Сезираха прокуратурата - Путин нарече война конфликта в Украйна

Ръководителят на Кремъл нарушил собствения си закон
23 дек 2022 16:08, Елка Василева
222
Сезираха прокуратурата - Путин нарече война конфликта в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руски политик от Санкт Петербург поиска от прокуратурата да разследва руския президент Владимир Путин за това, че е използвал думата "война", за да опише конфликта в Украйна, обвинявайки ръководителя на Кремъл, че е нарушил собствения си закон, предаде Ройтерс.

Още по темата
Путин от месеци нарича руското нахлуване в Украйна "специална военна операция". Той подписа през март тази година закони, които предвиждат големи глоби и затвор за дискредитиране или умишленото разпространяване на невярна информация за въоръжените сили, което излага на риск от съдебно преследване хора, наричащи войната с истинското ѝ име.

Путин обаче се отклони от обичайния си език, казвайки пред журналисти: "Нашата цел не е да въртим колелото на военния конфликт, а тъкмо напротив, да сложим край на тази война“.

Макар да смята, че правното действие, което е предприел, може да не доведе до нищо, Никита Юферев, опозиционен член на градския съвет в родния на Путин Санкт Петербург, все пак е сторил това, за да разобличи "фалша" на системата.

"За мен е важно да направя това, за да привлека вниманието към противоречието и несправедливостта на тези закони, които той (Путин) приема и подписва, но с които самият той не се съобразява", каза Юферев за Ройтерс.

"Мисля, че колкото повече говорим за това, толкова повече хора ще се усъмнят в неговата честност, непогрешимост и толкова по-малка ще бъде подкрепата за него", обясни той.

В отворено писмо Юферев иска от главния прокурор и вътрешния министър да държат Путин отговорен по закона за разпространение на фалшиви новини за действията на руската армия.

Юферев, поискал Ройтерс да не разкрива местоположението му, каза, че критици на Путин, които публично нарекоха войната с истинското ѝ име, са понесли сурови наказания.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Води се война срещу специалната военна операция. Украйна води война срещу специалната операция. Путин иска да спре войната срещу специалната военна операция. Не е казал: "Да спрем тази специална военна операция"
183
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно в Русия има свобода на словото, но не за всички!!!!
182
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 188 - "Има причина и тя е пари и ресурси!" - Да, обаче както винаги тя не е от страна на Русия, а от САЩ и няколкото им послушни пуделчета. Колективният Запад, който векове наред е крал ресурси от други държави. Изсмукаха Украйна, а сега я жертват, за да отслабят Русия, с надеждата да се докопат и до нейните необятни ресурси... Смучат и от Сирия нефта, и от всички други, които успеят... От България впрочем, също смучат!
181
32
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин се е изразил правилно. От страна на Русия това е специална военна операция - т.е. пазят се мирните жители и гражданската инфраструктура; от страна на Украйна това е война - не се жалят мирните жители и се унищожава гражданската инфраструктура. Путин говори да се спре второто
180
6
 
13
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
ВСЕКИ АЛКОХОЛИК В РАША Е СВОБОДОМИСЛЕЩ ЩОМ ГАВРЪТНЕ ЕДНА БУТИЛКА ВОДКА!
179
31
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Прав е. Но в ЕС за разлика от в Русия НИКОЙ не смее да даде под съд Урсулата за безбройните и лъжи. Защото в Русия има повече свободомислещи хора от в ЕС. Факт.
178
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като има ресурси Украйна защо запада до сега вземаше руски газ и петрол а руското и българското жито са два пъти по скъпи и предпочитани по света
177
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна като има ресурси защо Германия не си вземе газ от там ами чак от Катар ще го кара с танкери през средиземно море ла манша и северно море.
176
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не тръгва да напада някого просто така. Има причина и повод. Това че не се говори на тая тема не значи че не е така. Вие си драскайте ехидно , но истината винаги идва дори и след много години и много жертви сори.
175
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам къде 188 казва нещо за 3 дена. Но ми прави впечатление че има групичка "коментиращи" които си измислят да не кажа че всъщност лъжат.
174
11
 
16
 
! Отговори
До 188 преди 1 година
Има причина и тя е пари и ресурси! Украйна и изключително богата на ресурси държава, а да не говорим, че изхранва почти една голяма част от Света! Петролът и газта са до 20г макс и Русия остава в калта. Виж другите страни богати на петрол и газ вече развиват туризъм, услуги и тн... Русия е некадърна дори една кола като хората да произведе, но има много оръжия и с тях се опитва да си реши бъдещето, но уви .... голяма хапка се оказа Украйна и цивилизования свят
173
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До няма проблем и ти да се яввиш на изпит по граматика и да отидеш и на преглед при лекар може нищо да ти няма но е чудно че слагаш диагнози.
172
8
 
22
 
! Отговори
До 188 преди 1 година
Нападна я, защото мислеше, че всичко ще свърши за 3 дена. Власта изкривява мисленето, за това хората са измислили до 2 мандата във властта.
171
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако техния главен прокурор е като нашия, справедливост няма да има.
170
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам че сорросоидите преобладават и тяхната ехидност е голяма. Аз не харесвам Путин но все пак си задавам въпроса защо започна войната. Няма как някой да бъде нападнат просто така закефа на някого. Няма как. Има си причина но медиите умишлено не я съобщават. Може да не я знаят. Но защо дискусията е забранена и темата едва ли не е табу.
169
5
 
18
 
! Отговори
До 185 преди 1 година
Няма проблем следващият управляващ наци Руzzия да бъде по-твърд от Путин, но е много важно да не бъде ЛУД като Путин, който заприлича на Хитлер и Сталин в лудостта си.
168
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един по твърд лидер по бързо ще приключи конфликта и с по малко жертви.
167
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори да бъде свален Путин каква е гаранцията че няма да дойде по твърд от него , защото той е доста мекушав и нерешителен. Каквито и промени да стават в Кремъл няма да има генерална промяна в политиката на Русия.
166
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не обърнал внимание на коментара на някои мнения , но той е важен. Сепаратистите от форума знаят ли че за сепаратизъм се носи отговорност !
165
4
 
18
 
! Отговори
Пошьол преди 1 година
На съд! Как така специанслната операция може и има право да говори война? При Навални да се прати