Какво се случва с руснаците, които искат да напуснат бойното поле в Украйна?

Намираме се в опасност, но от собствената си страна, казва руски баща
12 дек 2022 20:19, Нели Христова
114
Какво се случва с руснаците, които искат да напуснат бойното поле в Украйна?
Снимка: БГНЕС

"Там имаш роднини. Просто откажи", казва Сергей на сина си Стас, който е офицер от армията. "Но той каза, че ще отиде. Вярваше, че е правилно. Казах му, че е зомби. И че, за съжаление, животът ще го докаже."

"И така, той отиде в Украйна. Тогава започнах да получавам съобщения от него, питайки какво ще стане, ако откаже да се бие", спомня си мъжът. Стас разказва на баща си за една конкретна битка.

"Той каза, че руските войници не са били прикрити, не е имало събиране на разузнавателна информация, никаква подготовка. Било им е наредено да напредват, но никой не е знаел какво предстои. Но отказът да се бие беше трудно решение за него. Казах му: "Това не е нашата война. Това не е война за освобождение." Той каза, че ще направи отказа си писмено. На него и на няколко други войници, които бяха решили да откажат, им бяха взети оръжията и бяха поставени под въоръжена охрана", разказва бащата.

Сергей прави няколко пътувания до фронтовата линия, за да се опита да осигури освобождаването на сина си. Той бомбардира военни служители, прокурори и следователи с призиви за помощ.

В крайна сметка усилията му се изплащат и Стас бил изпратен обратно в Русия. Той разкрива на баща си какво му се е случило в ареста - как "различна група" руски войници се е опитала да го принуди да се бие.

"Били го и след това го извели навън, сякаш щели да го застрелят. Накарали го да легне на земята и му казвали да брои до десет. Той отказал. Ударили го няколко пъти по главата с пистолет. Каза ми, че лицето му е било в кръв", казва Сергей. "Тогава го вкарали в една стая и му казали: "Идваш с нас, иначе ще те убием". Но тогава някой казал, че ще вземат сина ми да работи в склада."

Стас беше действащ офицер, когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари. Президентът Владимир Путин обеща, че само професионални войници ще участват в неговата "специална военна операция". Но през септември всичко се промени. Президентът обяви това, което той нарече "частична мобилизация", призовавайки стотици хиляди руски граждани във въоръжените сили.

Много от новомобилизираните войници бързо се оплакаха, че са изпратени във военна зона без достатъчно оборудване
или подходящо обучение. От Украйна има множество съобщения за задържани мобилизирани руски войници - в някои случаи заключени в мазета - за отказ да се върнат на фронтовата линия.

"Това е начин хората да се върнат в тази кървава баня", казва Елена Попова от руското Движение на отказниците от военна служба, пред BBC.  "Целта на командирите е да задържат войниците там долу. Командирите познават само насилието и сплашването. Но не можете да принудите хората да се бият."

За някои руснаци отказът да се върнат на фронтовата линия може да е морална позиция. Но има по-често срещано обяснение.

"Тези, които отказват да се бият, го правят, защото са имали повече от справедливия си дял от действията на първа линия", обяснява Елена Попова. "Друга причина е лошото отношение към тях. Те са прекарали известно време в окопите, измръзнали са и са гладни, но когато се върнат, просто получават викове и ругатни от своите командири."

Руските власти отхвърлиха съобщенията за разочаровани войници и центрове за задържане като фалшиви новини.

"Ние нямаме никакви лагери или места за лишаване от свобода или други подобни за руски войници", настоя президентът Путин по-рано този месец. "Всичко това са глупости и фалшиви твърдения и няма с какво да бъдат подкрепени."

"Нямаме никакви проблеми с войниците, които напускат бойни позиции", продължи лидерът на Кремъл. "В ситуация, когато има обстрел или падат бомби, всички нормални хора няма как да не реагират дори на физиологично ниво. Но след известен период на адаптация нашите мъже се бият блестящо."

Андрей, руски лейтенант, също спира да се бие. Отива в Украйна през юли, но бе задържан за отказ да изпълни заповеди. Той успява да се свърже с майка си Оксана в Русия, за да й каже какво става.

"Той ми каза, че е отказал да поведе хората си към сигурна смърт", споделя Оксана пред BBC. "Като офицер той разбра, че ако продължат, няма да излязат живи. За това изпратиха сина ми в център за задържане. Тогава получих текстово съобщение, че той и още четирима полицаи са хвърлени в мазето. Пет месеца не са ги виждали. По-късно ми казаха, че сградата, в която се намират, е била обстрелвана и че всичките петима мъже са изчезнали. Казаха, че не са открити останки. Официалният им статус е изчезнал в действие. Няма смисъл. Абсурдно е. Начинът, по който моят син беше третиран не само е незаконно, но е и нечовешко."

Обратно в хола си Сергей казва пред BBC, че случилото се със Стас в Украйна ги е сближило.

