Пригожин: Да бъдем честни, украинската армия се бие смело за Бахмут и Соледар

Съобщенията за тяхното масово дезертиране не са верни, добави той
10 яну 2023 12:38, Нели Христова
214
Пригожин: Да бъдем честни, украинската армия се бие смело за Бахмут и Соледар
Снимка: БГНЕС

Руската паравоенна групировка "Вагнер" заяви, че води "тежки кръвопролитни боеве" за контрола над град Соледар като част от продължилата месеци руска офанзива за превземане на източната Донецка област в Украйна.

"В западните покрайнини на Соледар се водят тежки кръвопролитни боеве. Въоръжените сили на Украйна защитават достойно територията на Соледар", написа в социалните мрежи основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин.

Свързаният с Кремъл бизнесмен, който попадна под ударите на западните санкции, отхвърли твърденията, че украинските сили масово напускат фронтовите линии в Соледар.

"Нека бъдем честни със себе си. Украинската армия се бие смело за Бахмут и Соледар. Съобщенията за тяхното масово дезертиране не са верни", каза Пригожин, цитиран от пресслужбата му в Telegram.

Соледар се намира на около 15 км от разтърсвания от войната град Бахмут, който през последните месеци се превърна в център на сраженията.

Превземането на Бахмут - град с предвоенно население от 70 000 души, сега е една от основните военни цели на Москва.

По-рано тази седмица Пригожин заяви, че Соледар е щурмуван "изключително" от частите на „Вагнер”, като каза, че те водят ожесточени боеве за административната сграда на града.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в късното си нощно обръщение в понеделник, че неговите войски устояват на "нови и още по-силни атаки" срещу Соледар.

Той каза, че градът е бил изравнен със земята по време на боевете. "Всичко е напълно разрушено."

Министерството на отбраната на Великобритания заяви в понеделник, че силите на Москва "вероятно контролират по-голямата част" от Соледар.

Публичната роля на Пригожин и "Вагнер" значително нарасна, откакто Кремъл изпрати войски в Украйна. Бизнесменът вербува затворници да се бият в Украйна, като обещава амнистия при завръщането им, ако оцелеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
22
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, украинската армия се бие за земята си! Въпроса е за какво се бият и гинат руските хайдуци, изпратени в чужда страна? Може би за кефа на Путин и путинци, които са си въобразили че са големи военачалници и завоеватели?
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин е дигнал мерника на солните мини там за себе си нищо повече.
29
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците в момента отчаяно имат нужда от някаква победа дори нищожна за ПР, нищо повече. това че щели да превземат някакво село :) не значи нищо реално изтрепаха сума ти свои войници за *** ПР. Какво си мислите, че като падне дори Бахмут и Киев си отива ли? :))))
28
9
 
19
 
! Отговори
Значи преди 1 година
На Пирожкин много солени ще му излязат пирожките. Путин трябва да си намери друг готвач.
27
11
 
15
 
! Отговори
абе преди 1 година
аз не помня досега да съм ходил с руски белезници на ръцете! за какво руско робство ми приказват тука разни откачалници?
26
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1. Ти му обясняваш ,че украинците се бият смело , а то ми говори за Садам Хюсеин.Е такъв *** не сме срещали .Путинец му кажи и няма да сбъркаш.
25
4
 
12
 
! Отговори
Извод преди 1 година
Едно на ръка е да си смел!, А съвсем друго е да те гледат от сателит и да ти вкарат 5тона бомба с точност на попадение >=12см. , в консервата, докато ядеш в землянката.
24
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мухльото Пригожин нали беше превзел Соледар? Да не би да е подлъгал вчера българските русофили с фейк новини, като генерал Кокошков?
23
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох колко русофилска мъка има по таз земя :(
22
7
 
9
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, Русия загуби, Украйна се бие смело. Украинската армия минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктатора Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага, Русия ще бъде разчленена на няколко малки демократични държава които ще живеят по нашите евроатлантически правила и ще ни доставят евтини енергоносители и суровини и всичко ще се върне както си беше по-рано по времето на края на историята по Фукуяма.
21
13
 
13
 
! Отговори
Край преди 1 година
Всички руснаци винаги са се били смело. А често и безсмислено като сега.
20
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До довечера Кафевите елфи от Укрия ще подвият опашка и ще се изнесат от Соледар като физически малтретирани хомосексуалисти...
19
9
 
18
 
! Отговори
ХайлХимарс преди 1 година
Порожкин ще заппееш песента на Гиркин - Стрелков, но на фалцет.
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е Готвача да се обърне за помощ от затворниците.Той все пак е изкарал 7,8 години в руските затвори.
17
10
 
19
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Никой освен душевно болните ни шепа русофили.
16
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска руско робство!
15
17
 
12
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Не знам, ако ти напиша къде да влезеш в телеграм тук дали ще ме баннат. Верно има доста руски мужици там, но повечето са неподвижни на земята хахаха
14
16
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Добре, че украинците не са мишоци като тебе. Ей заради такива едно време сме паднали под турско робство.
13
15
 
18
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 година
Грешка. След 24 февруари втората по сила е украйнските фермери. Вече имат повече танкове от Мордор хахаха
12
11
 
13
 
! Отговори
до сър пичук преди 1 година
"Министерството на отбраната на Великобритания заяви в понеделник, че силите на Москва "вероятно контролират по-голямата част" от Соледар."