Ще се справи ли Кремъл на петролните и газови пазари?

Военните разходи обаче ще са последните, които Путин ще съкрати
20 яну 2023 20:48, Анисия Иванова
57
Ще се справи ли Кремъл на петролните и газови пазари?
Снимка: БГНЕС

Миналата година Русия се справи с последиците от енергийните санкции и съкращенията на износа на газ за Европа. Но 2023 г. ще бъде много по-трудна, тъй като по-ниските цени на енергията и по-големите отстъпки за руския суров петрол - подкрепени от тавана на цените на Г-7 от 60 долара за барел - започват да тревожат икономистите на Кремъл.

Миналия месец президентът Владимир Путин нарече тавана "глупав", не виждаше причина да се "тревожи за бюджета" и се похвали с "неограничената" си способност да финансира инвазията в Украйна. Приходите от петрол и газ, възлизащи на 11,6 млрд. рубли (168 млрд. долара), през миналата година достигнаха най-високото си ниво от 2011 г. насам благодарение на високите цени и пренасочването на износа на суров петрол към Азия, главно Индия и Китай. Но с намаляването на цените на петрола и разходите за войната, които увеличиха дефицита на Русия през миналата година до 2,3 % от брутния вътрешен продукт, Путин и неговите служители виждат финансови рискове пред себе си.

"Трябва да внимаваме колко голяма е отстъпката, за да не се създават бюджетни проблеми. Обсъдете го и представете предложенията си", каза той на официалните лица миналата седмица, след като вицепремиера Александър Новак, призна, че отстъпките за суров петрол са "основният риск". Тъй като приходите от петрол и газ представляват 40% от федералния бюджет, най-голямото предизвикателство пред плановете на Русия е комбинацията от разширяващата се отстъпка и спадащите цени на енергията. Администрацията за енергийна информация, статистическото звено на американското министерство на енергетиката, прогнозира, че през 2023 г. средната цена на петрола сорт Brent ще бъде 83 долара за барел, което е с 18% по-малко в сравнение с миналата година. "Думата "отстъпка" е ключовият ефект от санкциите. Тя отдавна се е превърнала в част от петролната реалност на Русия", заяви Виктор Катона, водещ анализатор на суров петрол в групата за суровинни анализи Kpler.

Купувачите на руски петрол изискват все по-големи отстъпки спрямо бенчмарка за суров петрол Brent. Миналата година отстъпките лишиха Москва от около 50 млрд. долара, според Киевското училище по икономика, което се равнява на 12% от планираните приходи. При 35-40 долара разликата между цената на Brent и Урал, водещата руска смес, е около 10 пъти по-голяма, отколкото преди инвазията през февруари миналата година. Urals поевтиня след въвеждането на ограничението от 60 долара за барел на 5 декември и в момента се търгува за 44 долара - около 48% под Brent, според доставчика на енергийни данни Argus. Също така е много под нивото от 70 долара, използвано като основа за бюджета на Русия за 2023 г., който предвижда дефицит от 2% от БВП.

Според проучване на базирания в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) тази комбинация лишава Кремъл от около 160 млн. евро на ден. CREA изчислява, че приходите на Русия от износ на изкопаеми горива през декември са спаднали със 17% на месечна база, като са достигнали най-ниското си ниво от февруари миналата година. Министерството на финансите показва 7,5% ръст на приходите от нефт и газ за същия период, което отразява 20% загуба на стойността на рублата през миналия месец и извънредния данък, наложен на Газпром. Бюджетът на Русия за 2023 г. предвижда 23% спад на всички приходи от нефт и газ в сравнение с 2022 г., докато Киевската школа по икономика (КШЕ) прогнозира, че спадът може да е два пъти по-голям. Въз основа на данни на финансовото министерство, ако добивът на петрол спадне със 7-8% спрямо нивата от 2022 г., което според Новак е възможно, и средната цена на Urals е 50 долара за барел, Русия ще се лиши от 23% от предвидените си приходи от петрол и газ за 2023 г. Ако средната цена на Urals е 35 долара, тя ще бъде изправена пред 45% недостиг.

Приходите могат да понесат още един удар, когато следващия месец влезе в сила отделна забрана на Г-7 за рафинирани петролни продукти. Китай и Индия предпочитат да купуват по-евтин руски суров петрол, който да преработват в собствените си заводи. Така че Русия трудно ще намери нови пазари за керосин, дизел и други продукти, дори и на по-ниска цена, казва Катона от Kpler. Миналата седмица Русия също така призна, че съществува "риск" от по-нисък износ на газ от предвиденото, въпреки че газът осигурява само част от приходите от петрол. Въпреки трудните перспективи намаляващите приходи няма непременно да ограничат способността на Путин да води война.

Ако 2023 г. протече в съответствие с прогнозите, Русия ще може да покрие загубите и да финансира конфликта на планираните нива. Тя ще продължи да взема вътрешни заеми, главно от държавни банки, и да изтегля пари от своя фонд за богатство на стойност 148 млрд. долара, включително чрез продажба на авоари в китайски юани.

