Най-бедните руснаци отиват на война в Украйна - бягство от трудностите и заемите

Путин отписва средната класа с военния бюджет
13 яну 2023 21:00, Анисия Иванова
144
Най-бедните руснаци отиват на война в Украйна - бягство от трудностите и заемите
Снимка: БГНЕС

Мечтата на Алексей Малов беше да притежава бяла "Лада".

Когато семейството му в Саратовска област получи обезщетение за смъртта на сина им, сражавал се в Украйна, то отиде за закупуване на точно колата, която той искаше, според репортаж, излъчен по руската държавна телевизия миналата година.

След това бащата отива да пробва автомобила за първото шофиране - до гробището.

Изплащането на обезщетението е само един от случаите на все по-размитите линии между социалните програми и разходите на Кремъл за военните усилия, които допринесоха за рекорден бюджетен дефицит през декември.

Въпреки че не пести средства за армията, президентът Владимир Путин възнаграждава най-нуждаещите се руснаци, като раздава дарения на семействата. Войниците, воюващи в Украйна, също получават еднократно плащане на стойност над средната годишна заплата в Русия.

Увеличаването на социалните помощи е увеличило доходите на най-бедния децил от населението с повече от два пъти процента на инфлация, единствената група, която се справя толкова добре, според Bloomberg Economics. Сега Русия заделя около две трети от бюджета си за отбрана, сигурност и социални програми.

"Държавата се насочва към бедните и почти бедните“, каза Наталия Зубаревич, специалист по икономика на руските региони в Московския държавен университет. „За средната класа посланието е „Довиждане, момчета, оправяйте се сами.“

Подходът помогна да се намали броят на хората, живеещи под официалния жизнен минимум - определен като доход под около 186 долара на месец - със 700 000 за една година, според последните статистически данни за третото тримесечие.

Подкрепата за семействата с деца се превърна в такъв приоритет, че Антон Силуанов, руският финансов министър, каза, че предпочита да изтегли финансиране за пътища или инфраструктура, отколкото да направи компромис с помощта за тези, които съставляват по-голямата част от бедните.

Щедростта е част от по-голям от очакваното фискален тласък, който беше от решаващо значение за поддържането на икономика, която сега е напът да се свие в последователни години за първи път от почти три десетилетия.

„Скокът на социалните и военните разходи, съчетан с недостиг на приходи от нефт и газ, ще направи бюджетния баланс на Русия необичайно крехък тази година. Изправено пред риска от недостиг на приходи, правителството може да избере фискална консолидация, като позволи на инфлацията да подкопае част от реалната стойност на социалните придобивки", коментира Александър Исаков, икономист за Русия, Bloomberg Economics.

През втората половина на миналата година Русия е похарчила малко над 1 трилион рубли (15 милиарда долара) за подпомагане на семейства с деца и още около 400 милиарда рубли за пенсии, суми, които Силуанов каза, че очаква да удвои през 2023 г.

Все пак фискалната позиция на Русия остава относително силна дори при нарастващия дефицит, но ако таванът на цените, наложен от САЩ и техните съюзници на руския суров петрол тази година, се окаже ефективен, натискът върху бюджета вероятно ще нарасне.

Bloomberg Economics допълнително изчислява, че разходите за хора в армията, включително доброволци и тези, които са били мобилизирани, може да възлизат на около 1,1 трилиона рубли на година.

Облекчението едва ли компенсира цялостното обедняване, което Русия претърпя през почти годината след инвазията. Над една трета от населението е започнало да пести повече от храна, според държавно проучване на общественото мнение, като реалните разполагаеми доходи спадат за три поредни тримесечия.

„Хората като цяло стават все по-бедни, но бедните стават все по-малко“, каза Евгени Гонтмахер, икономист и бивш държавен служител.

Последствията от войната изпразниха средната класа толкова много, че сега тя съставлява не повече от 10% от населението, според Гонтмахер. Стотици хиляди, които имаха средства да напуснат Русия, в крайна сметка избягаха на две вълни, често оставяйки след себе си имоти и работни места.

Освен че гарантира лоялност от страна на руснаците в най-неравностойно положение, отдавна ядрото на електората на Путин, правителството създава стимули за хората да се присъединят към армията във време, когато тя трябва да привлича затворници и да използва наемници, за да компенсира сериозния недостиг на войници в Украйна.

В края на декември Путин нареди да бъдат изплатени 5 милиона рубли на семействата на войници, убити в Украйна, достатъчни за закупуване на апартамент в много части на Русия. Ветерани, претърпели нараняване или травма, ще получат 3 милиона рубли.

Руската пропагандна машина също пуска реклами, които се разпространяват в социалните мрежи и порталите за набиране на персонал, рекламирайки договорите в армията като схема за забогатяване.

Най-бедните се хващат за войната като за бързо бягство от трудностите и заемите, които не могат да върнат, според Зубаревич.