"Сега сме на една и съща вълна", споделя Сергей. "Стената от неразбиране между нас изчезна. Синът ми ми каза: "Никога не съм предполагал, че собствената ми страна ще се отнася с мен по този начин." Той се промени напълно. Сега го разбира. Хората тук не разбират в каква голяма опасност се намираме. Не от противниковата страна. А от нашата собствена страна."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами по цял свят му казват дезертьорство друг е въпроса сакаш или не да пазиш родината или просто да служиш на един диктатор и имперските му амбиции
60
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски: Няма да има мир докато Украйна не си върне Крим и Донбас. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, на фона на спекулациите за евентуални преговори с Русия през зимата, отново подчерта, че Киев няма да приеме мир, според който Крим или Донбас ще останат извън територията на Украйна, пише Bloomberg. "Едно просто прекратяване на огъня няма да свърши работа, каза Зеленски във видео интервю на Bloomberg New Economy Forum в Сингапур. "Ако не освободим цялата си територия, няма да донесем мир."
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин просто не знае какво да каже на народа - идеологията, на базата на която започна войната, се вкисна, социалната ѝ база се разпадна. Санкциите действат, Русия се срива, десетки милиони недоволни руснаци излизат в Москва и в цяла Русия да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пионтковски: Путин моли на колене за спиране на огъня, чрез цялата си агентура папата, Мъск, Обама, Тръмп. Путин е лузър и го разбира. Русия упорито настоява за преговори с Украйна заради успешното контранастъпление на украинската армия и невъзможността да го спре. Това заяви пред изданието ГОРДОН живеещият в САЩ руски политолог и публицист Андрей Пионтковски. Президентът на Русия Владимир Путин е лузър и разбира, че времето му е свършило, заяви Пионтковски.
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убиват ги. Някои успяват да се изплъзнат. Въпрос на късмет и бързо бягане.
56
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Божанков е от новият тип политици! Адмирации!!!
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога Путин и на кого е обещавал, че тази война ще се води само от платена професионална армия. Да, той искаше да не се стига до мобилизация и затова закъсня с нея, но обстоятелствата наложиха да бъде проведена. И мобилизацията бе проведена не според кефа на Путун, а според руското законодателство, руската конституция и решенията на висшите органи в Руската федерация. Имало отказници - винаги ги е имало и в Украйна ги има
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е едно: Русия в момента преживява остра криза. След бягството на руската армия на левия бряг на Днепър, в обществото тече процес на осъзнаване на новата реалност.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шейтелман: Не трябва да чакаме Путин да умре, трябва да го убием
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
The Times: Русия губи икономическа война със Запада точно както губи на бойното поле в Украйна. Лондонският вестникThe Times публикува анализ за състоянието на руската икономика на фона на санкциите, наложени заради инвазията в Украйна.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин в стрес сред ударите по руски летища, крие се в бункери от страх за живота си. Това съобщава телеканалът Generall SVR, свързан с бивш генерал от СВР (Службата за външно разузнаване на Руската федерация), който разполага с информация, която не е достъпна за обществеността.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски посочи колко селища са освободени от руска окупация. Украинската армия освободи от руска окупация 1888 населени места, заяви президентът Зеленски във вечерното си обръщение. Той призова САЩ, НАТО и европейските съюзници да подкрепят Украйна, за да се предотврати геноцида над украинския народ
49
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Господин Божанков - истинският Българин!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин с мpъcна пропаганда: Западът е превърнал Украйна в "своя колония", тласка я по самоубийствен път!
47
0
 
4
 
! Отговори
луи преди 1 година
От морална гледна точка, тези руски войници не са дезертьори, а напротив. Същото е било и положението с американците във Виетнам, онези отказали да се бият в чужбина не са били дезертьори, а герои. Едно е да си защитаваш дома и хората и местата, които обичаш, а друго е да отиваш в чужда земя да трепеш невинни хора заради алчността на няколко изперкали дядки. Ето това е разликата.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната вкисната пропагандна боза извадена от дупката на WC-to, пълна с глупотевици. То затова Стрелков/Гиркин критикува руските генерали, включително, че още няма военнополеви съдилища в зоната на бойните действия. Самият Путин каза, че случаите на масово дезертьортство и неуставни отношения се броят на пръсти. Няма независими потвърждения на това, което казва Елена Попова от руското Движение на отказниците от военна служба пред BBC - тя представя някакви неясни откъслечни случаи, явно всичко е конфенкционирано с пропагандна цел
45
5
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Дори в Киев няма такава брутална украинска пропаганда, защото в Киев хората знаят за какво става въпрос. Такава брутална пропаганда в полза на Украйна може да се провежда само в страни, където не е имало война то много години и хората вярват на всичко и на всеки. Като прибавим и факта, че нашия народ хвърля хилядарки през терасите си на непознати, почвата за пропаганда е перфектна.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти никой не е водил толкова войни колкото нас :) Русия е воювала с Швеция, която не е смятам за голем противник, Наполеон си ги би, но тежката руска зима си каза думата.... :)) Поляците са ги били доста на времето, мейби те са сериозен противник, за нацитата е противоречиво мнението, те направо ги изринаха, но отново зимата спаси рашките :)))
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войник, който иска да напусне бойното поле без команда от висшестоящите се нарича дезертьор. Надали има армия който в който устав наказанието за дезертьорство да не е смърт. Така е било и така ще бъде, защото дезертьорството е държавна измяна във военно положение.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
44 Правиш се на шушумига! Велика отечествена, втора световна..38 много ясно е написал 1812 година! Ти нагаждай отечествените войни на Русия,както си искаш.Днешната не е отечествена за Русия, а за Украйна!