Ще има ли коледно примирие между войските на Москва и Киев?

Според някои това може да е пролог към преговори за мир
6 яну 2023 10:03, Елка Василева
247
Ще има ли коледно примирие между войските на Москва и Киев?
Снимка: архив, БГНЕС

Повечето т.нар. военни кореспонденти в Русия (така наричат себе си блогъри, пишещи за войната в Украйна, б. р.) критикуват обявеното от президента Владимир Путин коледно примирие в Украйна, тъй като според експерти и журналисти Киев няма да спазва прекратяването на огъня, пише руският в. "Независимая газета".

Още по темата
Цитираните блогъри и политолози настояват Москва да продължи войната до победен край, тъй като по време на примирието руската армия ще се озове в опасно положение, ако украинските войски засилят огъня.

Прокрадват се и мнения, че 36-часовото примирие може да стане пролог към по-продължително спиране на огъня, а по-нататък и към преговори за мир, добавя изданието.

Ако се откаже от предложеното примирие и тръгне към ескалация в нощта срещу Рождество, украинското ръководство ще се изложи на обвинения, че посяга върху правата на вярващите: "Погледнете, за тях няма нищо свято!". В този аспект жестът на Москва може да се разглежда като политически перспективен, заключава "Независимая газета".

В стремеж да обвини Москва, че проваля спирането на огъня, предложено от нея самата, Киев може да се впусне в тотални провокации. Например утре (в събота, б. р.) от 07:00 сирените им за въздушна тревога постоянно ще вият без никакви основания за това, предполага Родион Мирошник, бивш посланик в Москва на едно от анексираните впоследствие от Русия сепаратистки формирования в Украйна, цитиран в "Московский комсомолец".

Не се знае дали руската армия ще спазва прекратяването на огъня, ако Украйна откаже, разсъждава руският опозиционен сайт "Медуза". Не се знае също дали, ако бъде спазван, този режим ще важи за руската частна военна компания "Вагнер", която в момента води настъпление в украинската Донецка област – указът на Путин е адресиран до министерството на отбраната, а "Вагнер", поне формално, не му се подчинява, се посочва в материала.

"Решението е за спиране на инициативния огън и нападателните действия от наша страна. Но това не значи, че няма да отвръщаме на провокациите на противника!", коментира Денис Пушилин, друг водач на проруските сепаратисти в Украйна.

Според лидера на украинското движение "Заедно с Русия" Володимир Рогов, цитиран във "Взгляд", сред властите в Киев доминира "езическа" идеология, те "грабят и убиват свещеници" и "не ги трогва (. . .) позоваването на християнските ценности". Затова по Рождество от Украйна "трябва да се очаква не примирие, а нови обстрели, терористични акции, други престъпления".

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също коментира инициативата на Путин, посочва украинското издание "Цензор".

"Президентът (на Украйна) Володимир Зеленски предложи ясна формула на мира в десет стъпки. Русия я пренебрегва и вместо това обстрелва Херсон в навечерието на Рождество, нанасяйки масови ракетни удари и удари с дронове по Нова година. Днешното "едностранно спиране на огъня" не може и не бива да се възприема сериозно", написа Кулеба в Туитър.

По време на празничното утринно богослужение в събота, докато трае "примирието" на Путин, "може да бъдат минирани и взривени няколко православни храма (. . .) в териториите, окупирани от рашистите", прогнозира украинската телевизия ТСН.

На тези места руснаците смятат да снимат отломки от украински ракети "Хаймарс" и да включат кадрите в пропагандни предавания. Това съобщи украинското доброволческо сдружение InformNapalm, като цитира два източника, близки до сепаратистките бойци в Донецка област, отбелязва на сайта си телевизията.

От юли насам Русия активизира всичко и всички, за да постигне спиране на огъня и затвърждаване на получените резултати, припомня пред киевския сайт "Кореспондент" украинският икономист Сергий Фурса.

По думите му Путин ще използва сегашната ситуация, "за да раздаде методически указания на своите агенти" как да твърдят пред Запада: "Ето вижте, ние сме за мир, а украинците са тези, които искат кръвта на християнски деца".

