Москва загуби ролята си на оръжейния пазар заради войната

Делът на Русия започна да намалява
2 фев 2023 21:45, Йоана Цонева
95
Москва загуби ролята си на оръжейния пазар заради войната
Снимка: БГНЕС

Ежедневният доклад на британското разузнаване от 2 февруари се фокусира върху трудностите при износа на руски оръжия, причинени от войната в Украйна, съобщава Руската служба на "Би Би Си".

Нахлуването в Украйна и международните санкции изглежда подкопаха ролята на Русия като надежден износител на оръжие. Още преди войната делът на Русия в международния оръжеен пазар започна да намалява. Сега, избирайки между доставката на нови оръжия на партньорите и разполагането им в Украйна, руските власти най-вероятно предпочитат второто.

Недостигът на части също има вероятност да засегне производството на оборудване за износ, като например бронирани превозни средства, бойни хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана.

В допълнение, способността на Русия да обслужва съществуващи договори - да доставя части и да извършва поддръжка - вероятно ще бъде сериозно подкопана за поне още три до пет години.

През седемте месеца до 31 октомври 2022 година в Русия са постъпили компютърни и други електронни компоненти на стойност най-малко 2,6 млрд. долара, показват руските митнически регистри. Най-малко 777 млн. долара от тези продукти са произведени от западни фирми, чиито чипове са открити в руски оръжейни системи: американските Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc и Analog Devices Inc, както и германската Infineon AG.

През март тази година в корпоративния регистър на Турция се появява нова фирма. Azu International Ltd Sti се описва като търговец на едро на ИТ продукти и седмица по-късно започва да доставя американски компютърни части за Русия, обаче разкрива "Ройтерс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме 60-те години, че да треперим от самолетоносачи, ко самолетоносащ, тръгне към Русия, САЩ ще бъде изпепелен за минути.
30
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самолетоносачите вършат работа срещу бананови републики, а Русия не ограбва такива като СЩ и не й трябват просто иначе руите имат най-технологично напреднали поводници и торпеда, нещо от което САЩ трепери.
29
14
 
14
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 1 година
Не знам дали е вярно, но казват че единственият самолетоносач на Русия работел с дървени въглища, защото като плувал изпускал гъст черен дим
28
11
 
10
 
! Отговори
Ми те американците преди 1 година
нали затова подклаждат войните? Хем да дестабилизират света, хем да си пробутват оръжията, които са произвели. Двойна изгода - пъхат си еврейските носове навсякъде и си докарват милиарди от военна промишленост. Без тези пари империята им ще се срине за месеци.
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия е в 19 век... слабо, много слабо! Забравяш, че имаме имтернет и е пълно с материал как се жвее на село в русия. Дай некоя друга опорка, че за тази нема да вземеш центове.
26
8
 
7
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 1 година
Русия заслужава по-добра съдба. Тъжно е да си най-голямата по площ и ресурси държава на земята и същевременно една от най-бедните. Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление в Москва.
25
13
 
8
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Незная, кой какво е загубил. Но руското оръжие се оказа много по ефективно, а за някои и и без аналог от западните. Нормално е при този интензитет на водене на военни действия основния покок да е насочен към фронта. Но ще има много по голямо търсене после зашото се оказа по добро от прехвалените западни железарии.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видим!-:)
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пробвайте да купите въоръжение преди Вагнер и РА.
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че на кой му трябва раждясалото и мухлясало западно оръжие?
21
9
 
11
 
! Отговори
Русия е в 19 век преди 1 година
На 50 км. от Москва селяните живеят в дървени къщи, спят върху печките след тежък запой, хващат прясна риба от дупки в леда и чакат с канчета на опашка пред цистерни с надпис "квас". За жалост това е състоянието на по-голямата част от населението на Русия извън големите градове, което в болшинството си живее със стандарта и манталитета на 18-19 век.
20
9
 
11
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Потенциалните клиенти видяха нагледно нивото на безаналоговата им техника. За парад на червения площад става. Е и там една Армада се беше запънала като магаре на мост, ама нищо, айде :)
19
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат повечепоръчко отколкото могат да поемат нека им е зле на руските производители. Ние за едни хамерикански 50 годишни самолети чакаме вече години, а ще чакаме 2030 гдини все едно чакаме за соц возило през 60-те.
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да тъй като руската държава изкупува всичко за да води операцията и да искаш истински, автентични руски оръжия няма. България произвежда патрони и калашници и до там за по сложни неща като самолети, вертолети и танкове никога не са ни давали и май са били прави.
17
7
 
14
 
! Отговори
Руушки пооодлоги преди 1 година
На който русофил, не му харесва в България - чемодан, вокзал, Москва и да ходи в Русия, раят на своите мечти...Ама никой не ходи, само лаят от България срещу 4000 лв. месечно. Продадоха България на бедна Русия за пари...
16
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това твърдение звучи доста нелогично при положение, че НАТО търси руски оръжия навсякъде,а НАТО няма индустриалния капацитет за да произвежда повече от изразходваното, даже напротив руските оръжия са търсени, а Русия произежда едвам за собствените си нужди тоест руската оръжейна идустрия процъфтява.
15
11
 
11
 
! Отговори
Руушки пооодлоги преди 1 година
На който русофил, не му харесва в България - чемодан, вокзал, Москва и да ходи в Русия, раят на своите мечти...
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си повтарям постоянно едни и същи лъжи, дали ще станат истини? Еднорозите даа се местят в мета вселената и да печелят колкото си искат там.
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман бе братче,Русия та Русия .Аре стига вече тази дъвка.Други и държави ням ли на планетата ?
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тая Русия бе!