Крепи ли китайският юан икономиката на Путин?

Русия е започнала да разпродава запасите си от китайска валута, за да покрие бюджетния дефицит
160
Крепи ли китайският юан икономиката на Путин?
Снимка: БГНЕС

Русия е започнала да разпродава запасите си от китайска валута, за да покрие бюджетния дефицит, дължащ се на спада в приходите от нефт и газ и разходите за войната. Но докога юанът ще може да поддържа руската икономика? DW дава отговор на въпроса в следващия анализ.

Спадът в приходите от продажбата на нефт и газ заради западните санкции доведе до увеличение на руския бюджетен дефицит и сега Кремъл разпродава част от резервите си в китайска валута. През 2022 година руският бюджетен дефицит възлезе на 3,3 трилиона рубли (45 милиарда евро) или 2,3 процента от БВП. Спадът в експортната цена на руския нефт под 50 долара за барел може да увеличи дефицита още повече и да накара Кремъл да продава юани още по-активно, смятат анализаторите от агенция Блумбърг.

Бюджетът на Русия за 2023 година е съставен на базата на средногодишна цена от 70 долара за барел, като петролното ембарго на ЕС заедно с установения ценови таван за него от 60 долара струват на Кремъл над 160 милиона евро дневно, изчисляват анализатори.

Руският икономист Николай Корженевски подчертава, че тези цифри са свидетелство за влошаване на ситуацията с руските държавни финанси. "За една година ситуацията може да стане критична, ако се окаже невъзможно да се правят разходи, без да се наруши макроикономическото равновесие". Американският професор Марк Кац пък заявява пред ДВ, че ако Путин използва юаните за балансиране на бюджета, това може да засили зависимостта на Русия от Китай.

Времето е пари

Както пише Блумбърг, позовавайки се на анализатори и експерти от банка Citigroup, ако доходите на Кремъл от продажбата на нефт не паднат рязко, Русия ще може да води войната в Украйна цели три години. Преценките на агенцията са, че руските резерви в юани могат да се свършат през 2023 година, ако цената на руския нефт падне до 25 долара за барел и още повече.

Същевременно експертите от Citigroup предполагат, че и при цена на нефта от 35 долара за барел Русия ще изхарчи изцяло резервите си в юани тази година. Руското правителство би могло да попълни наново тези свои запаси, ако стойността на нефта надхвърли 60 долара, казват анализаторите.

Създаването на резервите

Путин прави китайския юан основна резервна валута след въвеждането на санкциите от Вашингтон и Брюксел, довели до замразяването на 300 милиарда долара валутни резерви на Руската централна банка. По думите на руския министър на финансите Антон Силуанов от всички валути на „приятелски страни" юанът „в най-голяма степен притежава характеристиките на резервна валута и достатъчна ликвидност на вътрешния валутен пазар". Но експертите смятат, че именно по този начин Русия може да изпадне в големи финансови затруднения, ако войната в Украйна се проточи.

Германският икономист Ерик Хонц е на мнение, че Русия се опитва да покаже на пазарите как рублата продължава да се конвертира в друга основна световна валута. Що се отнася до влиянието на Китай, руските продажби на юани влизат в „пряко противоречие" с усилията на Пекин да получи по-широко признание за валутата си за плащания по международни сделки, особено на стоковите пазари, смята Хонц.

Икономиките се сближават

На фона на войната в Украйна руската икономика се е сближила с китайската. Това се отнася най-вече за енергийните планове на Москва, предвиждащи увеличение на износа за Китай.

Двустранната търговия между Китай и Русия през 2022 година се е увеличила с близо 34,5 процента до рекордните 172,5 милиарда долара, а поставената цел до 2024 е обемът да достигне 200 милиарда.