Това надали ще помогне на Путин да обърне в своя полза общественото мнение на Запад, но той все едно ще се опита. И второ, това е демонстрация за пред другаря Си Цзинпин (президента на Китай, б. р.): "Бащице, аз се старая". Засега обаче той не се старае достатъчно. И трябват повече западни танкове, за да се постарае истински. Именно тогава ще има истински мир. А не лицемерно предложение "хайде да убиваме чак след празниците", заявява украинският коментатор.

(БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коледа отдавна мина, тези пак са назад. И при тях Коледата е ЩЕ но поне се случва.
160
6
 
7
 
! Отговори
До 170 преди 1 година
Какво е "диверсификанти", бе интелигентен натовец? всички сте жалки държавни чиновници, лежащи на наш гръб и лапащи от нашите данъци. но рано или късно ще ви изметем до един.що се отнася до войната, ако дойде при нас ти ще бъдеш пушечно месо на фронта. ти или синовете ти!
159
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подожди меняааааа, подожди меняаа-а! После концерта Кобзона, синеглазая, подожди меня!
158
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбирам каква работа има НАТО в Украйна. И защо харчи пари за въоръжаване на Украйна, а не на България например.
157
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Путин, успя да ликвидира империята на злото Русия. Никой не е очаквал че врагът на матушката е в най-високите етажи на самата матушка.
156
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може такъв празник да мине без заря над Москва. Ще има фойерверки от Зеленски с любов.
155
10
 
7
 
! Отговори
Бягайте в Русия! преди 1 година
Ние сме в НАТО и ако НАТО се включи във войната Русия-Украйна, всички русофили, които говорите против НАТО, ще бъдете третирани като диверсификанти. А това не е много добре за вас. Най-добре бягайте в Русия - там ще ви чуят.
154
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е най-полезното място на руснака?6 фута под земята.- Полска поговорка
153
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колхозник-пияниците вече усещат как и следваща порция от руската окупаторорска п*плач ще се върне обратно в мАсква из картофени чували. Антихристиянска и*мет. Голяма ''мобилизация'' падна. Хаха-хохо. За 6 месеца цялата боеспособна част от резервистите избяга в чужбина, а останаха само колхозниците от лагерите да ''мобилизират'' за поредна порция пушечно месо на фронта. Смешна, пиянска Блатная. Кеф да гледаш как руските пияници начело с Ботокса вече гърчат от безсилие.
152
8
 
10
 
! Отговори
Хо! Хо! Хооо! преди 1 година
С червените ботушки потропва дед HIMARS, рашнета веселушки снаряда спря пред вас! Хо-хо Хоооо! Вееесела Кооледааа!
151
10
 
5
 
! Отговори
До 169 преди 1 година
Украинската Коледа е СЕГА!!
150
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В чест на Коледа направи добрина - убий руски окупатор!
149
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато беше Коледа , руските мародери убиваха деца , сега какво примирие на измисления им фашистки празник ? Бой по канчетата !
148
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Всеки трети българин Таварищ русофил а когато всеки българин работеше за да изхранва двама руснака в продължение на 70 години защо мълчеше като п....
147
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без руски варвари на Европейския континент.Нато да прегази Русия за две седмици и да ги изпрати в Азия.Cган.
146
6
 
8
 
! Отговори
Хо! Хо! Хооо! преди 1 година
Зън-зън, зън-зън, зън-зън, Кой е вън? Кой е вън? Кой ще дойде в този час, тук пристига Дядо Мраз, на ракета тип HIMARS. Хо-хо-хооо! Весела Коледаа!
145
7
 
4
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
След като се взаимоубиха хиляди християни по вина на руския фашист от кремъл и поддръжниците му,които са над 80% от руснаците, е кощунство да се иска временно примирие по време на руската Коледа.Не временно, а трайно примирие е нужно,но само след като руските войски напуснат или бъдат прогонени със сила от окупираните територии в Украйна.Слава на украинският народ,жадуващ свободата и независимостта!
144
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Читатели на популярния китайски портал "Гуанча" коментираха отказа на ръководителя на Украйна - "Ако Зеленски прекрати огъня, Съединените щати ще загубят много пари", отбелязват коментатори.
143
0
 
8
 
! Отговори
За ваше сведение преди 1 година
Украйна не е част нито от Нато нито от ЕС!
142
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Многобройни Химарси полетяха към руските окупатори в чест на Коледа.