Най-бедните руснаци отиват на война в Украйна - бягство от трудностите и заемите

Путин отписва средната класа с военния бюджет
13 яну 2023 21:00, Анисия Иванова
144
Най-бедните руснаци отиват на война в Украйна - бягство от трудностите и заемите
Снимка: БГНЕС

Мечтата на Алексей Малов беше да притежава бяла "Лада".

Когато семейството му в Саратовска област получи обезщетение за смъртта на сина им, сражавал се в Украйна, то отиде за закупуване на точно колата, която той искаше, според репортаж, излъчен по руската държавна телевизия миналата година.

След това бащата отива да пробва автомобила за първото шофиране - до гробището.

Изплащането на обезщетението е само един от случаите на все по-размитите линии между социалните програми и разходите на Кремъл за военните усилия, които допринесоха за рекорден бюджетен дефицит през декември.

Въпреки че не пести средства за армията, президентът Владимир Путин възнаграждава най-нуждаещите се руснаци, като раздава дарения на семействата. Войниците, воюващи в Украйна, също получават еднократно плащане на стойност над средната годишна заплата в Русия.

Увеличаването на социалните помощи е увеличило доходите на най-бедния децил от населението с повече от два пъти процента на инфлация, единствената група, която се справя толкова добре, според Bloomberg Economics. Сега Русия заделя около две трети от бюджета си за отбрана, сигурност и социални програми.

"Държавата се насочва към бедните и почти бедните“, каза Наталия Зубаревич, специалист по икономика на руските региони в Московския държавен университет. „За средната класа посланието е „Довиждане, момчета, оправяйте се сами.“

Подходът помогна да се намали броят на хората, живеещи под официалния жизнен минимум - определен като доход под около 186 долара на месец - със 700 000 за една година, според последните статистически данни за третото тримесечие.

Подкрепата за семействата с деца се превърна в такъв приоритет, че Антон Силуанов, руският финансов министър, каза, че предпочита да изтегли финансиране за пътища или инфраструктура, отколкото да направи компромис с помощта за тези, които съставляват по-голямата част от бедните.

Щедростта е част от по-голям от очакваното фискален тласък, който беше от решаващо значение за поддържането на икономика, която сега е напът да се свие в последователни години за първи път от почти три десетилетия.

„Скокът на социалните и военните разходи, съчетан с недостиг на приходи от нефт и газ, ще направи бюджетния баланс на Русия необичайно крехък тази година. Изправено пред риска от недостиг на приходи, правителството може да избере фискална консолидация, като позволи на инфлацията да подкопае част от реалната стойност на социалните придобивки", коментира Александър Исаков, икономист за Русия, Bloomberg Economics.

През втората половина на миналата година Русия е похарчила малко над 1 трилион рубли (15 милиарда долара) за подпомагане на семейства с деца и още около 400 милиарда рубли за пенсии, суми, които Силуанов каза, че очаква да удвои през 2023 г.

Все пак фискалната позиция на Русия остава относително силна дори при нарастващия дефицит, но ако таванът на цените, наложен от САЩ и техните съюзници на руския суров петрол тази година, се окаже ефективен, натискът върху бюджета вероятно ще нарасне.

Bloomberg Economics допълнително изчислява, че разходите за хора в армията, включително доброволци и тези, които са били мобилизирани, може да възлизат на около 1,1 трилиона рубли на година.

Облекчението едва ли компенсира цялостното обедняване, което Русия претърпя през почти годината след инвазията. Над една трета от населението е започнало да пести повече от храна, според държавно проучване на общественото мнение, като реалните разполагаеми доходи спадат за три поредни тримесечия.

„Хората като цяло стават все по-бедни, но бедните стават все по-малко“, каза Евгени Гонтмахер, икономист и бивш държавен служител.

Последствията от войната изпразниха средната класа толкова много, че сега тя съставлява не повече от 10% от населението, според Гонтмахер. Стотици хиляди, които имаха средства да напуснат Русия, в крайна сметка избягаха на две вълни, често оставяйки след себе си имоти и работни места.

Освен че гарантира лоялност от страна на руснаците в най-неравностойно положение, отдавна ядрото на електората на Путин, правителството създава стимули за хората да се присъединят към армията във време, когато тя трябва да привлича затворници и да използва наемници, за да компенсира сериозния недостиг на войници в Украйна.

В края на декември Путин нареди да бъдат изплатени 5 милиона рубли на семействата на войници, убити в Украйна, достатъчни за закупуване на апартамент в много части на Русия. Ветерани, претърпели нараняване или травма, ще получат 3 милиона рубли.

Руската пропагандна машина също пуска реклами, които се разпространяват в социалните мрежи и порталите за набиране на персонал, рекламирайки договорите в армията като схема за забогатяване.

Най-бедните се хващат за войната като за бързо бягство от трудностите и заемите, които не могат да върнат, според Зубаревич.