Руският икономист Станислав Митрахович изброява трите основни риска, с които може да се сблъска Русия, ако започне да залага все повече на юана. На първо място руската финансова система не е добре приспособена и до голяма степен не е готова за проблемите, свързани с голямата зависимост от юана, казва той пред ДВ. На второ място курсът на юана се регулира от китайската държава, което може да превърне Русия в „заложничка на китайските интереси". И на трето място - юанът остава вързан към други световен валути, което означава, че Китайската централна банка може лесно да го девалвира за вътрешни цели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
6
 
10
 
! Отговори
Лейди Кали преди 1 година
Искам да ме пази чичо НАТО а не някав беден проcт русорoб
70
6
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
важното е че в българия процъфтяваме икономически и левът е почти световна валута, която крепи на бокича мъ....те като ходи в барцелона
69
3
 
5
 
! Отговори
Давай преди 1 година
Едно, Две, Три - Чичковите Червенорусоробчевчета!
68
7
 
3
 
! Отговори
ъцз преди 1 година
хахаха руснаците теб ли нападнаха :D свалил си си гащите пред ЕС но иначе си голям борец за свобода
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 84.Така е,но украинската става най-вече за фураж.Другото което е,че преди продаваха олио,а сега продават семки,значи няма къде да го преработват.
66
4
 
3
 
! Отговори
Горянин преди 1 година
ЕЕЕХ ***,***, не гледай,не завиждай,не злорадствай а си гледай да поправиш своята кочинка, дая почистиш ,за чуждата не мисли,те ще се оправят.
65
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО е щом не се свалят що се стреля с тях,където няма РЗК.Нали се твърдеше,че с тях сте изгонили руснаците от Харков пък сега никъде на фронта няма нищо ударено освен тия в Макеевка,където нямаше РЗК и другите също се свалят бъди сигурен.Не могат да се свалят тия дето могат да слязат под нивото на радара и хипрезвуковите.Или иначе казано ракетата се движи по-бързо от тая,която трябва да я стигне,за са я свали.
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що пишеш Глупости бре " голобрадко"?
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що " пишеш" Глупости бе ***???!-:(
62
4
 
7
 
! Отговори
ъцз преди 1 година
този си дарява заплатата за Украйна а онези кдарад парите там :D
61
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама що правите сметка на Русия бе правете вашата.Това,че Русия продаде с 30% петрол повече спрямо 2020 г не го знаете.Това,че сега се заобикалят санкциите не го знаете.Щом цената на петрола се задържа Русия е в играта.Щото не държавите го купуват тоя петрол,а частни фирми.Гедайте си вашите сметки щото почнеш да правиш сметката на другия значи твоите не излизат.Освен,че не излизат.
60
8
 
11
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
САЩ са окупирали най-големите находища на нефт, газ, вода и жито в Сирия. Да сте чули нещо по въпроса?
59
11
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Другаре, в Дания премахват национален пжчивен ден, за да финансшрат войната. Аз викам в България да премахнем два. Кокво ще кажете?!
58
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
160 млн загуба на ден??? Е*ати разкошната мизерия, дето го чака обикновения руснак.Ако това стане тук,все едно да се върнем в племето на Аспарух.
57
10
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
До ... до Калеко Алеко ... безработицата съвсем ще падне и след втората могилизация, а заводите на три смени ще трябва да произвеждат танкове и снаряди за вътрешно потребление, само че те не стават за ядене ... впрочем руските танкове май за нищо не стават, разбраха го и украинците и затова искат да си внесат западни ... !!!
56
3
 
10
 
! Отговори
До 64 преди 1 година
И какво дават по тия канали , да не би руснаците да са влезли в Киев и ние нищо не знаем...ядохте ли кютек на митницата?
55
5
 
7
 
! Отговори
ъцз преди 1 година
поредни анализ стъкмен както ни изнася :D БРИКС си имат собствена система за плащания и търговия съответно заобикалят долара Остава само ОПЕК да се откажат от долара и познайте кой няма да издържи
54
6
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Когато СВО свърши тези 300млрд откраднати от Русия какво ще стане с тях?Някои банки са си повярвали.Няма да се учудя ако някоя подводница изплува в Темза.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 65 и какво промени това сега сгънали са ви на сърма в Донбас.
52
3
 
5
 
! Отговори
Е,бравос преди 1 година
Днес четох за екологичната политика на Китай. Оказа се, че тази година са намалили сечта в горите, оценена на 630 млн долара.Евала, така е, понеже дърводобива им в момента е в Сибир:-))