Москва загуби ролята си на оръжейния пазар заради войната

Делът на Русия започна да намалява
2 фев 2023 21:45, Йоана Цонева
95
Москва загуби ролята си на оръжейния пазар заради войната
Снимка: БГНЕС

Ежедневният доклад на британското разузнаване от 2 февруари се фокусира върху трудностите при износа на руски оръжия, причинени от войната в Украйна, съобщава Руската служба на "Би Би Си".

Нахлуването в Украйна и международните санкции изглежда подкопаха ролята на Русия като надежден износител на оръжие. Още преди войната делът на Русия в международния оръжеен пазар започна да намалява. Сега, избирайки между доставката на нови оръжия на партньорите и разполагането им в Украйна, руските власти най-вероятно предпочитат второто.

Недостигът на части също има вероятност да засегне производството на оборудване за износ, като например бронирани превозни средства, бойни хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана.

В допълнение, способността на Русия да обслужва съществуващи договори - да доставя части и да извършва поддръжка - вероятно ще бъде сериозно подкопана за поне още три до пет години.

През седемте месеца до 31 октомври 2022 година в Русия са постъпили компютърни и други електронни компоненти на стойност най-малко 2,6 млрд. долара, показват руските митнически регистри. Най-малко 777 млн. долара от тези продукти са произведени от западни фирми, чиито чипове са открити в руски оръжейни системи: американските Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc и Analog Devices Inc, както и германската Infineon AG.

През март тази година в корпоративния регистър на Турция се появява нова фирма. Azu International Ltd Sti се описва като търговец на едро на ИТ продукти и седмица по-късно започва да доставя американски компютърни части за Русия, обаче разкрива "Ройтерс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано Украйна бъде заличена.
50
2
 
1
 
! Отговори
66-аз съм БАЙ СТАВРИ преди 1 година
Ша са молиш да ползвам джобното ножче ТИ..
49
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 62. Алооо траверсите ги търси на запад.
48
13
 
4
 
! Отговори
Да няма по-високо преди 1 година
От 2 метра в окрайна-Вова..изравни ги със земята..
47
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бъркате ако си мислите че Русия до момента е използвала и 1% от военният си ресурс. До сега ползват бракуваното и застаряващото по складове. Просто чакат да започне истинската война с прехваленото НАТО.
46
17
 
8
 
! Отговори
Кучките на Путкин преди 1 година
С две думи на всяка цена трябва да се изчисти руската чума. Не трябва да има *** кин си неща повече. Руската *** трябва да си вземе, каквото е заслужила. А всички лапачи на Путин идва мачка за погачка травестити :)
45
16
 
5
 
! Отговори
Боклуциии преди 1 година
Много ми е добре, ама ще си прежаля да взема с мен ***, Медведев и коня Лавров, повече ги мразя от колкото се обичам :D
44
15
 
10
 
! Отговори
Видно е преди 1 година
Че щом не може да победи Украйна,руската техника,дори и военната,е само за паради..Докато и там някоя Армада не загасне ..
43
14
 
10
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Като е толкоз велика Раша как така от най многото земя и най много ресурси на света успяват да постигнат икономика колкото щата Тексас ( дова дори не е най богатият щат) ? Я за справка кажи устроството от което пишеш в Русия ли е произведено или някоя западна фирма го прави за по евтино Китай и ти също си налял пари в същият лош запад?
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 50 ---- май ти трябва да четеш повече... една дума - Liaoning. Останалото за домашно!
41
10
 
10
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Руснаците имат и са имали еди единствен ръждив самолетоносач - Адмирал Кузнецов, който и в момента е на ремонт след последния си ремонт :D Не че не им се връзва в доктрината "хвърляй пушечно месо по врага докато му свършат патроните" ами не могат да го подкарат , нито да построят втори :) Прочети някоя книга, не ставаш
40
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва загубила като оръжеен пазар, но пък Украйна стана ПОЛИГОН номер 1 за експерименти и изпробване на оръжия. Голяма "полза" за безмозъчните укри. Трябва да са благодарни на западните си партньори.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44. Ами то друго там нЕма. Скоро и това няма да го има.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А то щото на турците и на янките делът се увеличи ))))))
37
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38. Болшой театър ли го създава този материал за руското благоденствие? Явно по-далеч от селото си и от примитивната руска пропаганда не си виждал и чувал.
36
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия е изостанала "Не знам дали е вярно, но казват че единственият самолетоносач" ----- аре поредният кл00ун... виждал ли си картата на Русия? На държава в 12 часови зони , с политика, която не се базира на кражба на чужди ресурси и чийто основен износ не е "демокрация", за чии са самолетоносачи? Да, опитаха, да направиха няколко, видяха, че не им вършат работа и не се връзват в доктрината им и повече не са се занимавали. Еуементарно.. стига да имаш 2 мозъчни клетки, които да не са промити
35
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва отдааавна е изгубила ролята си в каквото и да било, освен в правенето на свинщини.
34
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди в Русия се ползваше даларът като неофициална валута вече не.
33
17
 
14
 
! Отговори
Русия-смех... преди 1 година
В Русия времето е спряло някъде в края на миналия век...Телеграфната агенция на Съветския Съюз ( ТАСС) продължава да работи въпреки ,че вече не съществуват нито телеграфи, нито съветският съюз...
32
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия бензинът сртува копейки, все едно да купувате бензин на стотинки литъра.