„Хората често отиват на война поради бедност“, каза тя. "Това е начин да се освободиш."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А богатите украинци не избагаха още в първите дни и всички до един останаха да защитават страната си. Вервайте ми.
91
8
 
12
 
! Отговори
Пацu преди 1 година
Тукашните кoпeйковци не спят, те бдят до цyкaлотo на джyджeтo :))))))
90
8
 
15
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Най-долната руска cвoлoч е пратена да тори земята на Украйна!
89
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците ги отрупват к оръжия и мангизи, но там останаха ли хора, които да го използват? Край Соледар и Бахмут е такава месомелачка, че половината укренска армия си положи костите, а френския посланик отиде на гробище да почете погиналите френски наемници. Тъжно, много тъжно.
88
8
 
12
 
! Отговори
Маручо преди 1 година
Има много примери на богати украинци които се сражават, и дори на загинали такива , включително милионери, но нито един пример на богат руснак. Или всъщност не, имаше пример за пострадал богат руснак - тавариш Рогозин остана без жoпа докато празнуваше рожденния си ден в донецки ресторант.
87
6
 
9
 
! Отговори
Кварталната батка преди 1 година
Мда има голяма подкрепа за чмобиките, 100 милиона незасегнати от мобилизацията защо да не отделят по някоя рубла и по някой *** на 300 хиляди балъка дето са отишли да умират за кефа на царя. Понеже аз не виждам какво ги заплашваше преди 24.02.2023. Запада и америка си партнираше успешно с Русия и бизнеса вървеше без проблеми. Рашняците си получаваха милиардите за газа и нефта без проблем и именно затова Москва и няколко по големи градове процъфтяха. Поняли друзя? Сега ще лапат баxyра.
86
1
 
5
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До До 89: Не ти разбира калпакът от Америка, където недвижимата собственост има такива годишни данъци че свят ще ти се извие
85
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие нормални ли сте да изплюете този пасквил? Значи най-богатите украинци според вас отиват на война. Да, можете да ги срещнете на лексусите си из Европата. По хотелите, на лапачка. Що не се гръмнете с русофобските си черни омрази? Русия печели войната и МАТО го сърби и боли да се включи, че укрите не се справят, ама се оголиха като си дадоха оръжияга1 а и мотивацията слаба, та скоро няма да ги видим.
84
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 104 Кварталната батка - след като в Украйна бяха проведени пет вълни на мобилизацията, при което призивниците ги ловяха по улиците, моловете и метрото, се наложи и в Русия да се извърши частична мобилизация. Мобилицията бе извършена успешно, въпреки някои трудности, а самите мобилизирани казваха: " Няма кой друг да защити Русия, освен нас." Имаше огромна вълна на всенародна подкрепа за мобилизираните и фронта, където бяха изпратени огромни количества дрехи, обувки, прибори за нощно виждане, радиостанции, бронежилетки, печки кюмбета и т.н.
83
5
 
12
 
! Отговори
Кварталната батка преди 1 година
Ако Путин каже на война да останат само тези които искат да воюват, то на фронта ще останат не повече от 10% от чмобиките. Специално за родните друзя да подчертая че мобилизацията бе проведена заради липса на достатъчно желаещи да подпишат доброволно договор с армията. Поняли, друзя?
82
6
 
6
 
! Отговори
Лечев преди 1 година
И какво лошо има в това че стотици хиляди са готови да умрат за идеята на лидера си? Имат това право,нали?
81
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-бедните руснаци отиват на война в Донбас, а богатите си печат зaдницитe на Мармарис. Най-бедните руснаци дори Не отиват, а ги ловят, товарят ги като добичета и ги хвърлят необучени в най-горещите точки на фронтовата линия.
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стиснати са! Така оценяват една средно значима руская жизнь! А трябваше на yтpeпaн тeкезар да дават Волга, за разчленен крак да са бръкнат за ладичка, а за откъсната ръка - масквич! За откъснат пръст съответно могат да дадът велосипед Урал или каса Абсолют и така нататък. Втората световна са получили по един roл, ама сега никой нище да се бие за родину!
79
2
 
8
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 година
Много ясно. И в България хората от провинцията са най-податливи и прости и такива бяха използвани от ДС за групировките. Всички до един бяха селянчета или от провинцията. И в Русия е така.
78
4
 
12
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 1 година
Най-парадоксалният факт е, че всичките тези слуги на запада, на САЩ като Хр. Иванов-мравояда, джобният генерал Атанасов са толкова тъъпи и некадърни, че ако живееха в Европа или САЩ щяха да умрат от глад, а Киро-*** и Кокорчо щяха да бъдат в затвора до края на дните си за финансови престъпления. Не искам да споменавам нищожествата, които поръчково драскат тук, толкова некадърни, че щяха да живеят в черните гета, къдедо щяха да ги стрелят и ***.
77
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-бедните украинци отиват на война в Донбас, а богатите си печат зaдницитe на Слънчака. Най-бедните украинци дори Не отиват, а ги ловят, товарят ги като добичета и ги хвърлят необучени в най-горещите точки на фронтовата линия.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ само богатите ли ходят в армията?
75
12
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Повечето руснаци все още са крепостни селяни.Мисленето ги затруднява.Предпочитат сляпо да следват заповедите на царя-батушка.
74
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като избият бедните какво ще правят богатите като ням кой да се бие. Остава както царя подари Аляска 1857 г. на САЩ а 1917 г. Полша и Украйна се откъснаха и после Ленин спаси само Украйна а Сталин не можа да върне Полша заради Хуитлер.
73
12
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Има наистина много доброволци в Русия. Има и ползи за тези, които са решили доброволно да защитават родината си. А в Украйна има 100% задължителна мобилизация с обещания за някакви пари, които никой военен не е виждал от месеци. Ама им обещават, че след великата "победа", всички ще бъдат богати.