Евродепутати подкрепиха Грозев: Няма основание за издирването

Илхан Кючюк и Андрей Ковачев с коментар пред Bulgaria ON AIR
29 дек 2022 10:01, Анисия Иванова
73

Евродепутатът Илхан Кючюк да постави въпроса за свободата на словото както на национално, така на световно ниво. Той обяви, че ще покани журналиста Христо Грозев на среща с евродепутатите от либералното семейство, след като той бе обявен за издирване от руските власти. Днес пък се очаква руският посланик у нас Елеонора Митрофанова да отиде на разговор във Външното ни министерство.

"Това е една от важните стъпки. Вчера инициирах писмо до върховния представител - г-н Борел, когото призовавам Христо Грозев не просто да бъде защитен, защото е български гражданин, а защото е европейски гражданин", заяви Илхан Кючюк в студиото на "България сутрин".

Според него това няма да бъде единствен случай и ЕС трябва да изгради механизъм за всеобща защита на своите журналисти.

"Имах кратък разговор с Христо Грозев. Предложих моите политически и дипломатически усилия, той ги възприе. Оттук нататък е въпрос на българската държава, на институции, на политиците, на будната гражданска съвест. Това, което беше направено спрямо него, е необосновано", поясни Кючюк.

Евродепутатът няма информация в какво е обвинен Грозев и според него няма основание от юридическа гледна точка.

"Нито живее, нито работи там, нито е руски гражданин", посочи той.

Още по темата

Евродепутатът Андрей Ковачев е на мнение, че всеки български и европейски журналист трябва да бъде защитен.

"Не можем да оставим нашите граждани да бъдат обект на такива действия - издирване, сплашване или арест, особено извън територията на Руската федерация. Както каза и колегата, г-н Грозев от 2016 година не е там. Трябва да има единство по тази тема, да сме наясно, че става въпрос за български гражданин, разследващ журналист, който сме длъжни да защитим - българските и европейските институции", каза Ковачев пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че са информирали по всички възможни канали европейските институции за действията на Руската федерация.

"Остава впечатлението, че под натиск Министерството на външните работи покани чак днес посланика. Не разбирам защо трябваше да се чака, трябваше моментално да бъде извикан техният посланик и да даде обяснения. България очаква това издирване на български гражданин да бъде прекратено веднага, защото няма основание", коментира Ковачев.

Той сподели, че от днешната среща с посланика очаква категорично искане от България да се преустанови издирването на български граждани, както и на Христо Грозев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в качеството си на какви поставят искания срещу суверенна държава тея дупелизци...безполезни нищоправници...
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе,разтегнати натегачи!Какво непрекъснато плАещите измишльотини,само да угодите на господарите си.Руската посланичка ви го каза в прав текст:"Грозев да си живее извън Русия и никой няма да го закача",вие продължавате да виете като чакали,че някой го издирвал!Ама че мрААсно натегачество.Да ви пiiкам на юроспийските депутати!
35
1
 
3
 
! Отговори
нашите путиноиди преди 1 година
да си забършат пяната и да си вземат хапчетата
34
2
 
6
 
! Отговори
9689 преди 1 година
Какво е това животно евродепутат?Нищо не върши и ние му плащаме.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможно е американците да го убият и след това да обвинят руснаците. Грозев, грози те опасност.
32
2
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Колко плач за един български агент,маскиран като журналист,който се е продал на западните служби и работи в техен интерес срещу добро доларово заплащане.Тоя няма дума написано срещу корупцията,неработещата съдебната власт,липсата на свобода на словото в БГ ,а се занимава с планетарни казуси.Види се,че разполага с много средства щом е един от купувачи и съсобственици на медии в БГ.От къде ли са му парите??!!
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пффф те не разбрали въобще за какво става дума ама давай
30
2
 
5
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До Не съм разбрал: Забравил си да питаш за позицията на президента и главният прокурор. Трябва всички дружно да се вдигнат за защита на сътрудника на британското външно разузнаване MI6 (и съсобственик на пресгрупата "24 часа", "168 часа"и "Труд") Христо Грозев.
29
2
 
8
 
! Отговори
Купувач на медии преди 1 година
Името на Христо Грозев стана публично известно в България през 2010-а, когато заедно с Любомир Павлов, Огнян Донев и Карл Хабсбург (с пети съдружник германеца Даниел Руц) купиха пресгрупата "24 часа", "168 часа"и "Труд". Неофициалната цена на сделката е 40 млн. евро. Няколко месеца по-късно съдружниците влязоха в остър конфликт като се стигна до издаване на обезпечителна заповед в полза на Христо Грозев, с която бе наложен запор над имуществото на "Труд", "24 часа" и печатната база.
28
3
 
16
 
! Отговори
И какво излиза? преди 1 година
Че сътрудникът на британското външно разузнаване MI6 Христо Грозев е съсобственик на пресгрупата "24 часа", "168 часа"и "Труд". Заслужаваме да сме след Зимбабве по свобода на медиите.
27
4
 
13
 
! Отговори
За какво го издирват преди 1 година
Освен за фейкове, и за диверсия: През юли руската ФСБ заяви, че Христо Грозев е участвал в осуетена операция на Главното управление на разузнаването (ГУР) на украинското министерство на отбраната за отвличане на бойни самолети на руските въздушно-космически сили. Според ведомството Грозев чрез своя координатор е намерил две куриерки. Те се срещнали на гарата в Липецк с куриер, който донесъл авансово плащане от 4000 долара за руския пилот, който уж се е съгласил на отвличането.
26
2
 
4
 
! Отговори
Кой е Христо Грозев преди 1 година
ВАЦ Медиа Груп и БГ Приватинвест са подписали споразумение за продажба на всички активи на германската медийна група в България, съобщи вестник "Труд". Купувач на медийните активи на ВАЦ е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Приватинвест ГмбХ". "Приватинвест ГмбХ" е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата притежават електронни и печатни медии в Холандия
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евродепутати...брейййй...а се оказаха нашички евродепутати само.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Асанж ?
23
2
 
5
 
! Отговори
Не съм разбрал преди 1 година
Каква е позицията на мин. председателя, на върховния глав.ком. и на три парламенти партийчици!?!?!!!??
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
новичок ?
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гарван гарвану око не вади
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странджа, заплашваш с подклаждане на гражданска война ли? Това е престъпление по Наказателния кодекс на България! Вярно е че вие не зачитане нито Конституцията, нито законите на тая държава, но ние ги зачитаме. Именно защото сме българи. За нас България е оная света държава завещава ни от Левски. Държавата на всички, десни, леви, русофили, русофоби, християни, мюсюлмани, евреи и т.н. Това е нашата България. А ти в коя България вярваш?
19
3
 
11
 
! Отговори
За близкото бъдеще преди 1 година
Tакива еркеци като вас "краварски мушмуроци" лаещи по сайтовете, които горят от нетърпение да ходят да бутат паметници от ВСВ, за вас приятелите ви от евро-атлантическото мнозинство в Парламента и тези полски евреи които се оплакваха до скоро, че са им "демилитаризирали" тракторите, до пролетта ще активират този прословут "чл.5". И тогава майка ви мила, през настоящата 2023 година "момченца" от соросоидната "диванна армия" работещи срещу заплащане, защото батковците са ви приготвили друга изненада: "Мобилизация и изпращането ви на фронта, писдосьi"!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прехода още не е свършил...разбира се ние сме във вечен преход :))) Да дадеш 390 лева за вечеря, явно трюфели са му сервирали на българина :))))