Приходите са по-ниски и, както през 2022 г., разходите са по-високи от планираните, Русия ще трябва или да увеличи заемите, да продължи да използва фонда, нещо което Путин не е склонен да прави - или да намали разходите за икономическо развитие и инфраструктура, както в предишни трудни времена, каза Александра Прокопенко, бивш служител на централната банка. Но тъй като войната в Украйна е основният фокус на политиката на Кремъл, военните разходи, които представляват почти една трета от разходите през 2023 г., ще бъдат последните, които ще понесат някакви щети, каза тя.

Целият антализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинофилът не разсъждава, защото спазва заповедта на диктатора към подчиненото му стадо. Путинофилът е длъжен да изпълни заповедта на диктатора, да нахлуе в чужда страна и да върши военни престъпления. А когато го посрещнат, както заслужава, да нахрани гарваните и плъховете, които са единствените печеливши от специалната могилизация.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от 105 години Русия мъти водите в цял свят с техните призиви за световна революция. Бележат непостижими успехи в унищожаването на собствено население и население в други страни. Погледнете историята на съюзните им държави. Това унищожително поведение с огледален ефект се обръща срещу самата Русия. Природният закон гласи: всяка сила поражда равна на себе си и обратна по посока контра сила.
32
0
 
1
 
! Отговори
Математикова преди 1 година
А бе Днес, бива ли толкова да сте изпаднали, че една проста математика ви затруднява и то безкраайно?! Какъв е този курс и кой "гений" изчисли, че 11,6 млрд. рубли са = на 168 млрд. долара :) :) :) Той Путинчо ако види статията ще ви позлаати бе :) :) :) !!!!!! Видно е , че дори и най-елементарната математика ви куца, за нататък няма да коментирам за да не получа някой бан :) :) :) !!!
31
0
 
0
 
! Отговори
просто тройно пр-ло преди 1 година
по русският курс за днес 1$ = 69 рубли - 1млн$ = 69 млн р, 1млрд. $ = 69 млрд. рр, и колко $ са 12 млрд.рубли
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една година ще могат да изкарат, преди всичко да започне да се разпада.
28
3
 
14
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
Светът не налага санкции на руската пидерация.. това е специална финансова операция..ха.ха
27
2
 
17
 
! Отговори
Рубльофф преди 1 година
"11,6 млрд. рубли =168 млрд. долара" /// Видяхте ли? Рублата удари долара у земята, като шкембе в дувар и за една статия време е станала Световна валюта. Добре че журналята не работят в чейндж бюро. Ке фалират за един час.
26
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 8 години Русия направи онромна реорганизация на икономиката като увеличи инвестициите в отрасли, различни от газ и петрол. Целият огромен внос от западния блок вече отсъства. На негово място има собствена продукция и внос от трети страни срещу продукция. Намаляването на петролните и газови цени няма да обърне бюджета, но намаляването на техните количества ще засегне петролната индустрия.
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това било според киевското училище по икономика.Е това училище що не вземе да смята, че Украйна няма икономика.Че заради нейните тъпотии сега един европеец плаща по 800 за газ и ток,а не по 200,както през същия период на 2022г.И още много неща има,което това училище или не знае,или нещо..,.
24
7
 
2
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 година
Гадовете винаги се справят на всякъде !
23
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано по-скоро да фалират и да се свършва с тая война.
22
19
 
7
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Русия има от всичко по много - ще се справи някак си. Да му мислят тези, които нямат и затова им се налага да внасят!
21
23
 
8
 
! Отговори
lplo преди 1 година
Русия вече се справи много успешно за ваше съжаление
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласно текста 11,6 млрд. рубли били равни на 168 млрд. долара. Прекратих четенето на подобни глупотевини.
19
6
 
11
 
! Отговори
Ти си преди 1 година
Това е за заблуда на противника че Сърбия и Иран са обявили че Крим бил украински.Всеки може да си говори каквито си иска глупости.Крим ще се върне в Украйна когато върбата роди круши.
18
0
 
5
 
! Отговори
Шок, Бомба! преди 1 година
"Приходите от петрол и газ, възлизащи на 11,6 млрд. рубли (168 млрд. долара)," Ало журналистите, незнаех, че Руската рубла е скочила толкова много спрямо Американския долар!!!!
17
3
 
10
 
! Отговори
Руки вверх преди 1 година
Оставете го Путин и тая Русия на мира.Каква е тази загриженост за Кремъл.Те ще се оправат някак си.Голяма територия,богата на полезни изкопаеми и 150 000 000 население.И за разлика от нас по време на изпитания стават страшно сплотени.Елциновата Русия няма да се върне,тя е в историята.Военна държава с много оръжие и първа ядрена сила.
16
9
 
9
 
! Отговори
абе преди 1 година
в момента само от продажба на газ русия печели 800 млн. НА ДЕН! какво да говорим че в руската земя е цялата менделеева таблица! назад да тръгнат не може ги стигна европа!
15
11
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Блатната федерация фалира периодично. И сега няма да е по - различно. Не знам само този път какво ще продават? Аляска я продадоха 1867г. :))))))))))))))))))))))))))))))))