„Хората често отиват на война поради бедност“, каза тя. "Това е начин да се освободиш."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 година
Служих в казармата през 80-те години на миналият век.И тогава се замислих,че най съвършенната технология е тази за унищожение.Още тогава е имало толкова много ядрено оръжие,че планетата можеше да бъде унищожена за половин час!Не за съзидание,а за унищожение!Не заслужаваме да се наричаме"Хомо салиенс"-тоест разумен човек! Къде е бил разумът на тези които са създали тези оръжия?
111
1
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
А бедните българи , какво да правим ?!
110
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние и без войнз какво представляваме ?
109
5
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
По-голяма глупост от тази в заглавието на статията едва ли може да се роди и афишира?
108
2
 
7
 
! Отговори
Дрънци преди 1 година
До мишоБългарина е много богат. Но адски много мрънка че няма пари. Най бедните са с поне един апартамент. Ходят в Гърция на почивка поне веднъж годишно. Винаги се оплакват за ниско заплащане. Беден, но кръчмите са пълни Беден, но ще си купи голям телевизор. Беден, но ще си купи Ауди, БМВ или Мерцедес
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин просто облагородява генетичния матрял на Русията, това е държавна евгенистична програма. Недъгавия матрял да бъде утилизиран преди да се размножи.
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бела жига това сега си ти, може би 1.9 TDI, а жена ти е като колата ти нали разбираш, ако някой ти я чукне ти си я пастираш!
105
2
 
5
 
! Отговори
мишо преди 1 година
Страхотно заглавие. Направо като за България. Значи при нас ако има война то 60% от населението направо се записват доброволци!
104
0
 
4
 
! Отговори
Е ДЕ, Е ДЕ преди 1 година
И У НАС ЩЕ Е ТАКА ПРИ ПОДОБНА ОБСТАНОВКА. БЕДНИ, МАРГИНАЛИЗИРАНИ И С ДЕСЕТИЛЕТИЯ БЕЗРАБОТНИ ЩЕ СИ КАЖАТ: ПО ДОБРЕ УЖАСЕН КРАЙ ИЛИ ПЕЧАЛБА, ОТКОЛКОТО УЖАС БЕЗКРАЙ.
103
3
 
5
 
! Отговори
В САЩ преди 1 година
В армията им са Мъск, Бил Гейтс, Бъфет, Бай Дън Младши и старши....Малко по тъ по не можахте ли да го измислите
102
6
 
10
 
! Отговори
Контра въпроси преди 1 година
А какви елементи отиват да се бият в Чуждестранния легион на Укро Вермахта ? Може би случайно такива които бягат от правосъдието в собствените си страни ? Или просто криминални типове ? Или пък направо за пари ? А смешната статия пропаганда е сътворена според Bloomberg...Просто факт ! Интересно какво очаквате да кажат за Русия от Bloomberg ?!
101
7
 
7
 
! Отговори
Т34 преди 1 година
Добре че е частната армия на Пригожин.Оядената и прехвалената армия на Русия видяхме какво представлява.Стотици хиляди офицери и Генерали които руснаците хранат за тоя дето духа.
100
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а най-бедните българи бачкат за мижави пари , за да има за укрите на спа,планина,море Лукс олинклузив Безплатно !
99
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди няколко месеца излезе статия в известен американски таблоид с проучване че в САЩ 70% от младежите на възраст от 19 до 26год. са НЕГОДНИ за военна служба...!!! А при нас как ли ще е...!?
98
0
 
17
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
И в България е така,на война да гинат и ще отидат най бедните.Децата на богаташите са по чужбина.
97
3
 
8
 
! Отговори
До Мечо преди 1 година
Че човека не е разумно същество първо го доказха приятелите ни от САЩ, с пускането на ядрените бомби върху Хирошима и Нагасаки. С това донесоха демокрация, мир и просперитет на целокупния Японски народ.
96
2
 
4
 
! Отговори
До SS преди 1 година
Спокойно, като ги мобилизират и им дадат по един калашник, 80% ще минат на стрната на врага, барабар с духовия оркестър още през първите 3 дни (ако може да се направи препратка към думите на Борис III по време на втората световна).
95
0
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 година
Тук в Бг ,ако (не дай боже ) стане нещо кой мислите че мобилизират ? Синовете на бившите ни президенти ли ? Или синчетата на депутатите и магистратите ? Тук ще е още по страшно !
94
5
 
18
 
! Отговори
Русофили преди 1 година
Според нашите русофили в Русия бедни няма. В Русия всичко е розово. Много обичат Русия, но много от тях вече живеят назапад, а другите виждайки как всеки ден продължава промяната на цените, мечтаят или се готвят да заминат назапад. Но обичат Русия. Трябва да има няккаква дианоза за това!
93
4
 
11
 
! Отговори
Стар запасняк преди 1 година
Могат да се мобилизират само запасняци полагали военна клетва!..Военната служба в Русия и Украйна е задължителна и трябва да си преминал обучението преди клетвата!....Невъзможно е на огневата линия да пратиш ентусиасти-родолюбци познаващи войната от електронните игри! ,Юнаци невръстни, постващи тук,виждали АК 7"62мм само на снимка не философствайте с глупави коментари!