руското военно ведомство.

Бреговите военнослужещи от Тихоокеанския флот ще наблюдават денонощно прилежащата акватория и зоните на проливите, се казва в министерското съобщение.

Съобщава се също, че на Парамушир е изграден военен лагер с условия, позволяващи целогодишно обслужване, настаняване, отдих и изхранване на личния състав.

Това разполагане на ракети става една година, след като Русия дислоцира системи „Бастион“ на остров Матуа, в централната част на Курилската верига, посочи министерството в Москва.

През септември базираният във Вашингтон мозъчен тръст „Център за стратегически и международни изследвания“ посочи в доклад, че останала в сянката на инвазията в Украйна, извършваната от Москва милитаризация на Курилските острови „се е оказала до голяма степен под радара“.

Стъпките на Русия за засилване на присъствието й предполагат, че островите ще продължат да играят пагубна роля в руско-японските отношения и че Япония и САЩ трябва да задълбочат консултациите си относно дейността на Русия в региона, пише в доклада, публикуван на сайта на Центъра.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах, тя Блатная с един фронт не може да се справи, и то срещу много по-слабата и малка от нея Украйна, та щяла да отваря втори фронт на Курилите! ХАХАХАХАХА, всъщност, Сталин най-много се е страхувал от комбинирано германо - японско нападение през 1940 - 1941г., и ясно е осъзнавал че ако това се случи, ще е края на СССР
42
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червената армия може да от алкохолици затворници и психопати но едно нещо ги различава от всички армии по светът и това е родолюбието и патриотизъм граничешт с фанатизъм и бой до последна капка кръв
41
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Помним през Втората световна как руските войски тотално разгромиха японските в Кореа" .............................................................................................................................. Не толкова в Корея, колкото в китайска Манджурия. В първата половина на август 1945 г., само за 10 дни, Червената Армия ликвидира милионната японска Квантунска армия. На 02.09.1945 г Япония подписа капитулация и с това приключи Втората световна война.
40
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kaквито и ръждавейки да разполагат вaтeнките, Курилите ще бъдат върнати на Япония, като това ще е част от цената която ще трябва да платят за вероломното им нападения срещу Украйна
39
15
 
15
 
! Отговори
До американофилите преди 1 година
не мога да разбера откъде е това чуждопоклонничество у вас?! Ако сте изобщо българи - нямате НИЩО общо със наглосаксите. Нито в генетично отношение, нито в езиково отношение, нито в културно отношение, нито в историческо отношение, нито в ценностно отношение! Откъде тая продажност у вас?
38
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до34.То не става веднага настъплението това не ти е електронната игра която играеш.Трабва време за подготовка и руснаците точно това правят укрепват позиции и се готвят за настъпление към Одеса.Ти явно си някой програмист и си мислиш че нещата стават като в електронните игри.
37
6
 
10
 
! Отговори
основното блюдо преди 1 година
Региона започва подготовка за Китайско американските военни игри с плей- граунд Тайван. Базите на краварите са в Япония. Нормално е да се постави подходящо оборудване срещу заблудени свалящи трактори ракети!
36
2
 
12
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Прочети нещо за края на Квантунската армия в Манджурия ? И само да попитам, Япония има ли ракети (включително на US армията) на своите острови ?
35
8
 
10
 
! Отговори
До Е и? преди 1 година
А вас чипиратени рycопитеци какво да ви правим? :) какво само ми се слюнчите по коментарите :)
34
11
 
8
 
! Отговори
Е и? преди 1 година
Натовската армия оборудвана със чипирани укропитеци е раположила каквото си иска в украйна!
33
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е смешно как руснаците се правят на жертва и реват че воювали с НАТО :) вие ако тръгнате реално срещу НАТО след това което видяхме вече на фронта сте пълни пътници бе :)
32
15
 
10
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Да това за 2-седмичната операция и Одеса го слушаме от Февруари. Японците вече веднъж са разбивали Руската армия , могат и да повторят - те все пак разполагат с повече от 20 HIMARS-a.Тогава да не мърморят пак Руснаците за НАТО-вско оръжие и как целия свят бил срещу тях
31
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще да ги разположи в задните чсти на Путин все тая :) армията им стасна за смях пред цял свят. Нищо чудно Китай вече да се заглежда към Сибир.
30
10
 
11
 
! Отговори
До Е и? преди 1 година
Америка нищо не е разположила в Украйна! Украйнската държава е разположила цялото си налично оборудване там където и душа сака! и поради тази причина и поради вашите спящи с цигара в уста моряци, та затова сте на това дередже сега! :)))))))))))))))
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този териториален спор Не датира от периода в края на Втората световна война, а от 1905 година, когато Япония ги отнема /и тях и остров Сахалин и остров Хокайдо/ от царска Русия.
28
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех кога ще дойде време за парада да изплакнем очите по безаналоговите руски супер оръжия от които цял свят трепери :(
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е червената армия: затворници и алкохолици с почти никакво обучение и абослютно никаква дисциплина...
26
10
 
10
 
! Отговори
Ако 150 милионна преди 1 година
Япония ги зачатка със супер модерното си въоръжение и ще се изпразня от кеф .Време е и Япония да си вземе островите и Китай да си върне териториите с китайско население!
25
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно тукашните русофили дали пак ще говорите с такава омраза за Япония, както сега за Украйна? Въпрос на време е руснаците да започнат бойни действия и в този регион.
24
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Великата" червена армия в момента чака зимата да ги спаси за пореден път понеже военно са пълна жал ама този път няма да им се получи :)